fbpx
Γενική

«Αλλάζει το καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο»;

Ανακοίνωση ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα

«Παγώνουν ακόμα και οι προσλήψεις- μέσω ΑΣΕΠ- που αφορούν και τις μεγάλες ελλείψεις στο χώρο της υγείας»!!! Είναι μια ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών που αναφέρει η ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα και θέτει το ζήτημα των προσλήψεων παραθέτοντας τα επιχειρήματα της:
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Κανένας Έλληνας δεν θα ήταν αρνητικός εάν επιτέλους το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, ήταν απαλλαγμένο από το καθεστώς του ρουσφετιού, του κομματισμού και της ομηρίας των εργαζομένων, με τις διαφόρων ειδών εργασιακές σχέσεις.
Επίσης κανείς δεν έχει αντίρρηση αυτή η διαδικασία να εκχωρηθεί πλήρως στον ΑΣΕΠ, αφού όμως προηγουμένως οργανωθεί κατάλληλα για να μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα και χωρίς ερωτηματικά στις υποχρεώσεις του.
Ακόμη κανείς δεν έχει αντίρρηση στην πλήρη κατάργηση όλων αυτών των ειδών των εργασιακών σχέσεων (χρόνου- έργου- μερικής απασχόλησης κ.λ.π.) και την αντικατάστασή τους με μόνιμη απασχόληση.
Αυτό όμως που επιχειρεί η κυβέρνηση δείχνει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο διαφανές και αξιοκρατικό αλλά φαίνεται καθαρά ότι:
1. Σχεδίασε έναν έξυπνο και τάχα αποδεκτό τρόπο για να στείλει στο σπίτι τους (ήδη είναι σε διωγμό οι απασχολούμενοι με τα stage), όλους τους εργαζόμενους που σήμερα εργάζονται στο δημόσιο με διαφόρων ειδών εργασιακές σχέσεις και ήδη όπως έχουν δηλώσει, θα τους αντικαταστήσουν όλους με άλλου είδους συμβάσεις, προφανώς και με άλλους εργαζομένους που θα ανήκουν στους οπαδούς τους και φίλους τους.
2. Η όλη μεθόδευση και ο σχεδιασμός δείχνει το ίδιο που έκαναν ως κυβέρνηση (μετά τις εθνικές εκλογές του 1993) όταν ανήγγειλαν πομπωδώς το νόμο 2190/94 (νόμο Πεπονή) με τον οποίο πλέον, ως ελέγετο, μόνο αξιοκρατικά και μέσω του ΑΣΕΠ θα γίνονταν οι προσλήψεις στο δημόσιο. Την ίδια στιγμή όμως σχεδίασαν και δημιούργησαν τις στρατιές των συμβασιούχων, ένα καθεστώς το οποίο όχι μόνο κράτησε ισχυρό το ρουσφέτι και τον κομματισμό αλλά και πέραν αυτών έφτιαξαν χιλιάδες ομήρους εργαζόμενους με πλήρη εξάρτηση στις ορέξεις τους (αφού τους είχαν στην ανασφάλεια της απόλυσης), με μικρές αμοιβές, ανασφάλιστους και με αφεντικά ιδιώτες που τους ενοικίαζαν στο δημόσιο. Ένα καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Αυτό το καθεστώς δημιούργησε τη μία από τις κύριες αιτίες της πορείας κατάρρευσης των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων του δημοσίου.
Ανακοίνωσαν ακόμα και την κατάργηση της μοριοδότησης της επιμόρφωσης και της εμπειρίας.
Φαινόμενο πρωτόγνωρο που δείχνει ότι, ο κομματικός φανατισμός και η εν τρικυμία μανία διώξεων, οδηγούν σε επικίνδυνες για την κοινωνία πρακτικές μεσαιωνικού σκοταδισμού.
Αδιαφορούν για το ότι, με τις αποφάσεις τους αυτές, θα στείλουν στην ανεργία και την ανέχεια τις πλέον αδύναμες οικονομικά οικογένειες οι οποίες ακόμη και με την εργασία που έχουν ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας.
ΘΕΛΕΤΕ πράγματι αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη κύριοι της κυβέρνησης; ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ ΝΑΙ και σας προτείνουμε:
1. Άμεση λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στο δημόσιο με συμβάσεις ή stage με:
α) μετατροπή της εργασιακής τους σχέσης σε μόνιμη ή αορίστου χρόνου (υπάρχει το Π.Δ.164/2004) ή
β) προκήρυξη όλων των κενών του δημοσίου ΤΩΡΑ και συμμετοχή των παραπάνω εργαζόμενων με μοριοδότηση στο 50% ή
γ) δημιουργία επετηρίδας όπου σε όλες τις προκηρύξεις των θέσεων του δημοσίου το 50% να καλύπτονται με τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με stage.
2. Όλες οι υπόλοιπες θέσεις να καλυφθούν με πλήρη διαφάνεια και μέσα από τον ΑΣΕΠ με συγκεκριμένα κριτήρια.
3. Κατάργηση όλων των εργασιακών σχέσεων προσωρινού χαρακτήρα αφού πλέον όλες οι θέσεις θα προκηρύσσονται και θα καλύπτονται με μόνιμους και μέσω ΑΣΕΠ (για όποια περίπτωση απαιτηθεί απασχόληση συγκεκριμένου χρόνου να γίνεται και αυτή μέσα από τον ΑΣΕΠ με προκήρυξη και συγκεκριμένα κριτήρια).
Εάν συμφωνείτε κ. Πρωθυπουργέ είμαστε έτοιμοι να πάμε μαζί.
Εάν όμως τα κομματικά σας συμφέροντα και η εξυπηρέτηση των φίλων σας δεν ικανοποιούνται και αυτό είναι το ισχυρό κριτήριο για τις αποφάσεις σας, ΤΟΤΕ να ξέρετε ότι θα μας βρείτε, μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, ΜΠΡΟΣΤΑ και ΑΠΕΝΑΝΤΙ σας δυναμικά και ανυποχώρητα».

Σχετικά Άρθρα