fbpx
Γενική

Λαμπρές και μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις

Η Σταυρούπολη γιόρτασε τους Πολιούχους της αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και την ηλιοφάνεια, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της Σύναξης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, στη Σταυρούπολη Ξάνθης, Πολιούχων του οικισμού.
Στις 2ήμερες εκδηλώσεις, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, η Σταυρούπολη «φόρεσε τα καλά της» και γιόρτασε με μεγαλοπρέπεια τη σύναξη των Αγγέλων σε ομόνοια και ενότητα. Οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, γιορτάζονται στη Σταυρούπολη με τιμές Πολιούχων από το 1961, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση. Παρόντες στις 2ήμερες εκδηλώσεις υπήρξαν οι τοπικές αρχές του Νομού, αλλά και πλήθος κόσμου. Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Σταυρούπολης υποδέχτηκε την Ιερά Εικόνα του Σωτήρος Χριστού, από την Ιερά Μονή Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης και πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της κωμόπολης. Την Κυριακή το πρωί 8 Νοεμβρίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα, ενώ ακολούθησε λιτάνευση και περιφορά της εικόνας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στους δρόμους της Σταυρούπολης, συνοδεία της στρατιωτικής μπάντας και των σωμάτων ασφαλείας.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση πλούσιων τοπικών εδεσμάτων, καθώς και με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρούπολης και το Σύλλογο «Μνήμες Μικράς Ασίας» Καβάλας.
Μητροπολίτης Ξάνθης: «Η σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χαρακτηρίζεται και αυτή από μια κρίση»
Ο αριθμός των Αγγέλων είναι απεριόριστος. Αποτελούν κατά την πίστη μας, εννέα συνολικά τάγματα, τα οποία είναι οι Θρόνοι, Οι χερουβείμ, οι Σεραφείμ, οι Κυριότητες, οι Δυνάμεις, οι Εξουσίαι, οι Αρχαί, οι Αρχάγγελοι και οι Άγγελοι. Ο Εωσφόρος, ο οποίος από υπερβολική υπερηφάνεια καυχήθηκε να ανεβάσει το θρόνο του πιο ψηλά και να γίνει όμοιος με τον Ύψιστο Θεό, έπεσε σαν αστραπή από τον ουρανό, παρασέρνοντας και ολόκληρο το τάγμα των Αγγέλων του. Τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σύναξε όλους τους άλλος χορούς των Αγγέλων σε ομόνοια και ενότητα, φωνάζοντας δυνατά «πρόσχωμεν».
«Η ημέρα της σύναξης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χαρακτηρίζεται και αυτή από μια κρίση. Το τάγμα του εωσφόρου, ένα από τα δέκα τάγματα των ουράνιων δυνάμεων, θέλει να αυτονομηθεί από το Θεό, να υποκαταστήσει το Θεό και να γίνει Θεός. Βλέπουμε ότι κάτι παρόμοιο κάνουμε και’ μείς σήμερα. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς λέει «Εθεώρουν το Σατανά ως αστραπή, εκ του ουρανού πεσόντα», δηλαδή όπως ξαφνικά πέφτει το αστροπελέκι και διασχίζει τον ορίζοντα, έτσι ξαφνική και κατακόρυφη ήταν η πτώση του εωσφόρου», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος και αναφερόμενος στον εορτασμό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονας.
Δήμαρχος Σταυρούπολης: «Η σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μας δίνει κουράγιο και δύναμη, για να συνεχίσουμε»
Ο εορτασμός των Πολιούχων της Σταυρούπολης, έχει και μια άλλη διάσταση για τους κατοίκους της. Είναι μια ευκαιρία να βρεθούν στην περιοχή όλοι οι «μετανάστες» της, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές της χώρας. Η 8 η Νοεμβρίου αποτελεί επίσημη αργία για την περιοχή, βάσει του βασιλικού διατάγματος του 1961.
«Η 8 η Νοεμβρίου, με τη σύναξη των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, μας δίνει δύναμη, κουράγιο και ελπίδα, για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο, το οποίο έχουμε ξεκινήσει εδώ στο Δήμο της Σταυρούπολης. Είναι και μέρα ελπίδας και προοπτικής, διότι την ημέρα αυτή έρχονται όλοι οι Σταυρουπολίτες της διασποράς, όλη η πολιτειακή ηγεσία, όλη η θρησκευτική ηγεσία και όλος ο λαός της Ξάνθης, τιμώντας την ένδοξη αυτήν ημέρα», ανέφερε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης, εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εκδηλώσεων.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα