Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Μια μόλις μέρα πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο για την απόδοση νέων δικαιωμάτων προς τους μετανάστες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, μίλησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή και στην εκπομπή του Δάμωνα Δαμιανού «Η Αιχμή του Δόρατος», ο συντονιστής του Φόρουμ Μεταναστών στην Ελλάδα Αχμέτ Μοάβια θέτοντας μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες, τα δικαιώματά τους αλλά και την σχέση τους με την ελληνική κοινωνία ενόψει των μεγάλων θεσμικών αλλαγών που κυοφορούνται.
Παρατηρητής της Θράκης

Εκπαιδευτικοί και γονείς του ζήτησαν υπολογιστές, καλοριφέρ και συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου Ένα μοναδικό και ξεχωριστό δώρο για τον κάθε ένα από τους 562 μαθητές κάθε ηλικίας, φύλλου και τάξης του Δήμου Ιάσμου επεφύλαξε χθες Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος. Τα δώρα που έδωσε ο κ. Πετσάλνικος ήταν προσφορά όλων των εργαζομένων, των κομμάτων και των βουλευτών της ελληνικής Βουλής και έκαναν ιδιαίτερα ευτυχισμένους τους μικρούς μαθητές του Ιάσμου.
Φωνή της Ροδόπης

Το μαγευτικό χωριό του Αη Βασίλη γοήτευσε τους χιλιάδες επισκέπτες ενώ πλούσιο ήταν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο Μύρωνας Στρατής μάγεψε με μια μοναδική συναυλία στην Ονειρούπολη. Ο νεαρός τραγουδιστής παρουσίασε ένα δυναμικό πρόγραμμα που περιλάμβανε προσωπικά του τραγούδια αλλά και εξαιρετικές διασκευές σε ελληνικά και αγγλόφωνα τραγούδια της τελευταίας εικοσαετίας. Ο Δημοτικός Κήπος κυριολεκτικά βούλιαξε από όσους παρακολούθησαν την συναυλία.
Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου είχαμε ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα από την «Ευρωκατασκήνωση» Θάσου. Περιπλανώμενοι θεατρίνοι με εντυπωσιακά κουστούμια, ο ξυλοπόδαρος, το ξωτικό, οι νεράιδες ο ξεκαρδιστικός κλόουν παρουσίασαν ένα ατμοσφαιρικό θέαμα με παιχνίδια διαγωνισμούς και απίστευτες εκπλήξεις.
Ακολούθησαν παιδικές χορωδίες, φολκλορικά συγκροτήματα και μοντέρνο μπαλέτο από την περιοχή Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.
Το απόγευμα δόθηκε μουσική παράσταση για παιδιά με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τους μαθητές του «Μελωδείου» με την συμμετοχή των Φιλαρμονικών από τους Δήμους Καλαμπακίου και Παλαιοχωρίου.
Ξυράφι

Στην περίοδο όμως των Χριστουγέννων με διευκρινιστική του ανακοίνωση ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για τον όρο περί «σταύρωσης» που διατύπωσε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι.
-Με αυτόν τον όρο αναφέρει η ανακοίνωση του πατριαρχείου δεν υπήρχε πρόθεση να εκφράσει πιέσεις που προέρχονται από την κυβέρνησή μας. Απλώς ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να δώσει παραστατικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο και όχι με την στενή του έννοια.
-Και για να διαλευκάνει πλήρως τις καλές του προθέσεις που στόχο μόνο είχαν να εκφράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία προς την πορεία της να γίνει κράτος δικαίου, αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτή η λέξη που είναι μια έκφραση των δυτικών γλωσσών. Όπως αναφέρει την λέξη «σάβανο» πολλές φορές ο Τούρκος πρωθυπουργός ως έκφραση της τουρκικής γλώσσας.
-Βέβαια όλα αυτά μάλλον δεν μας πείθουν αφού ο οικουμενικός πατριάρχης προφανώς αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί του με τις πιέσεις που δέχτηκε από την τουρκική κυβέρνηση και μη βρίσκοντας την ανάλογη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση.
-Ας μην ξεχνάμε ότι και οι έμμεσες απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας είναι υπαρκτές, όπως και οι απειλές και τα σχέδια εξόντωσαν τον πατριάρχη από παραστρατιωτικές οργανώσεις. Μάλλον ο παναγιώτατος ήθελε να προστατέψει και το ποίμνιό του.
Αφορμή βέβαια βρήκε και ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μετέ ως πρόεδρος της συμβουλευτικής να εκφράσει τις γνωστές του ανιστόρητες ανησυχίες για την μειονότητα της Δυτικής Θράκης που απολαμβάνει όλα τα προνόμια του Ευρωπαίου πολίτη.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα