Γενική

Η Αρχή του τέλους για την παράταξη Στυλιανίδη;

Πολύωρη και επεισοδιακή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης- Θ. Καλαϊτζής: «Κανένας δεν είναι ένοχος, μέχρι να τελειώσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του»

Με καθισμένο τον επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης Νίκο Ανταμπούφη, στην έδρα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, διεξήχθη η επισοδιακή προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Η αλλαγή αυτή του προσώπου του Προέδρου, πραγματοποιήθηκε λόγω προσωπικού κωλύματος του μέχρι πρότινος Προέδρου Θεολόγου Καλαϊτζή, ο οποίος προς το παρόν αργεί από τα καθήκοντά του στο Δήμο.
Ο κ. Καλαϊτζής σε επιστολή του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ανέφερε: «Εδώ και τρεις ημέρες, στον τοπικό τύπο, αλλά και από μερικούς από εσάς λέγονται διάφορα για το πρόσωπό μου, αλλά και για την θεσμική λειτουργία μου από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα περισσότερα από αυτά είναι ανυπόστατα ή τουλάχιστον διαστρεβλωμένα σε σημείο που πολλά από τα λεγόμενα να με θίγουν και ως πρόσωπο. Σύμφωνα λοιπόν με το Σύνταγμα, τους νόμους αλλά και την νομική θεωρεία, κανένας δεν είναι ένοχος μέχρι να τελειώσει η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσής του. Υπάρχει το γνωστό σε όλους τεκμήριο της αθωότητας και ταυτόχρονα η προστασία του οποιουδήποτε πολίτη, ακόμη και των δημοσίων προσώπων, από την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, πολύ δε μάλιστα που στην περίπτωσή μας δεν άπτονται καθόλου του Δήμου Ξάνθης και της λειτουργίας μου ως Δημοτικού Συμβούλου. Κατά την άποψή μου η όλη υπόθεση προέρχεται από παρεξήγηση στον εργασιακό μου χώρο και πολύ σύντομα θα αποδειχθεί η αθωότητά μου.
Για την εκκρεμή αυτή υπόθεση, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, με έθεσε σε προσωρινή αργία όπως προβλέπει ο Δ.Κ.Κ., μέτρο απλά και μόνο διοικητικό και όχι όπως κάποιοι κακόβουλα και κακοπροαίρετα προσπαθούν να περάσουν ως έκπτωσή μου από το τιμητικό για εμένα αξίωμα. Βιάστηκαν πολύ. Να επισημάνω επίσης ότι σε περίπτωση αθώωσής μου, που είναι σχεδόν σίγουρο, τότε το μέτρο αυτό είναι σαν να μην έχει επιβληθεί ποτέ. Παραμένω Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και είναι τιμή μου που υπηρετώ αυτόν τον θεσμό ανελλιπώς 24 χρόνια. Δεν μπορεί μια τέτοια περίπτωση να προσπαθούν κάποιοι να την χρησιμοποιούν πολιτικά ενώ δεν άπτεται της πολιτικής, νομίζοντας ότι θα προσπορίσουν ιδιοτελώς κάποια πολιτικά οφέλη, σε βάρος εμού αλλά και του Δημάρχου Ξάνθης».
Πολίτες για την αλλαγή: «Συγχαρητήρια, εκπέσατε»
Στην ιστορία θα μείνει το Δημοτικό Συμβούλιο της 19 ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με επιστολή της παράταξης «Πολίτες για την αλλαγή». Η επιστολή της παράταξης μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Ήταν η μέρα που όλη η Ξάνθη συζητούσε την αργία στην οποία ετέθη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καλαϊτζής, από τον Περιφερειάρχη, και την απόκρυψη του γεγονότος αυτού από τον κ. Στυλιανίδη.
Ήταν η μέρα που ο Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και κορυφαίο στέλεχος της συμπολίτευσης κ. Τριμίντζιος τα βρόντηξε κι έφυγε παραιτούμενος.
Ήταν όμως και η μέρα που ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Στυλιανίδης σαν πρώτο θέμα στην τοποθέτησή του και στις απαντήσεις στον καταιγισμό ερωτήσεων και δυσμενών εντυπώσεων βρήκε να πει «συγχαρητήρια στην Εθνική μας που προκρίθηκε στο μουντιάλ».
Για θλιβερή εικόνα ενός Δημοτικού Συμβουλίου, μίλησε ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο κ. Στυλιανίδης πρώτος το απαξίωσε με τη σκόπιμη απόκρυψη αυτού του γεγονότος, συνεχίστηκε. Αλλόφρων έτρεχε ο κ. Τσέπελης να μαζέψει απόντες και αποχωρήσαντες Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης από τα σπίτια τους για να εξασφαλίσει την τόσο απαραίτητη ψήφο τους ώστε να περάσουν αποφάσεις. Εμφανής ο εκνευρισμός και η προχειρότητα αντιμετώπισης ακόμη και θεμάτων ρουτίνας.», ενώ συμπλήρωσε «Μας προξένησε αλγεινή εντύπωση κι απέραντη θλίψη η χθεσινή εικόνα. Ο μόνος που πραγματικά χάρηκε, και το έδειχνε χωρίς ενδοιασμό ο άνθρωπος, ήταν ο αδιαμφισβήτητος πια, υπαρχηγός κ. Τσέπελης».
Αίσθηση προκάλεσε και η προ ολίγων ημερών αίτηση παραίτησης του κ. Τριμίντζιου, από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Η αίτηση παραίτησης του κ. Τριμίντζιου, προς το παρόν δεν έγινε αποδεκτή, αφού κρίθηκε ότι δεν είναι ολοκληρωμένη, λόγω έλλειψης αναγραφής των λόγων, που οδήγησαν το Δημοτικό Σύμβουλο να πάρει αυτήν την απόφαση. «Ο κ. Τριμίντζιος πήρε πίσω την αίτηση, για να γράψει τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του αυτή και θα την ξαναφέρει», ήταν τα λόγια του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, που αφορούσαν στο θέμα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ερωτήσεις από τη μεριά της Μείζονος Αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν αφορούσαν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τους μικροπωλητές, στη διάρκεια των Θ.Λ.Ε, έφεραν στο προσκήνιο οι «Πολίτες για την αλλαγή», λέγοντας ότι το θέαμα, που παρουσιάζει η πόλη με τους εκατοντάδες μικροπωλητές εκείνες τις ημέρες είναι απαράδεκτο, προτείνοντας συγχρόνως να μειωθούν οι χορηγήσεις αδειών. Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης είπε ότι πράγματι το φαινόμενο αυτό δεν είναι αρεστό και βρίσκονται επί ποδός, με σκοπό αν όχι να εξαφανιστεί το φαινόμενο, τουλάχιστον να περιοριστεί, ενώ συμπλήρωσε: «δεν είναι κακό να υπάρχουν μικροπωλητές, αρκεί να μην παραγίνεται το πράγμα».
«Τάραξαν τα νερά» οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
Τα νερά της συνεδρίασης, τάραξε επίσης το θέμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο αφορούσε σε προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού. Σύμφωνα με τους «Πολίτες για την αλλαγή», οι προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν πριν την προκήρυξη με σύντομες διαδικασίες και μάλιστα χωρίς να ενημερωθεί η αντιπολίτευση του Δήμου, καταγγέλλοντας ατασθαλίες και συμφέροντα.
Η συμπολίτευση διά στόματος του Δημάρχου Ξάνθης, λαμβάνοντας το λόγο για το θέμα είπε ότι αυτό συνέβη, λόγω των εκλογών, εξαιτίας των οποίων θα δημιουργούνταν πρόβλημα. «Δεν μπορεί από τη μια να τρέχουμε να φτιάχνουμε παιδικούς σταθμούς και από την άλλη να τους κλείνουμε, λόγω έλλειψης προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Τα άλλα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, κρίθηκαν ως ρουτίνας, τα οποία άγγιζαν τα 70 στον αριθμό.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα