fbpx
Γενική

«Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, ελπιδοφόρο!»

Συγκέντρωση και πορεία στις 17 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στην πλατεία ελευθερίας

36 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την μεγάλη εξέγερση του ελληνικού λαού, των φοιτητών και της νεολαίας ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Με αφορμή αυτή την επέτειο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη 17 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στην πλατεία ελευθερίας.
Η επιτροπή φορέων που απαρτίζεται από: Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης, Π.Ε.Α.Ε.Α.- Δ.Σ.Ε., Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Γραμματεία Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ., Σύλλογο Γυναικών Ξάνθης (παράρτημα ΟΓΕ), Επιτροπή Αγώνα Πολυτεχνείου σημειώνει σε ανακοίνωση της:
«36 χρόνια από την κορύφωση του αγώνα και της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι σε ένα καθεστώς που επιβλήθηκε με στόχο να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίoυ και του αμερικάνικου και ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, την χρησιμοποίηση της Ελλάδας; ως εφαλτηρίου για τα σχέδια τους στη Μέση Ανατολή.
Η αντίσταση του ελληνικού λαού σε όλη τη διάρκεια της Χούντας βρήκε την κορύφωση της στην παλλαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη του 73 στο Πολυτεχνείο, που βάφτηκε στο αίμα και έγραψε μια από τις λαμπρότερες αγωνιστικές σελίδες της Ιστορίας του λαού και της νεολαίας μας.
36 χρόνια από τον ηρωικό Νοέμβρη του 73, ο λαός και η νεολαία της χώρας μας βρίσκονται μπροστά σε εξελίξεις που απειλούν το μέλλον τους. Η οικονομική κρίση φέρνει στην επιφάνεια με έντονο τρόπο την χρεοκοπία του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, όποια μορφή διαχείρισης κι αν έχει. Είναι βέβαιο πως το κεφάλαιο, οι ενώσεις του και τα κόμματα του θα τη χρησιμοποιήσουν για να εντείνουν την επίθεση τους στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με τους εργαζόμενους στα stage, το ξεπούλημα του ΟΛΠ, το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό. Στο λαό και τη νεολαία επιφυλάσσουν νέα βάρη: μισθούς και συντάξεις πείνας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, κατάργηση 8ωρου, ξεθεμελίωμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, περαιτέρω εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, υποβάθμιση σπουδών Κ.α. Η ευρωσυνθήκη, οι κατευθύνσεις της Λισσαβόνας, οι κατευθύνσεις της Μπολόνια για την ανώτατη εκπαίδευση και τα μέτρα που υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις στόχο έχουν την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η επιδίωξη για αναγνώριση και ισοτίμηση των ιδιωτικών ψευτοκολεγίων είναι κομμάτι αυτής της πολιτικής. Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ήταν προδιαγεγραμμένη. Έχουν στόχο τη διαμόρφωση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στα ΑΕΙ- ΤΕΙ., είναι συμπλήρωμα του νόμου πλαίσιο, της αξιολόγησης και των υπόλοιπων αντιδραστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία κι άλλες ανερχόμενες δυνάμεις διεκδικούν η κάθε μία για λογαριασμό της μεγαλύτερο μερίδιο από τα υπερκέρδη της εκμετάλλευσης των λαών. Τα Βαλκάνια θυμίζουν «πυριτιδαποθήκη» έτοιμη να εκραγεί. Έχει εδραιωθεί η διείσδυση της ΕΕ στην περιοχή και ιδιαίτερα των ισχυρών χωρών της, έχουν εδραιωθεί οι ΗΠΑ και παρεμβαίνει η Ρωσία με τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την ενεργό στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνεχίζουν τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» με νέες απειλές πολέμου σε λαούς. Οι πόλεμοι σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανος, Παλαιστίνη, το πρόσφατο έγκλημα των Αμερικανών στην Συρία είναι μόνο μερικά παραδείγματα των θηριωδιών που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός. Συνεχίζονται οι απειλές ενάντια σε λαούς που αντιστέκονται στις απαιτήσεις τους, όπως ο κουβανέζικος.
ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ:
Το ξαναμοίρασμα των αγορών, τους πετρελαϊκούς δρόμους, το γενικότερο γεωστρατηγικό έλεγχο. Όλα δείχνουν ότι τα πραγματικά θύματα είναι όπως πάντα και σήμερα οι λαοί, οι ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι το ΝΑΤΟ και η νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιείται και μια ολοκληρωμένη επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ιδιαίτερα θύματα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.
Επίθεση που στόχο έχει την υποταγή του λαού σε αυτήν την πολιτική. Κάθε απεργιακή κινητοποίηση, κάθε αγώνας του λαού και της νεολαίας, κάθε διεκδίκηση βρίσκει απέναντι της τον αυταρχισμό. Πρόσφατο το παράδειγμα του χτυπήματος των εργαζόμενων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Σε πείσμα όσων θέλουν να μετατρέψουν την επέτειο σε μνημόσυνο, όσων θέλουν να στρεβλώσουν το νόημα της, ή να το αποστεώσουν, πρέπει να βροντοφωνάξουμε:
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες, των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών, της νέας γενιάς και ολόκληρου του λαού. Αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας μας, γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της υποταγής. Όλοι αυτοί, οι οποίοι μας λένε πως με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα, που προτείνουν να κλειστούμε στο καβούκι μας, ας βγάλουν συμπεράσματα από την Ιστορία. Οι αγώνες μας έχουν αποτελέσματα αρκεί να έχουν στο στόχαστρο τους τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα μας. Αρκεί να είναι μαζικοί, δυναμικοί. Να στηρίζονται στη συντονισμένη δράση της εργατικής τάξης με τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, κρατά ζωντανό το όραμα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση με το λαό «αφέντη» στον τόπο του.
Το μήνυμα της Λαϊκής Εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό:
• Για το δικαίωμα στη μόνιμη- σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
• Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και δωρεάν. Να μπει φραγμός σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία.
• Για Ενιαία αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους, για πτυχία με αξία.
• Ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ που με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ετοιμάζουν νέες επεμβάσεις για το ξαναμοίρασμα των αγορών, και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές. Να επιστρέψουν πίσω οι Έλληνες φαντάροι. Να φύγει το ΝΑΤΟ.
• Ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και καταστολή, την επίθεση σε μετανάστες- πρόσφυγες.
• ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ. Πληρώσαμε τα κέρδη τους! Να μην πληρώσουμε και την κρίση τους! Συγκέντρωση κρατικών εσόδων από τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που θα καλύψουν την εγγύηση των καταθέσεων της λαϊκής οικογένειας. Πάγωμα όλων των δανείων που έχουν λάβει οι σημερινοί άνεργοι και όσοι χάνουν τη δουλειά τους. Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν την κύρια κατοικία».

Σχετικά Άρθρα