fbpx
Γενική

Ένα απόγευμα γεμάτο φιλία και συμπάθεια

Ομιλία με τίτλο «Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης και ο ρόλος των Λυκείων Ελληνίδων», πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων

Μια πολύ ζεστή και φιλική συγκέντρωση, πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, απευθυνόμενο στα μέλη και στους φίλους του. Η συγκέντρωση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής για καφέ ή τσάι, έλαβε χώρα στην ολοκαίνουργια αίθουσα του Συλλόγου, στο παλιό ταχυδρομείο, όπου στεγάζεται πλέον από τα τέλη του καλοκαιριού, ύστερα από την παραχώρηση του κτιρίου, από το Δήμο Ξάνθης.
Στην πολύ όμορφη αυτή συγκέντρωση παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν από κοντά, περνώντας ένα απόγευμα σε φιλική ατμόσφαιρα και μέσα σε κλίμα συμπάθειας.
Προσκεκλημένη της βραδιάς, υπήρξε η Κοινωνική Ανθρωπολόγος και επίτιμη Δ/ντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης και ο ρόλος των Λυκείων Ελληνίδων».

Νέλλη Μελίδου: «Σκοπός των Λυκείων Ελληνίδων είναι η γνώση και η διατήρηση της παράδοσης»

Στην παρουσίασή της, η κ. Μελίδου αναφέρθηκε σε δέκα παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της Θράκης και σε άλλες τόσες ανδρικές, φυσικά από όλα τα τμήματα της Θράκης, τη δυτική, τη βόρεια και την ανατολική.
Ο χώρος της ενδυματολογίας στην περιοχή της Θράκης παρουσιάζει μία εντυπωσιακή ποικιλομορφία. Οι ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες της κάθε ενδυμασίας, διαφοροποιούν και τονίζουν το χαρακτήρα της κοινωνικής ομάδας από την οποία προέρχεται. Η ενδυμασία ως ενδυματολογικό σύνολο, σε συνάρτηση με τη διακοσμητική αντίληψη των επί μέρους εξαρτημάτων της, που εκφράζεται μέσα από διαφορετικά υλικά, σχήματα και χρώματα, δίνουν την ιδιαίτερη αισθητική της κάθε ομάδας.
Η ανδρική ενδυμασία παρουσιάζει ενότητα ως προς τη μορφή της σ’ όλο σχεδόν το Θρακικό χώρο. Η ενδυμασία αυτή της περιοχής της Θράκης, αποτελούσε ένδυμα κοινό, όπως κοινές ήταν άλλωστε οι συνθήκες και οι ασχολίες των ανθρώπων του τόπου. Έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις γυναικείες φορεσιές, όπου τα τολμηρά χρώματα, η διακόσμηση και τα πολλά εξαρτήματα μπερδεύουν την κυρίως γραμμή τους.
«Η Θράκη και συγκεκριμένα όσο πάμε ανατολικότερα, αποτελεί ένα μωσαϊκό πληθυσμών και ως μωσαϊκό πληθυσμών είναι σίγουρα και ένα μωσαϊκό από φορεσιές, οι οποίες παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι φορεσιές της Θράκης ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των φορεσιών της Θράκης, δείχνουν τη βυζαντινή τους προέλευση. Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία της φορεσιάς, τα οποία είναι πολύ περισσότερα από το Βυζάντιο, παρά από την ευρωπαϊκή αναγέννηση», ανέφερε η Κοινωνική Ανθρωπολόγος Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά.
Οι γυναικείες φορεσιές μοιάζει να έχουν φτιαχτεί για να εντυπωσιάσουν παρά για να αναδείξουν την ομορφιά του κορμιού. Αντίθετα λοιπόν με την ανδρική ενδυμασία η οποία παρουσιάζεται ως ένα ενιαίο, κοινό ένδυμα, η γυναικεία ενδυμασία της Θράκης παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις μέσα στο χώρο. Τα γυναικεία ρούχα αποτελούσαν ένα κώδικα επικοινωνίας που δήλωναν την κοινωνική θέση ή την κοινωνική κατηγορία της γυναίκας. Το κάθε εξάρτημα, το χρώμα, η διακόσμηση, η μορφή του ενδύματος, όλα αποτελούσαν μηνύματα αναγνωριστικά που δήλωναν αδιάψευστα τη θέση της γυναίκας στην παραδοσιακή κοινωνία.

Πέπη Στάντσιου: «Το Λύκειο Ελληνίδων αναθερμαίνει τις σχέσεις του»

Στο σκοπό της συνάντησης των μελών και φίλων του Λυκείου Ελληνίδων, αναφέρθηκε η Πρόεδρος αυτού Πέπη Στάντσιου. Όπως η ίδια λέει, συνηθίζεται κάθε χρόνο το Λύκειο Ελληνίδων να κάνει τέτοιες συγκεντρώσεις, με σκοπό την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των μελών του. Φέτος ήταν η πρώτη συνάντηση και εκδήλωση στο καινούργιο κτίριο του Συλλόγου, ύστερα από την παραχώρησή του από το Δήμο Ξάνθης.
«Σκεφτήκαμε πως μια τέτοια συνάντηση θα ήταν καλό να έχει και μία θεματολογία και να μας προσφέρει και κάτι, πέρα από τη συνεύρεση και τις κουβέντες της καθημερινότητας. Έτσι λοιπόν καλέσαμε την κ. Μελίδου, η οποία έχει εξαιρετικές σπουδές, αλλά πέρα από αυτό είναι ερευνήτρια και έχει ασχοληθεί με τις φορεσιές της Θράκης, θέμα που απασχολεί άμεσα το Λύκειο Ελληνίδων, αφού πρόκειται για έναν φορέα, ο οποίος ασχολείται με την παράδοση και προσπαθεί να τη διατηρήσει, να τη διασώσει και φυσικά να τη μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές», είπε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πέπη Στάντσιου.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα