Γενική

Σημαντικό το έργο των Δημοτικών Ιατρείων

Σε ημερίδα της ΚΕΔΚΕ με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» που έγινε στο πλαίσιο της 7 ης Έκθεσης POLIS 2009, μίλησε ως κεντρικός ομιλητής, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. και Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΤΕΔΚΝΑ κ. Γιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης μίλησε στην θεματική ενότητα που είχε ως θέμα «Πολιτικές Συνεργασίας των ΟΤΑ για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας», τονίζοντας ότι «η Υγεία και η Πρόληψη θα πρέπει να αποτελούν βασικό άξονα μιας Δημοτικής πολιτικής που σχεδιάζεται και υλοποιείται με επίκεντρο τον πολίτη, στο πλαίσιο χάραξης μια ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής» ενώ επεσήμανε το σημαντικό έργο που επιτελούν τα Δημοτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Στήριξης.
Ο κ. Πατούλης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των διαδημοτικών συνεργασιών, όπως αυτό προβάλει με τη δημιουργία του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας ΟΤΑ, λέγοντας ότι «το επόμενο μεγάλο βήμα που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες, στους τομείς της υγείας, της πρόληψης και της πρόνοιας, μπορεί να γίνει όχι μέσα από την μεμονωμένη δράση καθενός ΟΤΑ ξεχωριστά, αλλά μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών. Το μοντέλο των διαδημοτικών συνεργασιών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός πολλαπλασιαστής ισχύος στην προσπάθεια μας να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στις διεκδικήσεις μας και χρησιμότεροι στις τοπικές μας κοινωνίες».
Παράλληλα, ο κ. Δήμαρχος τόνισε για μια ακόμη φορά τη σημασία που έχει «η θέσπιση από την Πολιτεία νομοθετικού πλαισίου που θα καθορίζει τα νέα όρια και τον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών Ιατρείων, που θα είναι προσαρμοσμένο σε όσα ισχύουν σήμερα σε όλη την Ευρώπη. Κι αναφέρομαι στη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας, στην πρόβλεψη για παροχή δυνατότητας συνταγογράφησης, τις αρμοδιότητες, κλπ., κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα, με ευθύνη της Κεντρικής εξουσίας».
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος, η Επίτροπος Υγείας της Ε. Ε. κ. Ανδρούλα Βασιλείου, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δ. Δράκος, ενώ την κήρυξη των εργασιών έκανε η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Σχετικά Άρθρα