fbpx
Γενική

Θύμα πλαστού 100ευρου καταστηματάρχης στην Ξάνθη

Θύμα ενός καλοστημένου κόλπου έπεσε καταστηματάρχης στην Ξάνθη, όταν ένας αλλοδαπός αγόρασε προϊόντα και πλήρωσε με ένα 100ευρώ χωρίς ο καταστηματάρχης να αντιληφθεί ότι ήταν πλαστό.
Η αναγνώριση έγινε πολύ αργότερα όταν θέλησε να το δώσει σε μια άλλη συναλλαγή. Το πλαστό χαρτονόμισμα εκ πρώτης όψεως δεν είχε διαφορές με το κανονικό και μόνο ένα έμπειρο μάτι ξεχωρίζει ότι είναι πλαστό.
Η ρεπόρτερ της εφημερίδας μας και αυτή δεν μπόρεσε να διακρίνει διαφορές με το μάτι. Το μόνο εμφανές σημείο διαφοράς είναι ότι το κανονικό ιριδίζει στο ποσό του χαρτονομίσματος ενώ στο πλαστό όχι.
Μετά από το περιστατικό ο καταστηματάρχης το κράτησε ως ενθύμιο για το πάθημά του και από εδώ και στο εξής προμηθεύτηκε μηχάνημα αναγνώρισης. Και το φαινόμενο θα ενταθεί όσο πλησιάζουν οι γιορτές για αυτό λοιπόν προσοχή στις συναλλαγές μας.

Πως να αναγνωρίσετε ένα πλαστό χαρτονόμισμα

Ένα από τα δυσκολότερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγράψουν οι πλαστογράφοι είναι η μελάνη μεταβλητού χρώματος. Στην πίσω πλευρά όλων των χαρτονομισμάτων άνω των 50 ευρώ αναγράφεται η αξία του χαρτονομίσματος. Εάν δούμε το χαρτονόμισμα από γωνία, θα καταλάβουμε ότι η μελάνη με την οποία αναγράφεται η αξία αλλάζει χρώμα.
Στην περίπτωση που δεν αλλάζει χρώμα, το χαρτονόμισμα είναι πλαστό. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό είναι η υφή του. Βέβαια στις νέες παρτίδες πλαστών χρησιμοποιούνται ειδικοί τύποι χαρτιού, που είναι πολύ κοντά σε σχέση με τα γνήσια χαρτονομίσματα και είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός τους. Ακόμη πρέπει να προσέχουμε τις ανάγλυφες παραστάσεις των χαρτονομισμάτων, αφού τόσο η ονομαστική αξία όσο και η κύρια παράσταση παράγονται με τη μέθοδο της χαλκογραφίας, πράγμα που σημαίνει πως η επιφάνεια είναι ανάγλυφη. Αντίθετα στα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα η επιφάνεια είναι λεία.
Όποιος υποπτεύεται ότι έχει λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο πρέπει να επικοινωνήσει είτε με την αστυνομία είτε με την αντίστοιχη Εθνική Κεντρική Τράπεζα, παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση του τραπεζογραμματίου.
Μαίρη Δαληκριάδου

Σχετικά Άρθρα