fbpx
Γενική

Λαμπρές και μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις

Το Σαββατοκύριακο η Σταυρούπολη γιορτάζει και τιμά τους πολιούχους της Παμμέγιστους Ταξιάρχες

Λαμπρές και μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Σταυρούπολη καθώς εορτάζει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών πολιούχων της κωμόπολης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
17:00: Υποδοχή Ιεράς Εικόνας Σωτήρος Χριστού εκ της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης στην νότια είσοδο της Σταυρουπόλεως και λιτάνευση της μέσω της Κεντρικής Πλατείας προς τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
ΚΥΡΙΑΚΗ 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ώρα 07.30: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία λειτουργία.
Ώρα 10:00 Τέλος προσέλευσης τμημάτων μαθητών, Προσκόπων, κ.λ.π..
Ώρα 10.20: Τέλος προσέλευσης επισήμων στον Ιερό Ναό. Τιμές στους επισήμους κατά την άφιξη τους θα αποδοθούν στο χώρο που βρίσκεται μπροστά στον ιερό Ναό: από την Στρατιωτική Μουσική του Δ Σώματος Στρατού.
Ώρα 1030: Έναρξη δοξολογίας. Στη συνέχεια Λιτάνευση και Περιφορά της Ιερής Εικόνας των ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ, με συνοδεία σωμάτων ασφαλείας. Κατά την Περιφορά της Εικόνας θα προπορεύονται της κύριας πομπής., η μουσική, με προπορευόμενη την Ιερή Εικόνα. Στις δύο πλευρές της πομπής θα παραταχθούν μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Σταυρούπολης.
Κατά τη Λιτάνευση θα ακολουθηθεί πορεία: από Ιερό Ναό- από την οδό Ταξιαρχών- από την οδό Ευαγγελιστρίας- περιμετρικά του Δημοτικού Καταστήματος- από το κατάστρωμα της κεντρικής πλατείας και επιστροφή στον Ιερό Ναό από τους ίδιους δρόμους. Στην κεντρική πλατεία θα γίνει δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ Παντελεήμων, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.
Μετά το πέρας της Λιτανείας θα παρατεθούν πλούσια τοπικά εδέσματα και θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρουπόλεως καθώς και τον Σύλλογο «Μνήμες Μικρός Ασίας» Καβάλας, στο προαύλιο του Ιερού Ναού.
Στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη σύναξη των Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών αγίων ασωμάτων και ουρανίων Ταγμάτων. Πρόκειται για τη σύναξη, τη συνάθροιση δηλαδή των πιστών, που εύλογα θέσπισε η Ορθόδοξη Εκκλησία, για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στους Λειτουργούς του Θεού και δικούς μας προστάτες και φύλακες σε μία κοινή γι αυτούς εορτή. Ο απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του αναφέρει ότι όλοι οι Άγγελοι του Θεού «εισί λειτουργικά, πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν».
Ο αριθμός των Αγγέλων είναι απεριόριστος. Αποτελούν κατά την πίστη μας, εννέα συνολικά Τάγματα που φέρουν τα εξής ονόματα: Θρόνοι, Χερουβείμ, Σεραφείμ, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίαι, Αρχαί, Αρχάγγελοι και Άγγελοι. Ο Εωσφόρος που από υπερβολική υπερηφάνεια καυχήθηκε να ανεβάσει πιο ψηλά το θρόνο του και να γίνει όμοιος με τον ύψιστο Θεό έπεσε σαν αστραπή από τον ουρανό και παρέσυρε μαζί του στην πτώση και ολόκληρο το τάγμα των Αγγέλων τον. Τότε ήταν που ο αρχάγγελος Μιχαήλ σύναξε όλους τους άλλους χορούς των Αγγέλων σε ομόνοια και ενότητα και φώναξε δυνατά το «Πρόσχωμεν».

Σχετικά Άρθρα