fbpx
Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Σύμβολο εξουσίας τα τζην;
Με αφορμή την πληθώρα σχολίων που γράφτηκαν τελευταία περί τζιν παντού σχεδόν… Κάποτε, τα φορούσαν μόνον οι εργάτες για αυτό και μέχρι το Βʼ Παγκόσμιο πόλεμο το τζιν παρέμεινε ως ένα ρούχο εργασίας. Στη δεκαετία του 50 η εξέγερση των νέων ενάντια στον κοινωνικό κομφορμισμό έφερε τη μαζική εξάπλωσή του. Μία έρευνα το 1958 στις Η.Π.Α. αποκάλυπτε ότι το 90% των νέων φορούσε το τζιν σε όλες τις περιστάσεις. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και στην Ευρώπη, ενώ το 1970 αποτέλεσε τη νέα πρόταση στις παριζιάνικες πασαρέλες από τον Γάλλο σχεδιαστή μόδας Υβ Σεν Λοράν. Η επιτυχία του τζιν δεν ήρθε τυχαία. Το βασικό του προσόν είναι ότι μπορεί να μοιάζει άπλυτο και ασιδέρωτο, μπορεί να φαίνεται παλιωμένο, ακόμη και φθηνό. Αυτό σημαίνει ότι το τζιν ανατρέπει τα διαπιστευτήρια της αστικής ευταξίας που είναι η σιδερωμένη πιέτα και το κολλαρισμένο πουκάμισο και κοροϊδεύει τον καταναλωτισμό δίνοντας ένα νέο ήθος ελευθερίας στην κινησιολογία. Ίσως ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε ένδυμα που να φορέθηκε από τόσους, άνδρες και γυναίκες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου αλλά και να αμφισβητήθηκε. Και μπορεί σε ορισμένες αριστοκρατικές λέσχες της Βρετανίας το τζιν να εξακολουθεί να απαγορεύεται, όμως παντού αλλού, σε Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση, το ύφασμα-φετίχ εξακολουθεί να αποθεώνεται σε πανταλόνια, φούστες, πουκάμισα, μπουφάν, αλλά και μαγιό και εσώρουχα. Μπορεί επίσης κάποιοι συντηρητικοί στις ΗΠΑ να έχουν βάλει στο στόχαστρο το τζιν ως νέο εχθρό που απειλεί το πνεύμα της αμερικανικής κοινωνίας και την οδηγεί στην κατάρρευση εν τούτοις όμως φοριέται από τους μαθητές του σχολείου μέχρι και τον πρόεδρό τους. Ναι, το τζιν πλέον αποτελεί κύριο ένδυμα και για αρχηγούς κρατών και για υπουργούς και για πρωθυπουργούς. Για αυτό και έχει πάψει να θεωρείται πλέον αντικομφορμιστικό ένδυμα αλλά ένδυμα εξουσίας. Γεγονός πάντως είναι ότι στην ντουλάπα μας τα τζιν θα έχουν πάντα της θέση τους. Γιατί και επαναστατική στολή ήταν αλλά ήταν το κατ εξοχή ένδυμα του αιώνα…

Στην κατάμεστη αίθουσα του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Ροδόπης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (6/11) η βράβευση του κυβερνητικού εκπροσώπου και βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργου Πεταλωτή, από τον Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη και τον Υπερνομάρχη Ροδόπης – Έβρου κ. Γιώργο Μηνόπουλο. Ο κ. Πεταλωτής πριν την βράβευση του σημείωσε ότι «είναι μεγάλη η τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ στον χώρο της Νομαρχίας Ροδόπης για να τιμηθώ αυτή τη φορά από τον πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Μηνόπουλο και από τον Νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη. Είναι ένας χώρος, ο οποίος σαφώς μου είναι οικείος. Ξεκίνησα από την τοπική αυτοδιοίκηση, έκανα τρεις θητείες, ήμουν συνεργάτης με αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό ακριβώς δέχτηκα να συμμετέχω και στην σημερινή τιμητική διάκριση που γίνεται για μένα για την οποία στην αρχή βέβαια δεν έδειξα ιδιαίτερο ενθουσιασμό γιατί νομίζω ότι πρέπει να τιμόμαστε όταν έχουμε να κάνουμε με αποτελέσματα και όχι με την αρχή μιας προσπάθειας.
Φωνή της Ροδόπης

Για μία ακόμη χρονιά η έκθεση που διοργανώνει το τμήμα τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας προκάλεσε το ενδιαφέρον τοπικών Αρχών και πολιτών. Για μία ακόμη χρονιά η έκθεση που διοργανώνει το τμήμα τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας προκάλεσε το ενδιαφέρον τοπικών Αρχών και πολιτών. Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων της έκθεσης στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας παρουσία εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών. Παρών στην εκδήλωση επίσης μεταξύ άλλων, ήταν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας του νομού της Καβάλας και των γειτονικών νομών, μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, μέλη των οικογενειών τους και πολίτες. Κατά την ομιλία του με την οποία άνοιξε και η τελετή των εγκαινίων της φετινής έκθεσης της Τροχαίας Καβάλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Παρασκευάς Μαραπίδη έκανε λόγο για «την ανάγκη η πολιτεία να λάβει πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς και γονείς να εκπαιδεύσουν τις νέες γενιές σε ζητήματα οδηγικής συμπεριφοράς.
Ξυράφι

Μόνο ένα καινούργιο λιμάνι, θα μπορέσει να θέσει τέλος στο χρόνιο πρόβλημα των αλιέων του Ιμέρου, που το αντιμετωπίζουν κάθε τέτοια εποχή, δηλαδή την συσσώρευση, στον δίαυλο του λιμανιού, φερτών θαλάσσιων υλικών που εμποδίζουν την διέλευση των αλιευτικών σκαφών. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι επαγγελματίες της περιοχής να μην μπορούν να ασκήσουν τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους και να μην μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Την προσωρινή επίλυση του προβλήματος, με το καθαρισμό του διαύλου από τα φύκια, είχε σαν στόχο η χθεσινή συνάντηση μελών του συνεταιρισμού αλιέων του Ιμέρου με το νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα