Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η απόφαση της κυβέρνησης για την οριστική κατάργηση των προγραμμάτων Stage από το δημόσιο και τους ΟΤΑ, ενώ έχει ξεσπάσει και αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο για το θέμα αυτό.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κόψει το «γόρδιο δεσμό» των stage, προκαλώντας την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, κυρίως όμως, των περίπου 23.000 εργαζόμενων μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων σε δημόσιο και ΟΤΑ. Υπολογίζεται, χωρίς να υπάρχει επίσημη καταγραφή, πως συνολικά, μέσω stage, έχουν εργαστεί περί τις 60.000 νέοι.
Σήμερα, «τρέχουν» περίπου 23.000 συμβάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που αφορά στην «απόλυση» χωρίς πληρωμή, αν και τυπικά αναφέρεται σε 12.000 άτομα, βάσει της υπουργικής απόφασης που έχει ψηφιστεί, τελικά, θα εφαρμοστεί σε πολύ λιγότερα άτομα. Αυτό, γιατί πολλοί διοικητές οργανισμών και ταμείων, προεκλογικά, και ενώ είχε ανάψει τόσο η συζήτηση για το μέλλον των stage, όσο και οι καταγγελίες για προεκλογικές τοποθετήσεις ημετέρων, φοβήθηκαν να αποδεχθούν τους συγκεκριμένους «διορισμούς». Πάντως, οι απασχολούμενοι στα προγράμματα stage αντιδρούν ήδη με κινητοποιήσεις, ενώ ξεκινούν και οι προσφυγές στα δικαστήρια. Η «ΧΝ», φιλοξένησε σε φύλλο της ήδη τους Δημάρχους Σταυρούπολης και Τοπείρου, οι οποίοι ανέπτυξαν τη γνώμη τους για τα stage και σήμερα φιλοξενεί την άποψη του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη.
Μιχάλης Στυλιανίδης: «Νομίζω πως ούτε καν πρέπει να συζητάμε για τη διακοπή αυτών των προγραμμάτων»
Ο Δήμαρχος Ξάνθης για τα προγράμματα stage είπε τα ακόλουθα: «Τα stage ως γνωστόν προσφέρουν ουσιαστικά μαθητεία, σ’ αυτούς που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Νομίζω πως ούτε καν πρέπει να συζητάμε για τη διακοπή αυτών των προγραμμάτων, όσοι δε έχουν συμβάσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να τις εξαντλήσουν. Από τη στιγμή που είναι πρόγραμμα μαθητείας, νομίζω πως θα πρέπει να υπάρξει μοριοδότηση, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διατάξεις, των ατόμων αυτών, όταν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις εργασίας.
Απ’ ότι λέει η κυβέρνηση, στις προθέσεις της είναι να καταργήσει αυτά τα προγράμματα. Αισιοδοξώ πως θα αντικατασταθούν με κάτι καλύτερο, προς όφελος των εργαζομένων».
Ουσιαστικά, δεν προβλέπεται κάτι συγκεκριμένο για τους απολυμένους των stage, καθώς μαζί με τα προγράμματα καταργείται και η ενισχυμένη μοριοδότηση που τα συνόδευε. Μόνη παρηγοριά είναι το γεγονός ότι, το δημόσιο θα προχωρήσει στην κάλυψη των άμεσων αναγκών του σε προσωπικό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με διαδικασία που θα ορίσει το ΑΣΕΠ.
Νίκος Βιδάλης