Γενική

Πεζοπορία στα βουνά με συνοδεία ειδικού

Δ. Αμοιρίδης: «Ο συνοδός βουνού προσφέρει ασφάλεια στους περιηγητές»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ειδικότητα λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια στη Σταυρούπολη Ξάνθης.
Πρόκειται για το τμήμα του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ), το οποίο ολοκληρώνει τις σπουδές του σε τέσσερα εξάμηνα. Συγκεκριμένα, ο σπουδαστής στο τμήμα «Συνοδός βουνού» διδάσκεται βασικές αρχές ορεινής πεζοπορίας, μαθαίνει ορολογία στην αγγλική γλώσσα, εξασκείται στις πρώτες βοήθειες και στην αντιμετώπιση ατυχημάτων, μαθαίνει στοιχεία μετεωρολογίας και εξασκείται και πραγματικές συνθήκες, με σκοπό να είναι έτοιμος να συνοδεύσει άτομα σε πεζοπορίες στα βουνά και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε περίσταση. Πρόκειται για έναν κλάδο, οι σπουδαστές του οποίου προσφέρουν ασφάλεια και όχι ξενάγηση, εκτός από κάποια βασικά στοιχεία.
Ο συνοδός βουνού αναπτύσσει σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος, όπου συμπεριλαμβάνονται τα εθνικά πάρκα, τα περιφερειακά και επαρχιακά και άλλες μορφές προστατευομένων περιοχών, τη δραστηριότητα της συνοδείας και επεξηγεί στα συνοδευόμενα άτομα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος που διέρχονται.
«Σε αποστολές στο βουνό, εμείς οι συνοδοί δεν κάνουμε ξενάγηση στους συνοδευόμενους. Μαζί μας έχουμε πάντα έναν ξεναγό, ο οποίος εξηγεί στα άτομα, αυτό που χρειάζεται και όταν χρειάζεται. Εμείς είμαστε για την ασφάλεια του πελάτη και επεμβαίνουμε σε καταστάσεις, ανάλογα με το πώς χρειάζεται. Του προσφέρουμε πρώτες βοήθειες και αν χρειαστεί επικοινωνούμε με άλλους, για τη διάσωσή του», είπε ο Συνοδός Βουνού Δημήτρης Αμοιρίδης.
Δημήτρης Αμοιρίδης: «Υπάρχουν πολλά άγνωστα πράγματα που μπορεί να δει ο κόσμος»
Ο συνοδός βουνού δεν εξασκεί το επάγγελμά του σε περιοχές που υπάρχει χιόνι και για τη διάσχισή του απαιτούνται ορειβατικά υλικά και τεχνικές, σε παγετώνες και σε εκείνα τα πεδία που απαιτούν εν πάση περιπτώσει, για την προώθηση τη χρήση σκοινιού, ορειβατικής αξίνας και άγκιστρων, αλλά μπορεί να ασκεί δραστηριότητες στη φύση εκτός των οριοθετημένων περιοχών.
Οι περιοχές τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί κάποιος είναι πάρα πολλές και ας είναι άγνωστες και μάλιστα είναι πολύ ομορφότερες από τις συνηθισμένες, λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αμοιρίδης.
Στο Νομό Ξάνθης υπάρχουν πάρα πολλά ορεινά σημεία, όχι πολύ γνωστά, που ο επισκέπτης όμως μένει άφωνος από το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο.
«Εγώ δε δείχνω τα γνωστά τοπία του Νομού Ξάνθης, όπως π.χ. το Λειβαδίτη. Θέλω ο επισκέπτης να δει κάτι το διαφορετικό, κάτι που δεν έχει δει και δεν ξέρει, ίσως λόγω έλλειψης διαφήμισης. Δείχνω κάποια χωριά εγκαταλειμμένα, συνδυάζοντας έτσι τη φύση με τον πολιτισμό», δήλωσε ο Συνοδός Βουνού Δημήτρης Αμοιρίδης, δείχνοντας ότι υπάρχουν πολλές άγνωστες ομορφιές στο Νομό μας.
Τα εργαλεία που συνοδεύουν στις εξορμήσεις τους περιηγητές είναι αρκετά και έχουν σκοπό τη διευκόλυνση της πορείας τους. Ορειβατικό σχοινί, κράνος, αδιάβροχα, μπαστούνια πορείας και φυσικά φαρμακείο είναι κάποια εργαλεία του απαραίτητου εξοπλισμού των λατρών της φύσης.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα