Γενική

Η αρχή του χειμώνα

Πρώτες ενδείξεις και εκτιμήσεις

Αισιόδοξα μηνύματα μας στέλνει ο Δεκέμβριος. Στην αρχή του νέου μήνα και οδεύοντας σταδιακά προς τα Χριστούγεννα, αφού έχουν απομείνει λιγότερες από 25 ημέρες, ο καιρός αποφάσισε να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο. Έτσι, ο χειμώνας, «έχει ανέβει στο άρμα του» και κατηφορίζει σταδιακά προς τα μέρη μας. Το μικρό καλοκαιράκι που επικράτησε στην περιοχή μας το τελευταίο 15νθημερο, ήρθε απλώς να πάρει την εκδίκηση του, μιας και το φετινό καλοκαίρι του 2009, ήταν αρκετά βροχερό και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Με αυτό τον αποχαιρετιστήριο παρατεταμένο καλό καιρό λοιπόν, μπαίνουμε σταδιακά στο χειμώνα, αφού και ημερολογιακά πλέον, το φθινόπωρο σε λίγες ημέρες τελειώνει. Τι μας περιμένει μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά και στα πρώτα βήματα του 2010 είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς.
«Από δω και πέρα τι;»
Αισιόδοξα λοιπόν, τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις αναλύσεις των προγνωστικών στοιχείων. Με πολλές βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια στα βουνά μας, αρχίζει ο νέος μήνας, μιας και από χθες σταδιακά, το πρώτο αξιόλογο χαμηλό βαρομετρικό ήρθε στη χώρα μας μετά από 15 ημέρες. Τα βαριά μαύρα σύννεφα, επέστρεψαν στον ουρανό της Ξάνθης, τα οποία έδωσαν βροχές σε όλη την περιοχή μας. Χιόνια έπεσαν γενικά στα ορεινά της Βόρειας χώρας.
Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί και σήμερα σε κάποιες περιοχές της χώρας. Από αύριο, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα έρθει να σαρώσει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει και σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν από σήμερα το βράδυ σταδιακά σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ στο Ιόνιο κυρίως, όπου θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις, στρεφόμενοι όμως σταδιακά σε Βόρειους. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να μας επηρεάσουν διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά, οπότε από τη Δευτέρα, αναμένεται να διανύσουμε μια αρκετά βροχερή περίοδο, η οποία μάλιστα θα έχει και μεγάλη διάρκεια. Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους λάτρεις του χιονιού, αφού φαίνεται πως φέτος, υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να κάνουμε λευκά Χριστούγεννα.
Νεότερα θα υπάρχουν μέσα από την «ΧΝ», όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα