Γενική

«Στόχος μας η δίκαιη αναδιανομή»

Ομιλία Σ. Ξυνίδη κατά τη συζήτηση στην Βουλή επί του νομοσχεδίου «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών 2010»

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με προβλημάτισε πολύ η τοποθέτηση του κ. Αντώναρου από το βήμα της Βουλής. Και με προβλημάτισε, διότι αντελήφθην ότι δεν τον ξύπνησε ούτε το 10% διαφορά που έδωσε ο Ελληνικός λαός στο ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, διότι εξακολουθεί να ζει στον όμορφο πλασματικό κόσμο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, της επικοινωνιακής διακυβέρνησης, του ότι 5,5 χρόνια στην εξουσία, δεν έχετε επί της ουσίας να παρουσιάσετε κάτι για το οποίο είστε περήφανοι απέναντι στον Ελληνικό λαό. Δυσκολεύεστε πολύ να απαντήσετε για ποια πράγματα νιώθετε περήφανοι αυτά τα 5,5 χρόνια.
Και ειλικρινά, διερωτώμαι ποια είναι αυτά τα «ενδεικνυόμενα άμεσα μέτρα», που επικαλείστε συνεχώς; Η μείωση ή στην καλύτερη περίπτωση το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων; Το να μη δοθεί το 1 δις για την παιδεία; Να μη δοθεί το 1 δις για το επίδομα αλληλεγγύης; Να μη δοθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες; Να μην αυξηθεί το επίδομα ανεργίας; Να μην αυξηθούν οι συντάξεις στους αγρότες;
Αυτά είναι που λέτε εσείς ότι πρέπει να ληφθούν ως άμεσα, ενδεικνυόμενα μέτρα; Πρέπει να μας εξηγήσετε ποια είναι αυτά. Να εξηγήσετε στον Ελληνικό λαό και να τα πείτε.
Δυστυχώς για τον τόπο, κυβερνήσατε παλαιοκομματικά, με ένα απόλυτα πελατειακό σύστημα, δημιουργώντας, εξαιτίας αυτού του παλαιοκομματικού συστήματος, σκάνδαλα, κουμπάρους και διαφθορά. Και όταν πλέον δεν μπορούσατε να αντέξετε το άνοιγμα της Βουλής για τη διερεύνηση των σκανδάλων, τα οποία ανοίγουμε όλα με τις Εξεταστικές Επιτροπές που ήδη ανακοινώσαμε και θα συνεχίσουμε να ανακοινώνουμε, παραδώσατε μια χώρα σε απόλυτη δημοσιοοικονομική κρίση.
Και επειδή έχει γίνει πολλή κουβέντα τώρα τελευταία, σχετικά με το τι ήξερε ή τι δεν ήξερε ο κ. Παπανδρέου και για το τι ενημέρωση είχε ή δεν είχε, εγώ θέλω να απευθύνω το εξής απλό ερώτημα: Τον Αύγουστο του έτους αυτού, που έγιναν οι εκλογές, βγαίνατε ή δεν βγαίνατε ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα διαφωνούσε με την πρόβλεψη του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ότι το έλλειμμα θα είναι 8% με τάσεις προς διψήφιο, και λέγατε ότι είναι στο 6;
Εσείς τον Αύγουστο, ή λέγατε ψέματα στον Ελληνικό λαό, διότι ξέρατε ότι ήταν, όχι απλά διψήφιο αλλά πολύ πάνω από το 10%, ή δεν ξέρατε τι σας γινόταν. Οφείλετε να το απαντήσετε αυτό στον Ελληνικό λαό. Οδηγήσατε τη χώρα σε εκλογές και εκεί υποστήκατε την πρώτη έκπληξη: Το αποτέλεσμα και τη διαφορά. Διότι αυτό που είχατε στο μυαλό σας και αυτό που οι διάφοροι σύμβουλοί σας, σας είχαν πει, είναι ότι ήταν μια ευκαιρία να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές, για να εξασφαλίσετε μια σχετικά μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, ευελπιστώντας σε σενάρια για τον Μάρτιο του 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτή ήταν η πρώτη σας μεγάλη έκπληξη, όμως, στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά νομίζω ότι ήταν πολύ μικρή η έκπληξη αυτή σε σχέση με τη δεύτερη που έχετε υποστεί, με τον δικό μας προϋπολογισμό και αυτά που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα σε 60 μέρες έχει κάνει.
Διότι ήσασταν σίγουροι ότι η χώρα, με βάση αυτό το δημοσιοοικονομικό εκτροχιασμό που παραδίδατε, θα ήταν αναγκασμένη να οδηγηθεί σε μέτρα σκληρά, αντιλαϊκά, που θα δημιουργούσαν λαϊκή δυσφορία, την οποία πολιτικά θέλατε να εκμεταλλευτείτε. Και αντ αυτού, τι είδατε; Έναν προϋπολογισμό, στον οποίο τηρείται η συντριπτική πλειοψηφία των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ.
Το επίδομα αλληλεγγύης, το 1 δις για την παιδεία, ο ΦΠΑ για τους αγρότες, η σύνταξη των αγροτών, το επίδομα ανεργίας, οι χίλιοι ειδικευμένοι γιατροί και οι τρεις χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό, δεν περιμένατε να τα δείτε ως δαπάνες στον προϋπολογισμό. Αλλά πέραν τούτου, είδατε και μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, που επί 5,5 χρόνια δεν τολμήσατε να τις ακουμπήσετε. Που ήταν ο νόμος για τις προσλήψεις, με ό,τι αυτός προβλέπει. Που ήταν η ανάρτηση των αποφάσεων της Διοίκησης στο διαδίκτυο, για να μπορεί ο κάθε πολίτης να ελέγχει τι αποφασίζει η Διοίκηση και πόσο κοστίζει αυτό στον Ελληνικό λαό. Επίσης, το ζήτημα του εκλογικού νόμου, που έχουμε δεσμευτεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει και έχουμε επεξεργαστεί. Και θα τον δείτε, και ας μη σας αρέσει ότι θα πάμε εκεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία για τη Στατιστική Υπηρεσία, για να πάψει πλέον αυτό το αστείο με τα νούμερα τα οποία ανακοινώνονται κάθε φορά. Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, για την επιλογή των στελεχών του κράτους, για τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου με πλήρη διαφάνεια, μπροστά στις κάμερες, που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.
Πέραν τούτου, βάζουμε το ζήτημα του εξορθολογισμού των δημοσιονομικών, γιατί είναι αναγκαία προϋπόθεση, όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε τους καλούς λογιστές, αλλά γιατί μόνον έτσι μπορεί η χώρα πραγματικά να σταθεί στα πόδια της και να επιδιώξει τον άλλο μεγάλο πυλώνα, την ανάπτυξη, αυτό που ονομάζουμε εμείς «πράσινη ανάπτυξη».
Όμως, παρατήρησα χθες, στην τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, αυτό το οποίο είπε. Ο κ. Μεϊμαράκης θεώρησε ότι αιτία του κακού και της αντιμετώπισης που είχαμε απ τις αγορές, ήταν οι δήθεν άστοχες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Ξέρει τι κάνει ο κ. Μεϊμαράκης. Ξέρει γιατί το λέει αυτό.
Το λέει, γιατί έχετε δει ότι αυτό το οποίο ανατρέπει τα δεδομένα είναι η παρουσία του Πρωθυπουργού και η αξιοπιστία με την οποία προβάλει τα δίκαια της χώρας στο εξωτερικό, αυτό το οποίο εσείς ουδέποτε καταφέρατε να κάνετε, με έναν Πρωθυπουργό που επί 5,5 χρόνια κρυβόταν από το εξωτερικό και τις διεθνείς αγορές. Αυτό σας πονάει και αυτό προσπάθησε να αποδομήσει χθες ο κ. Μεϊμαράκης.
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο. Πρέπει να τον ψηφίσετε τον προϋπολογισμό. Πρέπει να τον ψηφίσετε, διότι τον έχετε συνδημιουργήσει, ως προς το μέγεθος των αντιξοοτήτων που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να φανείτε αξιόπιστοι απέναντι στον Ελληνικό λαό.
Εμείς θα τον υπερψηφίσουμε ούτως ή άλλως, γιατί είναι ένα ενδιάμεσο βήμα στον εξορθολογισμό των οικονομικών της χώρας και σε μια δίκαιη αναδιανομή, που είναι πάντα ο στόχος μας, ως ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά Άρθρα