fbpx
Γενική

Εκατοντάδες Ξανθιώτες εμβολιάστηκαν μέχρι σήμερα

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης στο νοσοκομείο της Ξάνθης

Καθημερινά από τις 9:00 έως τις 14:00 πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού κατά της νέας γρίπης στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στο τμήμα των εξωτερικών ιατρείων και συγκεκριμένα στο δερματολογικό.
Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι πολύ απλή και αρκεί κάποιος να συμπληρώσει μία αίτηση με τα στοιχεία του και να περιμένει στη σειρά. Παρ όλες τις αντικρουόμενες απόψεις, το εμβόλιο έχει απήχηση στους Ξανθιώτες και μέχρι σήμερα εμβολιάστηκαν μερικοί εκατοντάδες. Οι ουρές δεν είναι μεγάλες και ο χρόνος αναμονής δεν ξεπερνά τη μία ώρα.
Μετά την εμφάνιση θανατηφόρων περιστατικών της νέας γρίπης, παρασκευάστηκε εμβόλιο, το οποίο προκάλεσε «θύελλα» διχογνωμιών σε όλον τον κόσμο. Η πρώιμη διοχέτευση του εμβολίου στην αγορά, λόγω της πανδημίας, πριν ολοκληρωθούν πλήρως ορισμένες κλινικές μελέτες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και αφορούν στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του σκευάσματος, δίχασε την επιστημονική ιατρική κοινότητα και προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων με πλούσια επιχειρήματα και από τα δύο στρατόπεδα.
Αγγελική Θώμογλου: «Όποιος θελήσει να κάνει το εμβόλιο, μπορεί να έρθει χωρίς ραντεβού»
Οι υποστηρικτές του εμβολίου επισημαίνουν, ότι παρασκευάζεται με την ίδια τεχνογνωσία του εμβολίου της απλής γρίπης, για το οποίο δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή παρενέργεια.
«Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για τον εμβολιασμό. Όποιος επιθυμεί και είναι αποφασισμένος να εμβολιαστεί, μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει χωρίς ραντεβού. Υπάρχουν έντυπα, στα οποία ο κάθε πολίτης συμπληρώνει τα στοιχεία του, καθώς και το ιατρικό του ιστορικό. Ο ενδιαφερόμενος μόλις κάνει το εμβόλιο μπορεί να φύγει. Κάποιοι παραμένουν για άμεση παρακολούθηση τυχών παρενεργειών, οι οποίες ίσως εμφανιστούν το πρώτο μισάωρο», δήλωσε η Ιατρός Εργασίας Αγγελική Θώμογλου.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ιατρικές μελέτες, το εμβόλιο έχει εξαιρετική ανοχή και ασφάλεια με λίγες παρενέργειες, που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στη θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία και ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα