fbpx
Γενική

1 ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής

Τον όρο κλασική ανατολική μουσική αποδίδουμε στις λόγιες μουσικές παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εθνικό μας μουσικοτροπικό σύστημα την Βυζαντινή μουσική.
Η σημερινή της μορφής (της κλασικής ανατολικής μουσικής) είναι ένα κράμα από τις μουσικές συμβολές διαφόρων εθνικοτήτων ( Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι) που κυρίως κατά την διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας διαμόρφωσαν και εξέλιξαν.
Σκοπός του φεστιβάλ είναι η παρουσίαση μέσα από διάφορες συναυλίες ενός μέρους αυτής της τόσο πλούσιας μουσικής παράδοσης και η πρακτική κατανόηση των μουσικολογικών εννοιών του συγκεκριμένου μουσικού συστήματος μέσα από μια σειρά σεμιναρίων, διαλέξεων και εργαστηρίων.
Το φεστιβάλ θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους δεξιοτέχνες – καθηγητές πανεπιστημίων όπως τους: Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα και πολίτικο λαούτο) Μάρκο Σκούλιο (νέυ) Ευγένιο Βούλγαρη (γιαλί ταμπούρ και πολίτικη λύρα) Κυριάκο Ταπάκη ( ούτι και λαούτο) Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) Σέργιο Βούλγαρη (κρουστά), καθώς και Τούρκους καθηγητές, δεξιοτέχνες μουσικούς.
Master class and work shops, για δασκάλους και σπουδαστές μουσικής της περιοχής μας.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τα μουσικά σχολεία και ωδεία της περιοχής θα γίνουν μαθήματα από τους φιλοξενούμενους καθηγητές τόσο στους καθηγητές των σχολείων όσο και στους μαθητές- σπουδαστές.
Ακόμη διαλέξεις σχετικά με τη λόγια ανατολική μουσική, το ύφος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθώς και εργαστήρια- διάλογοι μεταξύ παραδοσιακών οργάνων. Για τη συμμετοχή στα workshops δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικού οργάνου. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους τους μουσικόφιλους. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης των workshops.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ- Πρώτο μέρος
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο και ώρα 18.00- 21.00
Master class με τους Μάρκο Σκούλιο, Ευγένιο Βούλγαρη και Σέργιο Βούλγαρη
στα εξής όργανα Ούτι, Νεύ, Γιαλί Ταμπούρ, Λάφτα, Ταμπουράς, Παραδοσιακά κρουστά.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο
Ρυθμολογία : Σέργιος Βούλγαρης. Ώρα 10.00- 12.00
Master class με τους Μάρκο Σκούλιο, Ευγένιο Βούλγαρη και Σέργιο Βούλγαρη στα εξής όργανα Ούτι, Νεύ, Γιαλί Ταμπούρ, Λάφτα, Ταμπουράς, Παραδοσιακά κρουστά- ώρα 12.00- 15.00
Τροπικότητα: Μάρκος Σκούλιος. Ώρα 12.00- 15.00
Μουσικοί διάλογοι- (ανοιχτή πρόβα) με τους συντελεστές της συναυλίας- ώρα 21.00
Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ και ώρα 11.00- 14.00
Εργαστήριο. «Ορχήστρα παραδοσιακών και κλασικών ανατολικών οργάνων»,Ευγένιος Βούλγαρης.
Κυριακή 15 Νοεμβρίου στο Σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ και ώρα 21.00
Συναυλία «Μουσικές της Ανατολής». Με τους Μάρκο Σκούλιο, Ευγένιο Βούλγαρη, Σέργιο Βούλγαρη, Μπαρτζόπουλο Χρήστο και Κατσούλη Γιάννη.

Σχετικά Άρθρα