fbpx
Γενική

Διίστανται οι γνώμες των ειδικών για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Το Δεκέμβριο η διάθεση του εμβολίου νέας γρίπης στην Ελλάδα- Δηλώσεις του Δ/ντη της Παθ. Κλινικής του Γ.Ν.Ξ Γιώργου Μπαλτατζίδη για το εμβόλιο

Από το Δεκέμβριο θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τη νέα γρίπη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρασκευή του εμβολίου έχει καθυστερήσει καθώς γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την αποτελεσματικότητά του, ενώ προηγούνται στις παραγγελίες μεγαλύτερες «καταναλώτριες» χώρες του εμβολίου από την Ελλάδα. H νέα γρίπη έχει προσβάλει μέχρι στιγμής χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ περισσότερα από 300 κρούσματα έχουν διαγνωστεί στη χώρα μας.
Ωστόσο οι ειδικοί ενημερώνουν τους πολίτες, αφού δε συντρέχουν λόγοι πανικού, λόγω της ασθένειας, η οποία παρουσιάζει συμπτώματα σαν την κοινή γρίπη, με μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου.
Γιώργος Μπαλτατζίδης: «Οπωσδήποτε είμαι θετικός στο να γίνει το εμβόλιο»
Το περιστατικό του κρούσματος της νέας γρίπης στον 17χρονο νεαρό, αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία και ο ασθενής αναρρώνει κανονικά.
Τι γίνεται όμως με τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης; Διίστανται οι γνώμες των ειδικών, όσον αφορά στο εμβολιασμό του πληθυσμού, με μια μερίδα αυτών να συμφωνούν, ενώ με μια άλλη να μιλά ευθέως, για τη μη πραγματοποίησή του. Η «ΧΝ» μίλησε με τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης Γιώργο Μπαλτατζίδη, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Εμείς είμαστε υπέρ της πρόληψης των νοσημάτων και οπωσδήποτε είμαστε θετικοί στο να γίνει το εμβόλιο. Το εμβόλιο κατά της γρίπης, για να πάρει άδεια από την παγκόσμια οργάνωση υγείας και από τον Ε.Ο.Φ., θεωρείται ότι είναι ασφαλές. Από την άλλη πάλι σίγουρα κάθε εμβόλιο έχει και μερικές παρενέργειες. Και αυτό το εμβόλιο ενδέχεται να έχει παρενέργειες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην εμβολιαστούμε».
Σε συνέχεια των δηλώσεών του, ο κ. Μπαλτατζίδης ανέφερε ότι, επειδή το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι, οι οποίοι δε θα το κάνουν, ενώ τόνισε και πάλι ότι συμβουλεύει να γίνει το εμβόλιο, διότι προστατεύει από τη νέα γρίπη, σημειώνοντας ότι, με τον εμβολιασμό, η γρίπη δε θα εξελιχθεί σε πανδημία. Σε περίπτωση πανδημίας, «όσοι είναι υγιείς και θα αρρωστήσουν από τη γρίπη, θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Εμάς αυτό που μας απασχολεί είναι για αυτούς που έχουν χρόνια νοσήματα και θα προσβληθούν από τη γρίπη. Αυτοί ενδέχεται να καταλήξουν», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης Γιώργος Μπαλτατζίδης.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα