Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Απομάκρυνσης του Τουρκικού Προξενείου»
Τα χαρτιά της άνοιξε η «Πρωτοβουλία Απομάκρυνσης του Τουρκικού Προξενείου», ύστερα από τη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το πρωί του περασμένου Σαββάτου.
Η σύσταση αυτής της κίνησης- πρωτοβουλίας πολιτών, αφορά στην απομάκρυνση του τουρκικού προξενείου από την Κομοτηνή, έξω από κόμματα και πολιτικές, για μια καλύτερη και ειρηνική συμβίωση με τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, χωρίς εγκάθετους να δυναμιτίζουν το κλίμα, όπως χαρακτηριστικά λένε τα μέλη της πρωτοβουλίας.
«Εμείς δεν έχουμε κάποιο άμεσο συμφέρον, δεν έχουμε κάποια ιδιοτέλεια στην πρωτοβουλία αυτή. Είμαστε απλοί πολίτες, οι οποίοι αναρωτιόμαστε για το ρόλο αυτού του προξενείου στην πόλη μας. Εμείς αυτό που ζητάμε, είναι να γίνει ένας τοπικός δημοκρατικός διάλογος και να ακουστούνε όλες οι απόψεις. Αν υπάρχουν απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, επιβάλλεται η παρουσία του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, εμείς θα τις ακούσουμε και αν γίνεται θα τις αντιπαλέψουμε. Αν όμως δεν είναι έτσι, αναρωτιόμαστε τι είδους αδράνεια είναι αυτή και συνεχίζει τη λειτουργία της αυτή η υπηρεσία», δήλωσε ο Διευθυντής του «Αντιφωνητή» και μέλος της Πρωτοβουλίας Απομάκρυνσης του Τουρκικού Προξενείου Κωνσταντίνος Καραΐσκος.
Νεκτάριος Δαπέργολας: «Το προξενείο είναι παράγοντας, που απειλεί την ελληνική κυριαρχία στη Θράκη και «τορπιλίζει» την ομαλή συμβίωση των μουσουλμάνων και χριστιανών της περιοχής»
Η κίνηση για την απομάκρυνση του τουρκικού προξενείου, ξεκίνησε περίπου πριν από δύο μήνες και σύμφωνα με τα μέλη της, έχουνε ήδη γίνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, όπως με τη διοργάνωση κάποιων ομιλιών, καθώς και με τη διανομή ενημερωτικών εντύπων. Η πρωτοβουλία αυτή, ήδη προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της, με σκοπό να κρατηθεί το θέμα στην επικαιρότητα, με στόχο να ενταθούν οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις, για να περάσει το θέμα στην πολιτική ατζέντα.
«Θεωρούμε απαράδεκτο και παράλογο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Τουρκίας, να δίνεται βαρύτητα σε άλλα θέματα και να αποσιωπάται αυτό το μείζον ζήτημα. Δηλαδή ο ρόλος του προξενείου στην Κομοτηνή, ως φορέας, αλλά και ως αιχμή του δόρατος της επεκτατικής πολιτικής της Άγκυρας στην περιοχή μας, αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα. Αυτό το μείζον θέμα καλύπτεται, όσον αφορά στην ελληνική πολιτική, από μία ένοχη σιωπή, η οποία πρέπει επιτέλους να σπάσει», ανέφερε το μέλος της κίνησης για την απομάκρυνση του προξενείου Νεκτάριος Δαπέργολας.
Νικόλαος Κόκας: «Έχουμε διπλό στόχο. Από τη μία θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το τουρκικό προξενείο και από την άλλη ζητάμε τη δραστηριοποίηση των επίσημων αρχών της πολιτείας»
Η Θράκη, αποτελούσε ανέκαθεν ένα παγκόσμιο πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων, κάτι που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα μέλη της κίνησης, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται κάποιες προσπάθειες να δυναμιτιστεί αυτή η ειρηνική συνύπαρξη.
«Την ανησυχία μας αυτή μπορούμε να την εκφράσουμε σε πολλά επίπεδα, όπως σε αυτό της πολιτικής, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης. Σε όλα αυτά τα επίπεδα, φαίνεται ότι η δράση των εκπροσώπων του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής είναι ορατή και έχει καταγγελθεί πολλές φορές από ιδιώτες χριστιανούς και μουσουλμάνους. Σε ηλεκτρονικό επίπεδο, βλέπουμε διάφορες μουσουλμανικές ιστοσελίδες, οι οποίες προωθούν την κεμαλική ιδεολογία στη Θράκη και καλλιεργούν μίσος και θρησκευτικό φανατισμό, ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους», δήλωσε ο Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας Νικόλαος Κόκας.
Νίκος Βιδάλης