fbpx
Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Τελετή ανακήρυξης του δικηγόρου Αθηνών Χρήστου Μανέα σε φίλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου στην αίθουσα σεμιναρίων του κτιρίου διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής. Η προσφώνηση του τιμώμενου ευεργέτη του πανεπιστημίου έγινε από τον πρύτανη του ΔΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Σιμόπουλο, παρουσία των αντιπρυτάνεων Στέλιου Σταματόπουλου, Θανάση Καραμπίνη και Σάββα Τοκμακίδη και των κοσμητόρων της Πολυτεχνικής Γιάννη Διαμαντή και των Σχολών Αγωγής Θωμά Βουγιουκλή, όπως και πολλών φίλων της οικογένειας Μανέα. Ο κ. Μανέας, συνεχίζοντας την προσφορά του στο Δημοκρίτειο ανακοίνωσε την δωρεά ενός κλειστού γυμναστηρίου έκτασης 1.200 τ.μ. στην Κομοτηνή για τις ανάγκες των φοιτητών του πανεπιστημίου. Μετά την Πινακοθήκη του Χρήστου και της αείμνηστης Κλειούς Μανέα το πανεπιστήμιο θα έχει την τύχη ν αποκτήσει κι ένα κλειστό γυμναστήριο που θα κατασκευαστεί με αποκλειστικά έξοδα του δωρητή.
Παρατηρητής της Θράκης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου υπέβαλε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την απομάκρυνση του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: Σημαντικά γεγονότα, τα οποία αφορούν την εθνική και κοινωνική συνοχή της Θράκης, διαδραματίζονται στην ακριτική αυτή περιοχή της Πατρίδος μας, με αφορμή την ανθελληνική δραστηριότητα του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή. Ἡ απροκάλυπτα αντεθνική και υποθάλπουσα εξεγέρσεις εναντίον της εννόμου και πολιτειακής τάξεως δραστηριότητα του τελευταίου έχει υποχρεώσει πλήθος αγανακτισμένων πολιτών του Νομού Ροδόπης, αλλά και γενικότερα της μείζονος περιφερείας Θράκης, να δημιουργήσουν πρωτοβουλία πολιτών με την επωνυμία «ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ–ΣΤΟΠ». Ειδικότερα, συμφώνως με επαρκώς αιτιολογημένες απόψεις της ανωτέρω πρωτοβουλίας, το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής δεν έχει λόγο υπάρξεως αφού: Δεν υπάρχουν Τούρκοι υπήκοοι στην Θράκη. Δεν υπάρχουν τόσες γραφειοκρατικές διαδικασίες –ιδίως μετά την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία– που να δικαιολογούν μία τέτοια πολυπρόσωπη και πολυέξοδη υπηρεσία στην Κομοτηνή. Δεν υπάρχουν μειονοτικά δικαιώματα που μέσα σε μία σύγχρονη Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως έχουν ανάγκη έναν τέτοιον «εγγυητή». Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προστατεύει τις ελληνικές μουσουλμανικές μειονότητες, τηρείται επαρκώς από την Ελλάδα και δεν χρειάζεται κανενός είδους άλλη κηδεμονία.
Φωνή της Ροδόπης

Στη διανομή των πεντακοσίων Κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω των οικείων Οικολογικών Ομάδων, προχωρά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος της αξιοποίησης του οργανικού κλάσματος που περιέχεται στα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) και μέχρι πρότινος δεν αξιοποιούνταν. Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στο να δώσει στους πολίτες της Περιφέρειας την ευκαιρία να κατανοήσουν τις ευεργετικές συνέπειες της κομποστοποίησης και να εξοικειωθούν με μια μέθοδο, της οποίας τα οφέλη είναι σημαντικά και το κόστος αρκετά περιορισμένο. Οι οικολογικές ομάδες θα φροντίσουν να διανείμουν τους κάδους αυτούς σε ευαισθητοποιημένους πολίτες της Περιφέρειας που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ενέργεια αυτή. Παράλληλα, οι Οικολογικές Ομάδες θα αναλάβουν και την παρακολούθηση της λειτουργίας των κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης που σε συνεργασία με τη ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ θα συμβάλει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αναφορικά με την επιτυχία της μεθόδου, τις ποσότητες που κομποστοποιήθηκαν, τη μείωση των ΑΣΑ κλπ.
Ξυράφι

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δημιουργήθηκε από μία ιδέα της Μελίνας Μερκούρη και υλοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη. Δημιουργήθηκε από τον καθηγητή της αρχαιολογίας Δημήτριο Παντερμαλή και το κτίριο κατασκευάστηκε από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί. Φιλοξενεί σε ένα χώρο όπου το φως, το γυαλί, το μέταλλο και η αρχαία κληρονομιά δημιουργούν ένα μοντέρνο κτίσμα, όλα τα εκθέματα του παλιού Μουσείου με νέα αντίληψη επανατοποθέτησης που τα κάνει φιλικά στον θεατή να τα παρατηρεί απ’ όλες τις πλευρές. Το χαρακτηριστικό είναι ότι έχει προβλεφθεί ο χώρος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που κλάπηκαν και “φιλοξενούνται” σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο σε ειδικές θέσεις που παραμένουν κενές. Ειδικοί ξεναγοί αναλαμβάνουν το ταξίδι από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας για το έργο του Ικτίνου και Καλλικράτη, την μετατροπή του σε τέμενος εκκλησία και άλλες χρήσεις, ενώ ένα ενημερωτικό βίντεο που προβάλλεται αποτυπώνει την σημασία του μνημείου διαχρονικά. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Ακροπόλεως είναι ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής που έχει δώσει την ψυχή του στην ολοκλήρωση του έργου κάτω από άριστες προϋποθέσεις εισπράττοντας δικαιωματικά τον θαυμασμό από μικρούς και μεγάλους, ειδήμονες ή μη κάνοντας όλους τους Έλληνες να νοιώθουν περήφανοι με το μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα