Γενική

Ο «Καποδίστριας 2» πήρε τη «μερίδα του λέοντος»

Συνεδρίασε το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης

Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και η έγκριση του προϋπολογισμού για το έτος 2010, ήταν τα κυριότερα θέματα, που απασχόλησαν την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο «Π» των καπναποθηκών.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και από τους τρεις Νομούς της Υπερνομαρχίας, με σκοπό τη συζήτηση των έξι θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Αρκετός λόγος έγινε για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία όπως προβλέπεται μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι γεγονός, με αποτέλεσμα οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να διεξαχθούν με το νέο νομοσχέδιο.
Κωνσταντίνος Τάτσης: «Θεώρησα χρέος μου να σας κάνω μια ενημέρωση για τη νέα μεταρρύθμιση»
Στην κορύφωσή της λοιπόν, έχει φθάσει η «ζύμωση» για τον «Καποδίστρια 2» και τη θέσπιση αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Οι τοπικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2010 λειτουργούν πλέον ως ορόσημο, συνδέοντας ευθέως τις όποιες τροποποιήσεις στον διοικητικό χάρτη της χώρας με την καθιέρωση του νέου- γερμανικής έμπνευσης- εκλογικού συστήματος.
Ιδίως όσον αφορά στις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν συμβούλια και περιφερειάρχες.
Ο Υπερνομάρχης Κωνσταντίνος Τάτσης, απευθυνόμενος στο συμβούλιο, μίλησε για τη συνάντηση που είχε η Ε.Ν.Α.Ε. με τον Αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος τους ενημέρωσε για τη νέα μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι, τις ημέρες αυτές δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για «Καποδίστρια 2» με 300- 350 δήμους, τα όρια των οποίων θα είναι ταυτισμένα με μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η Αυτοδιοίκηση εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη ως προς το πότε μπορούν να γίνουν επιτυχώς όλα αυτά.
Νομάρχης Ξάνθης: «Το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο και δεν έχει να κάνει με δικές ενδοσκοπήσεις»
Κάποιοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για προεργασία του εγχειρήματος- ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης άλλωστε, δήλωσε ότι βρήκε tabula rasa τις αρμόδιες υπηρεσίες παντελώς απροετοίμαστες-, ενώ αρκετοί θέλουν ρήξεις και τομές άμεσα, και δη στην τρέχουσα περίοδο ευφορίας για την κυβέρνηση.
«Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει, κυρίως με την εξυπηρέτηση των κοινωνιών. Πηγαίνοντας από το σήμερα στο αύριο και οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα είναι επιτυχής, εάν λάμψει το καλύτερο, λύνοντας τα προβλήματα και τα κενά, που υπάρχουν στη σημερινή δόμηση της αυτοδιοίκησης της χώρας. Αυτό, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση, η οποία να είναι μια μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ενώ σημείωσε ότι ήταν από εκείνους, που είχε έντονες διαφοροποιήσεις από τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Φώτης Καραλίδης: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεταρρυθμιστής του τόπου»
Ωστόσο, φωτιές φαίνεται να ανάβει στις τοπικές κοινωνίες το νέο σχέδιο των συνενώσεων. Με τη δημοσιοποίηση των επίσημων προτάσεων της ΚΕΔΚΕ για τον νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης, ξεκινούν ντέρμπι για τις έδρες των νέων δήμων και τα όριά τους, όπως επίσης συμβαίνει και για τις πρωτεύουσες των νέων Νομαρχιών.
«Το ΠΑΣΟΚ είναι μεταρρυθμιστής του τόπου, γιατί κάποιοι το τόλμησαν, όπως στο συνέδριο της Ε.Ν.Α.Ε. στη Δράμα, που ήταν οι πρώτες συζητήσεις. Πιστεύω ότι είναι η πιο κατάλληλη πολιτική περίοδος, για μια κυβέρνηση, η οποία έχει αυτήν τη μεγάλη αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας, να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μεταρρυθμιστικό βήμα. Αυτή λοιπόν η διοικητική μεταρρύθμιση, δε θα πρέπει να μείνει σε μία χωροταξική αναδιανομή ή σε μία χωροταξική οροθέτηση, κάποιων διοικητικών ορίων, αλλά θα πρέπει να είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία θα βλέπει με όραμα το αναπτυξιακό μέλλον των τοπικών κοινωνιών», είπε ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης της Νομαρχίας Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, αναφερόμενος στον «Καποδίστρια 2».
Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης χαρακτηρίστηκαν ως θέματα ρουτίνας, αφορώντας σε διάφορες εγκρίσεις, με κυριότερη αυτή του προϋπολογισμού έτους 2010.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα