fbpx
Γενική

Παρότρυνση νέων για συμμετοχή στα κοινά

Εκδηλώσεις της Υπερνομαρχίας για την Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης- Μαθητές της ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ συμμετείχαν

Με πρωτοβουλία του Υπερνομάρχη κου Κων/νου Τάτση πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση στα πλαίσια των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας, είναι μία πρωτοβουλία δύο οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, α) του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και β) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Τοπικής και Περιφερειακής Δημοκρατίας, αποσκοπεί δε στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά του τόπου τους, μέσα από μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων από τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των κρατών- μελών, με ποικίλες δράσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, καλωσόρισε μαθητές των ΕΠΑΣ μαθητείας του ΟΑΕΔ στα γραφεία της Υπερνομαρχίας, μετά από πρόσκληση που τους είχε απευθύνει, προκειμένου να γνωρίσουν το modus operandi της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί την πεμπτουσία της Τοπικής Δημοκρατίας.
Συζητώντας με τους σπουδαστές ο Υπερνομάρχης είχε την ευκαιρία να μοιραστεί μαζί τους την πολυετή εμπειρία του, όσο αφορά την αντιμετώπιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε, αλλά και ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του 1999- 2002. Όπως δήλωσε και ο ίδιος η θητεία του στο Κογκρέσο και η έννοια της δημοκρατίας συννυφασμένη με την αποκεντρωμένη εξουσία που αποτελεί και το ζητούμενο αυτού του ευρωπαϊκού αυτοδιοικητικού φόρουμ, υπήρξε το έναυσμα για να συμμετέχει αργότερα στο μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό όργανο της Ε.Ε., την Επιτροπή των Περιφερειών.
Ο κος Τάτσης τόνισε τη συμβολή των δημοκρατικών θεσμών στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και παρότρυνε τους νέους στην ενεργή στήριξη και δράση για τα κοινά του τόπου μας. Τους ενημέρωσε, επίσης για τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών περιφερειακών δομών, δια μέσου των οποίων προωθούνται σπουδαία εθνικά, αλλά και ενδιαφέροντα περιφερειακά ζητήματα, ανάπτυξης, προόδου και συνεργασίας, μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Κώστας Αμοιρίδης και τους σπουδαστές συνόδευσαν η Δ/ντρια των ΕΠΑΣ μαθητείας ΟΑΕΔ κα Χρυσούλα Δημούδη και η εκπαιδευτικός κα Μαρία Νταβουλτζόγλου- Λάμπρου.

Σχετικά Άρθρα