Γενική

Καταπατούνται τα δικαιώματα των μεταναστών στους χώρους κράτησης στους στη Θρακη

Εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ανηφορικό δρόμο».

Την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών στους χώρους κράτησης των νομών Ροδόπης και Έβρου διαπίστωσε επιστημονική επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η επιτροπή επισκέφθηκε από 25 έως 29 Νοεμβρίου διάφορους χώρους κράτησης της περιοχής και διαπίστωσε ότι όλοι οι χώροι στερούνται υποδομών υγιεινής, η σίτιση και η καθαριότητα είναι ελλιπής, ενώ ανήλικοι και ενήλικοι διαμένουν στον ίδιο χώρο χωρίς να τους παρέχεται η ανάλογη υγειονομική μέριμνα. Τα συμπεράσματα της επιτροπής παρουσίασε το μέλος της Ένωσης, Χαρά Γιαννοπούλου, σε εκδήλωση με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ανηφορικό δρόμο», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Παράλληλα, τα κέντρα κράτησης χαρακτηρίζονται από την ανυπαρξία μοντέλου λειτουργίας, γεγονός που επιτρέπει, μέσα σε μία νύχτα να ανοίγουν αποθήκες για να κρατηθούν εκεί όσοι δεν χωράνε στους χώρους κράτησης» ανέφερε η κ. Γιαννοπούλου τονίζοντας ότι οι κρατούμενοι δεν γνωρίζουν το νομικό καθεστώς ούτε έχουν διερμηνείς ως βοήθεια για την επικοινωνία τους.
«Συνολικά, οι κρατούμενοι χωρίζονται σε απελάσιμους, σε μη απελάσιμους και σε αιτούντες άσυλο» εξήγησε.
«Επιτακτική» χαρακτήρισε από την πλευρά του, μιλώντας στην εκδήλωση, την ανάγκη μεταρρύθμισης του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για Δικαιώματα του Ανθρώπου και επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Η νομιμοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται στην Ελλάδα, και όχι το σπαγκοραμμένο σύστημα «νομιμοποιήσεων» που κρατά τον μισό μεταναστευτικό πληθυσμό στην παρανομία, είναι απαραίτητη. Προφανώς, η δίχως χαρτιά μετανάστευση είναι ένα δύσκολο θέμα το οποίο δεν προσφέρεται για μαγικές λύσεις που υπόσχονται κατάργηση των συνόρων ή σύνορα-φρούρια: τα σύνορα ούτε αύριο καταργούνται ούτε άτρωτα είναι» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα