Γενική

Πολύτιμος ιστορικός τόμος με πολλές πληροφορίες

Αφιέρωμα στο βιβλίο του Δ. Βογιατζόπουλου «Η Ξάνθη πριν και μετά τον 2 ο Παγκόσμιο Πόλεμο» στο περιοδικό ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Στο βιβλίο του κου Δήμου Βογιατζόπουλου με τίτλο: «Η Ξάνθη πριν και μετά τον 2 ο Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρεται αναλυτικά ο κος Αργύρης Βουρνάς σε άρθρο του στο περιοδικό ΣΥΛΛΟΓΕΣ στο τεύχος Δεκεμβρίου, απευθυνόμενος σε φιλότεχνους και συλλέκτες σε όλη την Ελλάδα.
Τι αναφέρεται στο άρθρο του κου Βουρνά
Ο συγγραφέας Μάκης Βογιατζόπουλος, πριν πιάσει στα χέρια του την συγγραφική γραφίδα, πέρασε με μεγάλη επιτυχία τις «δοκιμασίες» του συλλέκτη και ερευνητή.
Αφορμή δύο παλιά καρτποστάλ που βρήκε στο πατρικό αρχείο, έκτοτε μπολιάστηκε με την «ανάγκη» πληροφόρησης «από πρώτο χέρι» και άρχισε η αναζήτηση και η παράλληλη μελέτη των διαφόρων ιστορικοσυλλεκτικών τεκμηρίων που άπτονται της Ξάνθης.
Η ευχάριστη, αλλά επίπονη αυτή περιπέτεια κράτησε αρκετά χρόνια. Η ιστορική αλήθεια, τεκμήριο- τεκμήριο (συλλεκτικά αντικείμενα κυρίως και άλλες έγγραφες πηγές), άρχισε να πλάθεται. Ο Δήμος Βογιατζόπουλος, δεν πλάτιασε… και ένιωσε την ανάγκη να περιοριστεί χρονικά, έτσι, για περισσότερη εγκυρότητα και πληρότητα, εστιάστηκε σε μια σημαντική χρονική περίοδο, 1930- 1950, «πριν και μετά τον 2 ο παγκόσμιο πόλεμο», όπως εύστοχα αναφέρει στον τίτλο του βιβλίου.
Μεθοδικά και υπεύθυνα, γιατί εδώ δεν έχουμε ένα βιβλίο λεύκωμα γεμάτο φωτογραφίες, που ο αναγνώστης γίνεται περισσότερο θεατής και λιγότερο γνώστης (αναγνώστης) του περιεχομένου, αλλά ένα πολύτιμο ιστορικό τόμο, με πολλές ιστορικοκοινωνικές πληροφορίες για μια περίοδο/συγκυρία δεμένη με τον ερχομό των Ελλήνων προσφύγων από την Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Στο βιβλίο, ο συγγραφέας, ακολουθεί και καταγράφει γεγονότα και άλλες πληροφορίες γενικά, για την δικτατορία του Μεταξά, τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο με την περίφημη αντίσταση των Οχυρών, την στυγνή και ανυπόφορη Βουλγαρική Κατοχή, που συνοδεύτηκε με τραυματικές αλλά και ηρωικές εμπειρίες, από την Εθνική Αντίσταση με ορμητήριο τα βουνά της Ξάνθης και στην συνέχεια η Απελευθέρωση και ο Εμφύλιος.
Σποραδικά, στα επιμέρους κεφάλαια, συνυπάρχουν σπάνιες εικόνες διαφόρων τεκμηρίων, που στηρίζουν το αληθές του κειμένου.
Πρόκειται για μια εξαιρετική συγγραφική δουλειά, κατάλληλα δοσμένη, με «επαγγελματική» συμπεριφορά, θα έλεγα, που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει πληροφόρηση για σημαντικά γεγονότα της περιόδου 1930- 1950, σε μια συγκεκριμένη περιοχή, στην Ξάνθη.
Μερικά από τα κεφάλαια:
Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος.
Η Γερμανική Επίθεση. Η κατασκευή των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά». Το Οχυρό «Εχίνος». Ο επίλογος των Οχυρών.
Η κατάληψη της Ξάνθης από τους Γερμανούς. Η βουλγαρική κατοχή της Ξάνθης.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ξανθής και ο διωγμός των Εβραίων Ξάνθης. Η Αρμενική παροικία Ξάνθης.
Ο Αντιστασιακός Αγώνας των Ελλήνων και οι σφαγές των Βουλγάρων της Ξάνθης. Ο ηρωισμός των Ξανθιωτών κληρικών.
Η Απελευθέρωση της Ξάνθης, η σύντομη διοίκηση του Ε.Α.Μ. και ο αδελφοκτόνος σπαραγμός. Η συνεργασία των Βουλγάρων με το Ε.Α.Μ.- Ε.ΛΑΣ.
Η οριστική απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό και ο δεύτερος γύρος του αδελφοκτόνου σπαραγμού.
Το Παιδομάζεμα. Τα αποτελέσματα του αδελφοκτόνου σπαραγμού και η ανασυγκρότηση της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα