fbpx
Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Δριμεία επίθεση σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκαν τα Stage ως «εργαλεία πελατειακών σχέσεων», εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει προτάσεις για την αγορά εργασίας άσκησαν την Τρίτη (10/11) τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Συνασπισμού Ροδόπης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ. Το μέλος του Συντονιστικού του Συνασπισμού, Απόστολος Κουτάβας, σημείωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τα Stage στο δημόσιο τομέα δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι, την ανασφάλιστη εργασία και τον εργασιακό μεσαίωνα, αφού τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, για τη μείωση των δημόσιων δαπανών». Ο τρόπος δε, που καταργεί τα Stage στον δημόσιο τομέα χωρίς να εξασφαλίζει μέλλον και προοπτική στους εργαζόμενους σε αυτά, «είναι σαν να θέλει να καταργήσει τη δουλεία σκοτώνοντας τους σκλάβους», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα Stage ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ειδική μοριοδότηση και άμεση προκήρυξη διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ, μέχρι την ολοκλήρωση των οποίων δεν θα φύγει κανείς.
Φωνή της Ροδόπης

Ο Απόστολος Κουτάβας παρουσίασε τις θέσεις του Συνασπισμού για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι, στεκόμενος στις περιπτώσεις των συμβασιούχων του νομού Ροδόπης, όπως για παράδειγμα 15 εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ που είναι συμβασιούχοι έργου και απολύονται σήμερα. Ο κ. Κουτάβας παρουσίασε τις προτάσεις τους για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως και τις θέσεις τους για τους συμβασιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε συνέντευξη τύπου που έγινε χθες το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος. Τον κ. Κουτάβα παρουσίασε ο Τάκης Μουμτζίδης, μέλος του Συνασπισμού σημειώνοντας πως ο ΣΥΝ πρωτοστάτησε σε θέματα που έχουν να κάνουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας κι εξήγησε πως θ’ αναφερθούν στους συμβασιούχους έργου του δημόσιου και τα STAGE που είναι θέμα της επικαιρότητας. Ο κ. Κουτάβας εξήγησε ότι είτε πρόκειται για συμβασιούχους έργου είτε για συμβασιούχους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ξεσηκώνονται για να διεκδικήσουν μια θέση στο δημόσιο. «Όπως λένε και οι ίδιοι δουλεύουν αρκετά χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη δουλειά τους. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε δίπλα τους» είπε και πρόσθεσε πως προχθές συναντήθηκαν με τους 15 εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ που είναι συμβασιούχοι έργου και απολύονται σήμερα (Τετάρτη). «Αυτοί οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση γιατί δεν βλέπουν μέλλον. Ο Συνασπισμός εδώ και χρόνια μιλά για καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Τα 2 τελευταία χρόνια κάναμε 233 παρεμβάσεις – τοποθετήσεις – ερωτήσεις στη Βουλή και τον πρωθυπουργό και φέραμε στην κεντρική πολιτική προεκλογική ατζέντα το ζήτημα των STAGE και συμβασιούχων έργου. Η ανασφάλιστη κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα STAGE που δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αποτελεί για μας τη μεγάλη ντροπή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τα εφάρμοσαν και τα χρησιμοποίησαν ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να τα καταργήσει στο δημόσιο δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον να πατάξει το ρουσφέτι και την ανασφάλιστη εργασία καθώς τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα αλλά για δημοσιονομικούς λόγους».
Παρατηρητής της Θράκης

Με ανάμεικτα συναισθήματα αποχαιρέτησε προχθές το νομάρχη Καβάλας, τους δημάρχους και τους άλλους εκπροσώπους των τοπικών αρχών ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης. Ο πρώην περιφερειάρχης δήλωσε ικανοποιημένος για τις φιλοφρονήσεις που άκουσε, ενώ ήταν και συγκινημένος για τη λήξη της συνεργασίας μαζί τους. «Όσοι πιστεύουν ότι η καλύτερη στιγμή για έναν πολιτικό είναι η ώρα που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του κάνουν λάθος. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν φεύγει. Όταν φεύγει ακούγοντας τις φιλοφρονήσεις εκείνων με τους οποίους συνεργάστηκε» είπε ο Δημήτρης Σταμάτης. Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέστηκε στην Περιφέρεια τα δύο τελευταία χρόνια επεσήμανε: «Τα δύο τελευταία χρόνια κάναμε μία σημαντική προσπάθεια σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Ιδιαίτερα στο νομό Καβάλας πραγματοποιήθηκαν πολλά και σημαντικά έργα, ενώ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν και άλλα. Έργα υποδομής, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Καβάλα να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου προσπάθησα να εμφυσήσω στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα, τους αιρετούς άρχοντες στη νομαρχιακή και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στους πολίτες, τη νοοτροπία του πρωταθλητή. Αυτή η νοοτροπία είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την καλύτερη προοπτική που έχει ολόκληρη η Περιφέρεια και ιδιαίτερα ο νομός Καβάλας. Χαίρομαι γιατί όλοι μαζί τα καταφέραμε. Η περιφέρειά μας κατάφερε να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια στον τομέα της απορρόφησης κονδυλίων από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ είναι από τις πρώτες περιφέρειες που έχουν αρχίσει με εντυπωσιακά βήματα την απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ». Ο νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής ευχαρίστησε τον πρώην περιφερειάρχη για τη συνεργασία τους και για την ανταπόκριση που έδειξε στις προτάσεις και τα αιτήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας και των φορέων του νομού. «Εγώ προσωπικά δηλώνω πολύ ευχαριστημένος για τη συνεργασία που είχαμε και για το έργο που έκανε. Ήταν πραγματικά από τις καλύτερες περιόδους στην 11ετή παρουσία μου στη Νομαρχία Καβάλας. Θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία σε ό,τι επιλέξει να κάνει στη μετέπειτα ζωή του. Η παρακαταθήκη που αφήνει σήκωσε ψηλότερα τον πήχη για το διάδοχό του» είπε ο νομάρχης Καβάλας.
Ξυράφι

Καλά τα καταφέραμε πάλι. Βάλαμε αφέντη στα δημοσιονομικά μας ελλείμματα, την Κομισιόν. -Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ως αντιπολίτευση είχε αντιδράσει δυναμικά όταν πριν λίγα χρόνια η Ν.Δ. μας έβαλε σε επιτήρηση με τις γνωστές συνέπειες, λειτουργεί σήμερα με τον ίδιο τρόπο. -Όλοι κάνουν τον ανήξερο, θαρρείς και δεν είχαν ενημερωθεί ποτέ για την τραγική οικονομική κατάσταση που διανύει η χώρα μας. -Η χώρα της ακριβής λάμψης των Ολυμπιακών αγώνων, των δανεικών και της ασύδοτης αγοράς. -Των καπάτσων και των φοροφυγάδων και των εθνικών εργολάβων που λυμαίνονται τον κρατικό κορβανά δεκαετίες τώρα. -Διαχρονικά, διαπαραταξιακά και με την ανικανότητα που διακρίνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. -Τίποτα δεν γνωρίζουν για όλα αυτά οι κυβερνώντες και οι πρώην. -Βέβαια το κόλπο είναι γνωστό και τα γεγονότα μάλλον είναι στημένα και προγραμματισμένα, γιατί είναι αφελές κάποιος να πιστέψει ότι τελικά την νύφη θα την πληρώσει το κεφάλαιο, οι έχοντες και οι κατέχοντες, αλλά και αυτοί που καρπώθηκαν χρόνια την ανικανότητα των κυβερνήσεων να επιβάλλουν τον νόμο και την τάξη και να αποτρέψουν να διαδραματίζονται εκφυλιστικά φαινόμενα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. -Το μήνυμα ελήφθη.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα