Γενική

Η επόμενη μέρα ξημερώνει

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το ότι η «επόμενη μέρα» θα ξημέρωνε και δεν θα ήταν και τόσο καλή για τη Νέα Δημοκρατία ήταν σίγουρο, ωστόσο καθυστέρησε λίγο με αποτέλεσμα ν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί και να ΜΗ γινόταν το …κακό ξημέρωμα.
«Too good to be true» λέει η αμερικάνικη παροιμία. Πολύ καλό για να ναι αληθινό δηλαδή. Κι έτσι, το μεσημέρι της Κυριακής, 13 Δεκεμβρίου, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε στο τηλέφωνο τη Ντόρα Μπακογιάννη και της προσέφερε το «χαρτοφυλάκιο» της σκιώδους υπουργού Πολιτισμού.
Για να είμαι ακριβής, δεν ξέρω αν της πρότεινε το «Πολιτισμού» ή κάτι σαν «Παιδείας και Πολιτισμού» γιατί εκεί, διχάζονται οι γνώμες και οι απόψεις. Δεν το γνωρίζω. Δεν άκουγα την ώρα που της το έλεγε.
Το βέβαιο είναι ότι πριν από τη Ντόρα, είχε μιλήσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που ανέλαβε τον τομέα Εξωτερικών, τον Χρήστο Ζώη ( Εσωτερικών) και τον Κώστα Τασούλα (Άμυνας). Προηγουμένως, είχε κοιταχτεί πολλή ώρα στον καθρέφτη και είχε αναθέσει τον τομέα Οικονομικών στον …εαυτό του.
Το ήξερε ότι η Ντόρα θα του το …πέταγε στα μούτρα το «Πολιτισμού»; Δεν το ήξερε; Το φανταζόταν; Το φοβόταν; Ή το επεδίωκε; Δεν έχω ιδέα. Αυτό όμως ακριβώς έγινε.
«Ευχαριστώ Αντώνη αλλά υπάρχουν αρκετοί νεότεροι βουλευτές γι αυτό το πόστο. Δεν θα πάρω» είναι οι ελάχιστες πληροφορίες που «διέρρευσαν» για την απάντησή της. Σκυθρώπιασε ο Σαμαράς; Ζάρωσε το μέτωπό του; Μειδίασε; Έσκασε στα γέλια; Ούτε αυτό το γνωρίζω. Το βέβαιο είναι ότι συνέχισε να τηλεφωνεί, παίρνοντας Δένδια, Χατζιδάκι, Σταικούρα, Καράογλου, Βρούτση οι οποίοι και τον ευχαρίστησαν δεόντως , αποδεχόμενοι τον …διορισμό.
Δεν ξέρω αν συνειδητοποίησαν αμέσως ότι πρόκειται για θέσεις «σκιωδών» υπουργών και όχι πραγματικών. Θα σας γελάσω. Το θέμα της- ας πούμε- σκιώδους Νεοδημοκρατικής κυβέρνησης το έχουν αναγάγει σε πολύ σημαντικό ώστε να το περιγελάμε. Αλλά εδώ που τα λέμε, έτσι θέλουν να το κάνουν, έτσι το κάνουν. Υπάρχουν άλλωστε τόσοι και τόσες που το περίμεναν πως και πως αυτό το τηλεφώνημα με τον «διορισμό» τους ως…σκιών! Κι ακόμα το περιμένουν.
Η Ντόρα είπε όχι. Και 3- 4 ώρες αργότερα, διαπιστώνοντας- πάντα με τη γνωστή καθυστέρηση- ότι η πλευρά Σαμαρά «έπαιζε μπάλα» μόνη της προωθώντας ό,τι ήθελε στα ήδη διαμορφωμένα πρόθυμα και γνωστά παπαγαλάκια, έστειλε το μήνυμα με την …υπογραφή « κύκλων» : Ας τα αφήσει αυτά ο κύριος Σαμαράς. Αυτά είναι «τεχνάσματα».
Δυστυχώς, οι επόμενες μέρες αναμένεται να είναι ΠΟΛΥ χειρότερες. Αν την Κυριακή οι «συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη» μιλούσαν για «τεχνάσματα του κ. Σαμαρά», τώρα έχουν ήδη βάλει κάτω το Λεξικό του Μπαμπινιώτη και αναζητούν κι άλλες , το ίδιο «κομψές» λέξεις για να χαρακτηρίζουν τις ενέργειες Σαμαρά.
Μέχρι να τελειώσουν οι λέξεις. Και ν αρχίσουν οι πράξεις.

Σχετικά Άρθρα