fbpx
Γενική

Οι νέοι δεν ξεχνούν εκείνο το Νοέμβρη

Μήνυμα νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης για τη σημερινή επέτειο

Στην σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Ξάνθης αναφέρεται η νεολαία του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης με μήνυμα της. Συγκεκριμένα επισημαίνει:
«Η 17 Νοέμβρη του 1973 έχει χαραχτεί στις μνήμες όλων των Ελλήνων και αποτελεί ημερομηνία ορόσημο, που συμβολίζει τον ηρωικό αγώνα αλλά και την ενότητα όλων των δημοκρατών. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» Αυτό είναι το σύνθημα που ακουγόταν εκείνες τις ημέρες του Νοέμβρη του 1973 στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σύνθημα που ένωσε τις φωνές όλων των Ελλήνων στην απαίτηση για Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Λαϊκή Κυριαρχία.
Η λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα άρχισε να εκφράζεται από την αρχή του 1973, με ανεβασμένες μορφές πάλης όπως η κατάληψη της Νομικής, το Φλεβάρη του 1973, η διαδήλωση στις 4 Νοέμβρη 1973, με αφορμή το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, όπου έγιναν και συλλήψεις αλλά και η διαδήλωση 3.000 φοιτητών για συμπαράσταση στους συλληφθέντες στις 8 Νοέμβρη.
Στις 14 Νοέμβρη του 1973 εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Ιδρύματος. Αρχίζουν συνελεύσεις για να αποφασίσουν πως θα αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες υποταγής του κινήματος από τη χούντα. Παράλληλα συγκεντρώσεις γίνονται και στη Νομική όπου οι φοιτητές πληροφορούνται ότι γίνονται επεισόδια στο Πολυτεχνείο και αποφασίζουν να κατευθυνθούν εκεί οπού συγκροτείται μια επιτροπή κατάληψης. Όσο περνάνε οι μέρες τόσο περισσότεροι φοιτητές και πολίτες μπαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των φοιτητών.
Η δικτατορία των συνταγματαρχών είναι πια σε δύσκολη θέση βλέποντας τον κόσμο να βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών και αποφασίζει να σταματήσει βίαια αυτή την εξέγερση. Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις το βράδυ της 16 ης Νοεμβρίου βρίσκονται έξω από το Πολυτεχνείο και τα ξημερώματα της 17 ης ένα τανκ σπάει την πύλη του, παρασύροντας τους φοιτητές που βρίσκονται εκεί. Εκατοντάδες φοιτητές πιάστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, βασανίστηκαν και κυνηγήθηκαν. Η εξέγερση λήγει, έχοντας πλήξει τα θεμέλια του χουντικού καθεστώτος και σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησε έχοντας φοιτητικά αιτήματα, κατέληξε όμως να έχει αιτήματα καθαρά πολιτικά και να εκφράζει την απαίτηση ολόκληρου του ελληνικού λαού για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα και την ανατροπή της χούντας. Ήταν η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα που έδιναν σχεδόν όλοι οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της εφταετίας. Ήταν το κάλεσμα για ελευθερία, ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.
Σήμερα, 36 χρόνια μετά, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ακόμη αναλλοίωτα και ζωντανά. Οι νέοι τότε ζητούσαν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Εμείς, σήμερα, ζητάμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Ζητάμε ένα κοινωνικό κράτος δικαίου που θα νοιάζεται για τον πολίτη και θα του εξασφαλίζει μία αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς ανεργία και οικονομικά προβλήματα. Ένα κράτος στο οποίο ο πολίτης θα αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια και θα είναι πραγματικά ελεύθερος από όλα όσα τον εκμεταλλεύονται.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας άφησε μία παρακαταθήκη την οποία οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε. Εμείς σαν νέοι θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας στο άδικο. Δεν θα σταματήσουμε να ονειρευόμαστε, να προτείνουμε, να διεκδικούμε και να ανατρέπουμε. Κυρίως όμως, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για μία δίκαιη κοινωνία, για ένα καλύτερο κόσμο».

Σχετικά Άρθρα