Γενική

Οι Έλληνες των Ηνωμένων Πολιτειών και η εξέλιξή τους

Ελληνική μετανάστευση και ομογένεια στις Η.Π.Α.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία αφορούσε στην ελληνική μετανάστευση και στην ομογένεια στις Η.Π.Α., πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Γωνιά της Στέγης Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και τον Όμιλο Κοινωνικού Προβληματισμού Ξάνθης στη δημοτική πινακοθήκη, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ.
Το θέμα της κεντρικής ομιλίας, το οποίο ανέπτυξε η Ιστορικός Μαργαρίτα Δούνια, είχε τίτλο: «Η μετανάστευση των Ελλήνων προς τις Η.Π.Α. από τα τέλη του 19 ου αιώνα μέχρι τις πρώτες δεκαετίες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και αναφερόταν στη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων στο αμερικανικό όνειρο.
Το δεύτερο θέμα της εκδήλωσης ήταν του Πολιτικού Μηχανικού Κωνσταντίνου Βαβάτσικου, με τίτλο: «Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων Ομογενών στις Η.Π.Α.» και ασχολήθηκε με τα πρώτα δειλά βήματα των Ελλήνων στο κόσμο των επιχειρήσεων.
Στις ομιλίες παραβρέθηκε αρκετός κόσμος, ανάμεσά τους ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Γιώργος Παπασταματίου και ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης Χρήστος Πούλιος.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναούτογλου.
Μαργαρίτα Δούνια:
«Πολλοί Έλληνες φοβούνταν την περίπτωση απέλασής τους» Το να μεταναστεύσει ένας Έλληνας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν ήταν και τόσο εύκολο. Εκτός των τουλάχιστον 25 δολάρια, που έπρεπε να έχει μαζί του, χρειαζόταν και την απαραίτητη πρόσκληση από συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο.
Ακόμα πιο δύσκολο ήταν το γεγονός της κατηγοριοποίησης των μεταναστών, λόγω του οποίου οι Έλληνες είχαν χαμηλότερες πιθανότητες να μεταναστεύσουν, σε σχέση με άλλα έθνη, όπως για παράδειγμα οι Σκανδιναβοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για κάποια έθνη υπάρχει και απαγόρευση μετανάστευσης, όπως για τους Κινέζους ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Επίσης, οι υποψήφιοι μετανάστες περνούσαν και από έλεγχο αναλφαβητισμού, ιατρικό έλεγχο και άλλες διαδικασίες ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ.
«Για τους λόγους αυτούς πολλοί Έλληνες, ακόμα και όταν διέθεταν τα 25 δολάρια, φοβούνταν την περίπτωση να απελαθούν, έχοντας ήδη κάνει τόσο μεγάλο ταξίδι και τις περισσότερες φορές μη έχοντας τα χρήματα, για να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δε λείπουν οι περιπτώσεις Ελλήνων, που προσπαθούν παράνομα να περάσουν τα σύνορα και να αποφύγουν τον έλεγχο. Οι έλληνες μετανάστες, όταν στις Η.Π.Α. βρίσκονται μπροστά στο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της εκεί κοινωνίας. Με ελάχιστη ή με καθόλου γνώση της γλώσσας και οι περισσότεροι με πλήρη άγνοια του αστικού τρόπου ζωής, αναζητούν καταφύγιο κοντά σε μετανάστες πατριώτες, οι οποίοι μπορούν να τους προσφέρουν στέγη, να τους μάθουν τη γλώσσα και να τους δώσουν δουλειά», ανέφερε στην ομιλία της η Ιστορικός Μαργαρίτα Δούνια.
Κώστας Βαβάτσικος: «Οι αποσκευές των Ελλήνων μεταναστών, ήταν γεμάτες ελπίδα για μια καλύτερη ζωή» Οι Έλληνες έφευγαν από την Ελλάδα, με σκοπό να «πιάσουν» το αμερικανικό όνειρο, σε μια χώρα, η οποία θα τους πρόσφερε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Σύμμαχοί τους στην ιδέα τους αυτή, ήταν η εργατικότητά τους και η πίστη τους για την επιτυχία.
«Η οικονομική και κοινωνική πρόοδος είναι δύσκολη, αλλά επιτυγχάνεται σταδιακά και παράλληλα. Οι ομογενείς στις Η.Π.Α. τελικά μπορούμε να πούμε, ότι πέτυχαν το δικό τους αμερικάνικο όνειρο, αξιοποιώντας την ανεκτικότητα και την οικονομική λειτουργία της καινούργιας τους πατρίδας, ώστε να βελτιώσουν τις εργασιακές για αυτούς συνθήκες, να διαμορφώσουν καλύτερες προοπτικές για τα παιδιά τους και να διεκδικήσουν την παρουσία τους στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Διακρίνονται στην πολιτική, στις επιστήμες και στις τέχνες», ανέφερε ο Πολιτικός Μηχανικός Κωνσταντίνος Βαβάτσικος.
Οι πετυχημένοι Έλληνες μετανάστες, δεν ξέχασαν την καταγωγή τους και βοηθούσαν συχνά τον τόπο, απ’ όπου κατάγονταν, προς φέροντας χρήματα και υποδομές.

Σχετικά Άρθρα