fbpx
Γενική

Τέσσερις οι δήμοι στο Νομό Ξάνθης

«Καποδίστριας 2»: Οι αλλαγές, οι προτάσεις και τα αγκάθια

Με βάση τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.) πρόκειται να προχωρήσει η συνένωση των δήμων και κοινοτήτων σε όλη τη χώρα.
Καθώς ο χρόνος μέχρι τις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ακόμη κι αν δοθεί ολιγόμηνη παράταση, είναι περιορισμένος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δε θέλει να ξεκινήσει από την αρχή μία μακρόχρονη συζήτηση που είναι πιθανό ότι δεν θα καταλήξει πουθενά. Για το λόγο αυτό και με δεδομένο ότι παρά τις αντιδράσεις πολλών τοπικών κοινωνιών η μελέτη του ΙΤΑ είναι αποδεκτή από αρκετές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και την ΚΕΔΚΕ, αποφάσισε να προχωρήσει στον «Καποδίστρια 2» με βάση την ήδη υπάρχουσα μελέτη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε περίπου 380 με 390 δήμους από 1.034 που είναι σήμερα, μαζί με τις κοινότητες, δηλαδή περίπου στο 1/3 του σημερινού αριθμού. Για παράδειγμα, στο Νομό Ξάνθης, οι νέοι δήμοι θα ανέρχονται στους τέσσερις στον αριθμό, από 10 που είναι σήμερα, μαζί με τις κοινότητες.
Παράλληλα με τον «Καποδίστρια 2» θα προχωρήσει και αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τις περιφέρειες να μειώνονται από 13 σε 6 με 7 και τις νομαρχίες να μετατρέπονται σε νομαρχιακά διαμερίσματα.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Θεωρώ επιβεβλημένο το σχέδιο μείωσης των δήμων και των κοινοτήτων»
Όσον αφορά στο Νομό Ξάνθης, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο συνενώνεται ο Δήμος Ξάνθης με την Κοινότητα Σατρών (Δήμος 1), οι Δήμοι Αβδήρων, Βιστωνίδας, Τοπείρου και Σελέρου, αποτελούν έναν δήμο (Δήμος 2), ο Δήμος Μύκης «καταπίνει» τις κοινότητες Θερμών και Κοτύλης (Δήμος 3) και ο Δήμος Σταυρούπολης παραμένει ως έχει (Δήμος 4).
Στο δεύτερο σενάριο ο Δήμος Ξάνθης ενώνεται με το Δήμο Σελέρου (Δήμος 1), ο Δήμος Αβδήρων, Βιστωνίδας και Τοπείρου, αποτελούν ένα δήμο (Δήμος 2), ο Δήμος Μύκης «καταπίνει» τις Κοινότητες Θερμών, Κοτύλης και Σατρών (Δήμος 3) και ο Δήμος Σταυρούπολης παραμένει και πάλι ως έχει (Δήμος 4).
«Θεωρώ επιβεβλημένο το σχέδιο μείωσης των δήμων και των κοινοτήτων, για την καλύτερη λειτουργία και την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, προς τους πολίτες. Βέβαια, έχουμε θέσει σαν ΚΕΔΚΕ κάποιους όρους και προϋποθέσεις και νομίζω ότι, αυτοί θα πρέπει να τηρηθούν. Περιμένουμε μέχρι τέλος του έτους τις θέσεις της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση, για την οικονομική στήριξη του όλου εγχειρήματος. Το συνέδριό μας μετατέθηκε για τις 18 με 20 Ιανουαρίου, για να έχουμε υπ όψιν και τις θέσεις της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα ασχοληθούμε και τοπικά σαν ΤΕΔΚ, για να δούμε πώς βλέπουμε το μέλλον του Νομού μας και πώς θα διαμορφωθεί ο καινούργιος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Νομό Ξάνθης», είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης για τον «Καποδίστρια 2».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα