fbpx
Γενική

Στόχος της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης είναι οι δήμοι να γίνουν 400, οι νομαρχίες 16 και οι περιφέρειες έξι

Σαρωτικές αλλαγές με τον «Καποδίστρια 2» – Τι λέει ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης

Δραστικές αλλαγές στον αριθμό των δήμων, των νομαρχιών, αλλά και των περιφερειών όλης της χώρας θα συντελεστούν, κατά την επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση, «Καποδίστριας 2», η οποία προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια η αυτοδιοίκηση να καταστεί ευέλικτη, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Με στόχο οι δήμοι να μην ξεπερνούν τους 400 από 1.034 που είναι σήμερα, οι νομαρχίες τις 16, από τις 52 που υπάρχουν σήμερα και οι περιφέρειες να συρρικνωθούν σε έξι, θα αρχίσει η διαβούλευση αμέσως μετά τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.
«Το νέο τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα»
Τα σχέδια γύρω από το νέο χάρτη της Βόρειας Ελλάδας ποικίλλουν. Η πρόταση ωστόσο που φαίνεται να προκρίνεται από το υπουργείο, προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων υπερνομαρχιών. Η πρώτη είναι της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, στην οποία θα ανήκουν οι νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών και Καβάλας. Η δεύτερη είναι της Θεσσαλονίκης, η οποία θα αποτελείται από τις νομαρχίες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς. Της Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία θα συνθέτουν οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας και τέλος της Δυτικής Μακεδονίας, στα όρια της σημερινής περιφέρειας, με τις νομαρχίες Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.
Όσο αναφορά στους Δήμους των σημερινών Νομών, το τοπίο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει, αφού τα σενάρια «παίρνουν και δίνουν».
Η «ΧΝ» μίλησε με το Δήμαρχο Σταυρούπολης Γιώργο Καρασακαλίδη, ο οποίος εξέφρασε την άποψή του για την επικείμενη αλλαγή.
Γιώργος Καρασακαλίδης: «Περιμένουμε να βγούνε οι αποφάσεις, για να τοποθετηθούμε και ‘μείς»
Κατά καιρούς, είδαν αρκετά σενάρια το φως της δημοσιότητας, τα οποία αφορούν στο νέο χάρτη του Νομού Ξάνθης. Δήμος Ξάνθης με Δήμο Σταυρούπολης, Δήμος Ξάνθης με Δήμο Σελέρου και κάποιους οικισμούς από το Δήμο Βιστωνίδας, όλοι οι ορεινοί Δήμοι θα γίνουν ένας και πολλά άλλα, τα οποία όμως είναι μόνο σενάρια.
«Στις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση, εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ τον κ. Κακλαμάνη, ζητηθήκανε διευκρινήσεις, για το πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Εμείς περιμένουμε να δώσει πληροφορίες ο κ. Υπουργός στη ΚΕΔΚΕ και θα τοποθετηθούμε για το θέμα. Υπάρχει ήδη μια απόφαση του Ι.Τ.Α., αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για χωροθετήσεις των Δήμων, θα πρέπει να λυθούν άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για τους Δήμους και κυρίως για τους δημότες. Εμείς θα καθορίσουμε τη στάση μας βήμα – βήμα, σύμφωνα με το πώς θα ανοίξει το θέμα η κυβέρνηση», είπε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης.
Πάντως, κάποιες αντιδράσεις ήδη έχουν ξεσηκωθεί, γεγονός που δυσκολεύει τη λήψη των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα