Γενική

35 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία μας

Επιστολή Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ προς τα μέλη του για απολογισμό και ενημέρωση

Απολογισμό για την χρονιά που πέρασε κάνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ με επιστολή του προς τα μέλη του. Επίσης αναφέρεται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το νέο έτος που συμπληρώνονται και 35 χρόνια από την ίδρυση του πρωτοποριακού Συλλόγου σε επίπεδο χώρας.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγαπητό μέλος,
Το διοικητικό συμβούλιο εύχεται σε σένα και στους οικείους σου το έτος 2010 να είναι μια Καλή Χρονιά, προπαντός με Υγεία, ευημερία, επιτυχίες και οικονομική ανάταση για όλους μας. Εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτοι στο έργο μας, «έργο ζωής και αγάπης», γιατί έτσι έχουμε καθήκον, παρά τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, με την εκτεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση. Συνεχίζουμε να μιλάμε για ανάγκη κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Προσπαθούμε να στηρίζουμε όλους όσους στηρίζονται σε εμάς για να έχουν το δικαίωμα να ζουν αξιοπρεπώς, για να χαίρονται το «δώρο» της ζωής.
Στη φετινή επιστολή θα ξεκινήσουμε λίγο διαφορετικά σχετικά με την ετήσια πλέον καθιερωμένη ανασκόπηση. Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη που έχουν αγκαλιάσει το Σύλλογό μας και τιμούν το έργο μας απονέμοντας το «χρυσό μετάλλιο» της πόλης επ ευκαιρία των 90χρονων Ελευθερίων στις 4 Οκτωβρίου. Μια τιμή που μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και κουράγιο, να προσπαθούμε καθημερινά, να παρακινούμε περισσότερους συμπολίτες μας, να εντείνουμε ακόμη πιο πολύ τις προσπάθειες μας ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους να γνωρίσουν την εμπειρία της εθελοντικής αιμοδότησης.
Το 2009 ήταν ακόμη μια άριστη χρονιά για το Νομό μας. Συνεχίζουμε καθημερινά να είμαστε περήφανοι για την ανταπόκριση των συμπολιτών μας στις εκκλήσεις μας να προσφέρουν το αίμα τους, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν πολλοί που ακόμη δε πήραν την απόφαση να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Ο Σύλλογος κατέχει για όγδοη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση στην Ελλάδα σε «προσφορά ζωής» σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών αφού ξεπέρασε πλέον τις 4500 μονάδες αίματος σημειώνοντας σε τέσσερα έτη αύξηση της τάξης του 81% (2492 μονάδες το 2005, 2761/2006, 3408/2007 και 4051/2008). Βοηθήσαμε και ανακουφίσαμε πάνω από 1500 συμπολίτες μας (στοιχεία που αφορούν το 2009) με εκατοντάδες μονάδες αίματος.
Πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά η Εορτή του Ξανθιώτη Εθελοντή Αιμοδότη υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, στην οποία τιμήθηκαν 102 αιμοδότες με 10 αιμοδοσίες και πάνω, με τα αργυρά(19) και χάλκινα(79) μετάλλια του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης τιμήθηκαν με το ειδικό βραβείο τιμής του Συλλόγου δύο (2) αιμοδότες οι, Ιωάννης Βερβέρης και Γεώργιος Παπαευστρατίου με πάνω από 40 εθελοντικές αιμοδοσίες. Τέλος καθιερώθηκε από φέτος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης να τιμώνται οι έχοντες συμπληρώσει 50 εθελοντικές αιμοδοσίες. Για το 2009 δύο (2) ήταν οι αιμοδότες με αυτά τα επιτεύγματα, ο Στέλιος Αρσενίου και ο Δήμος Σαμουηλίδης. Τον προσεχή Μάιο θα έχουμε νέες βραβεύσεις και επιτεύγματα.
Με μεγάλη επιτυχία υποδεχτήκαμε και φέτος την φλόγα της «ΑΓΑΠΗΣ» στις Εορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης στα πλαίσια της ετήσιας Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία αφού η συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού και της Μελίνας Κανά αποτέλεσε για άλλη μια φορά μια από τις καλύτερες συναυλίες όλων των εποχών στην πόλη μας. Η υποδοχή της φλόγας της «ΑΓΑΠΗΣ» είναι γεγονός και «φιλοξενείται» πλέον σε αυτόν τον πολιτιστικό κορυφαίο θεσμό της πόλης μας. Ευχαριστούμε τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης που μας παρέχουν ότι διευκολύνσεις χρειαζόμαστε. Επίσης στους δεκάδες λαμπαδηδρόμους που συμμετέχουν κάθε χρονιά. Ειδικά για φέτος τις ευχαριστίες μας στο Σύλλογο Μοτοσικλετιστών Ξάνθης «ΟΙ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΙ», στον Όμιλο Φίλων Κλασικού Αθλητισμού Ξάνθης (Ο.Φ.Κ.Α.) και στον Κολυμβητικό Όμιλο «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ» για τη συμμετοχή των μελών τους.
Συνεχίζουν αρκετοί φορείς, Σύλλογοι και Σωματεία κατά τη διάρκεια του έτους να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να φτιάξουν τμήμα αιμοδοσίας και να το ενσωματώσουν στις τάξεις μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το 2009 διεύρυναν την οικογένεια μας ο Κολυμβητικός Όμιλος «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ», ο Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης, τα μέλη της ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Ξάνθης, οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ΠΑΝΤΕΛΟΣ ΤΕΧΝΗ ΑΕ, ο Κυνηγητικός Σύλλογος Ξάνθης «Η ΑΡΤΕΜΙΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρουπόλεως.
Η έλλειψη προσωπικού στην Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ξάνθης δεν επιτρέπει δυστυχώς να ευελπιστούμε ότι θα αρχίσει να επαναλειτουργεί η αιμοδοσία και τα απογεύματα. Δημιουργούνται έτσι κυρίως προβλήματα στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αγρότες και στους εργαζόμενους που θέλουν να προσφέρουν το αίμα τους. Πραγματοποιήθηκαν 41 οργανωμένες εξωτερικές αιμοληψίες κατά το 2009 κάτι που βοήθησε αρκετό στο έργο μας. Δεν γνωρίζουμε όμως αν για το νέο έτος θα μπορέσουμε να έχουμε τουλάχιστον τον ίδιο αριθμό εξωτερικών αιμοληψιών. Το Δ.Σ. προβληματίζεται έντονα και προσπαθεί να βρει λύση για αυτό το σημαντικό θέμα. Μέχρι να γίνει όμως αυτό όσοι από σας δε μπορέσετε να προσφέρετε το αίμα σας στις εξωτερικές εθελοντικές αιμοληψίες που πιθανόν να γίνουν στα χωριά σας, στο χώρο εργασίας σας ή στους Συλλόγους και Σωματεία σας, θα πρέπει να πηγαίνετε μόνοι σας στο Νοσοκομείο στο πρωινό ωράριο της Διεύθυνσης Αιμοδοσίας.
Μεγάλη ευαισθησία συνεχίζουν να δείχνουν οι συμπολίτες μας στην παρουσία της ειδικής κινητής μονάδας αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», στις δύο επταήμερες εξορμήσεις του Μαρτίου και του Οκτωβρίου. Μια συνεργασία που αποδείχτηκε από την αρχή άψογη, επιβεβλημένη, και από αρχής εξ αρχής ανέδειξε τη δυναμική και την προοπτική της.
Εκτός από τη συνεισφορά των Ξανθιωτών αιμοδοτών στη μετάγγιση παιδιών που προέρχονται από ολόκληρη την Ελλάδα με συνολικά 1094 μονάδες για το έτος 2009 είχαμε την ευαισθητοποίηση 507 νέων εθελοντών αιμοδοτών κυρίως μουσουλμάνων και νέων σε ηλικία ανθρώπων από 17 έως 30 ετών. Κάτι που θεωρείται εξαιρετικά επιτυχές και ελπιδοφόρο για το μέλλον. Σε αυτό συνετέλεσαν σίγουρα και οι απογευματινές αιμοδοσίες που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μέρη του Νομού μας και βόλευε τους αιμοδότες να συμμετάσχουν. Περιμένουμε με λαχτάρα στις 12 Μαρτίου του 2010 να υποδεχτούμε με «ΑΓΑΠΗ» το εξειδικευμένο προσωπικό του Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Ας είμαστε όλοι μας εκεί και αυτή τη φορά ας προσπαθήσουμε να φέρουμε και από ένα φίλο μας.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά πάνω από 1000 πλέον αδελφοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι είναι οι πιο σταθεροί και φιλότιμοι αιμοδότες, έλαβαν και αυτοί ευχετήριες κάρτες για τις εορτές του Σεκέρ Μπαϊράμ τον μήνα Οκτώβριο.
Αγαπητό μέλος,
το δεύτερο μέρος της παρούσας ετήσιας επιστολής ως είθισται, αποτελείται από ενημερωτικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει κάθε μέλος και φίλος μας:
1. Η αιμοδοσία του Νοσοκομείου λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30- 14:00μμ. Κάθε Σάββατο 09:00- 12:30μμ.
2. Το γραφείο του Συλλόγου λειτουργεί καθημερινά προς εξυπηρέτηση των μελών και οποιουδήποτε ζητήσει τη βοήθεια μας, τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00- 13:30μμ και τα απογεύματα από Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00- 22:00μμ. Περάστε να γνωριστούμε από κοντά τώρα που με το έργο της ενοποίησης των πλατειών της Ξάνθης αναδεικνύεται ακόμη πιο πολύ «το σπίτι της αγάπης».
3. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου μας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια όπως και η ανάγκη για περισσότερες ώρες εθελοντικής εργασίας. Σας καλούμε όσοι θέλετε και μπορείτε να διαθέσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας, να έρθετε στα
γραφεία του συλλόγου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε περισσότερους συνανθρώπους μας. Χρειαζόμαστε και άλλους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ!!!
4. Η ηλεκτρονική σελίδα μας για κάθε πληροφορία είναι το www.sagapi.gr. Όσοι έχετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο παρακαλούμε να ενημερώσετε τη γραμματεία μας για να επικοινωνούμε πιο άμεσα μαζί σας. Επίσης όσοι θέλετε δώστε και τα
email φίλων και γνωστών σας προκειμένου να τους ενημερώνουμε.
5. Ο Ετήσιος Χορός των Αιμοδοτών και η κοπή της βασιλόπιτας θα γίνει το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010 στο κοσμικό κέντρο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» με τιμή πρόσκλησης 20 ευρώ, τιμή η οποία συμπεριλαμβάνει και λαχείο μεγάλων δώρων από τους χορηγούς μας. Προσκλήσεις διατίθενται ήδη από τα γραφεία του Συλλόγου. Σας περιμένουμε λοιπόν προκειμένου να ενισχύσουμε με την παρουσία μας τα οικονομικά του Συλλόγου (το μόνο έσοδο που προέρχεται από τα μέλη μας) αλλά και να συσφίξουμε τις σχέσεις μεταξύ των μελών και των φίλων μας. Η παρουσία σας είναι απαραίτητη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει το μουσικό σχήμα «ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» το οποίο είναι γνωστό για το κέφι και το γλέντι που προσφέρει, ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από Εθελοντές Αιμοδότες, μέλη του συλλόγου της «αγάπης».
6. Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010 στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Σας περιμένουμε όλους με προτάσεις, κριτική και εποικοδομητικό διάλογο.
7. Γνωρίζετε όλοι ότι δεν έχουμε συνδρομές από τα μέλη μας. Ο Σύλλογος απεναντίας δέχεται οικονομικές ενισχύσεις από οποιονδήποτε το επιθυμεί. Επίσης κάθε χρόνο εκδίδει λαχεία με μεγάλα δώρα. Βοηθήστε ο καθένας όπως μπορεί!
Ενημερωτικά τονίζουμε ότι το θεωρημένο γραμμάτιο είσπραξης μας μπορεί να συμπεριληφθεί στις φορολογικές δηλώσεις σας (ατομικές ή εταιρικές) και να έχει τις ανάλογες φοροαπαλλαγές. Η λαχειοφόρος του 2009 με δώρο ένα προκατασκευασμένο σπίτι 40 τ.μ. είχε μεγάλη επιτυχία. Απλώς ο τυχερός ήταν από τη Ρόδο!
8. Με απόφαση της Γ.Σ. της 26/3/2006 και βάσει του νέου Καταστατικού μας το Δ.Σ. έχει την εξουσιοδότηση να εγγράφει υποψήφια μέλη για τη δωρεά οργάνων σώματος και δότες αιμοπεταλίων. Η μεγάλη ανάγκη πλέον και για αιμοπετάλια μας
αναγκάζει εκ των πραγμάτων να στήσουμε ένα δίκτυο αιμοπεταλιοδοτών με δύο συγκεκριμένες συνεργασίες πρώτα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρουπόλεως και δεύτερον με το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη
Θεσσαλονίκη. Σας καλούμε να ενημερωθείτε για τη διαδικασία της αιμοπεταλιοαφαίρεσης και να συμμετάσχετε στο νέο δίκτυο
ζωής όπως κάνουν ήδη οι εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού.
9. Τα περισσότερα μέλη ενημερώνεστε πλέον μέσω κινητών τηλεφώνων με γραπτά μηνύματα (SMS). Πολλοί από σας έχετε λάβει συχνά επείγουσες εκκλήσεις. Σας επισημαίνουμε ότι έχουν ενημερωτικά χαρακτήρα και βοηθούν στην άμεση
κινητοποίηση λόγω αναγκών και εξαίρετων περιπτώσεων κάτι το οποίο έγινε πολλές φορές το προηγούμενο έτος. Σας παρακαλούμε όσο το δυνατόν να ανταποκρίνεστε σε αυτό το «κάλεσμα ζωής». Πάντως για μια ακόμη φορά σας συνιστούμε να προσφέρετε δύο φορές τουλάχιστον το χρόνο το αίμα σας, από τις οποίες η μία θα μπορεί να είναι η εβδομάδα που έχετε την προσωπική σας εορτή ή επέτειο. Για να το θυμόσαστε αλλά και να κάνετε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σας. Ας προσφέρουμε λίγο από το αίμα μας κατά τη διάρκεια των εορτών καθώς και στις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζονται πάντα στους καλοκαιρινούς μήνες. Δίνουμε το αίμα μας γιατί μας περισσεύει η αγάπη. Το έχουμε αποδείξει περίτρανα εδώ στην
Ξάνθη και έχουμε ακόμη πολλά αποθέματα!!!

Με αδελφικούς χαιρετισμούς για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Χαρ. Παπαχρόνης
Ο Γεν. Γραμματέας
Κωνσταντίνος Αθ. Σιωπίδης

Σχετικά Άρθρα