fbpx
Γενική

«Στήριξη από την πολιτεία»

Μήνυμα της κας Γεωργίας Ανδρέου Μιχαηλίδη για την εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Στο ζωτικό ρόλο που παίζει ο μητρικός θηλασμός στην υγεία και προστασία του βρέφους και της μητέρας, εστιάζεται η φετινή εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που γιορτάζεται από 1 έως 7 Νοεμβρίου.
Η πολιτευτής της Ν.Δ. Ν. Ξάνθης κα Γεωργίου Ανδρέου αναφέρει σε μήνυμα της:
«Ειδικότερα, για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής το μητρικό γάλα καλύπτει εξ ολοκλήρου τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους.
Ο μητρικός θηλασμός είναι μία ασπίδα που προστατεύει τα μικρά παιδιά.
Για να μπορέσει όμως η μητέρα να ανταποκριθεί είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί η παρουσία της κοντά στο παιδί της.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια, προώθησε κοινωνικές πολιτικές για την υποστήριξη του έργου της μητέρας και της οικογένειας.
Έτσι θεσμοθετήθηκε ότι η μητρότητα είναι κοινωνική θητεία. Για πρώτη φορά, δόθηκε η δυνατότητα στη μητέρα- ασφαλισμένη σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και προσαύξηση της σύνταξής της. Επιπλέον, δόθηκε η δυνατότητα στη μητέρα να μείνει δεκατρείς ολόκληρους μήνες πλάι στο παιδί της, τη στιγμή που το παιδί της την χρειάζεται.
Επίσης προτάθηκε η αναπλήρωση της άδειας μητρότητας και του κενού, που προκύπτει από την απουσία της ασφαλισμένης μητέρας, με άνεργο, μέσω ΟΑΕΔ-δηλαδή, επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας και η αύξηση του επιδόματος ΟΑΕΔ για τις μητέρες, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης άδειας μητρότητας, στα 739,56 ευρώ.
Παρά τις δύσκολες διεθνείς οικονομικές συγκυρίες, στόχος της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της Ν.Δ. παραμένει να εφαρμοσθούν πολιτικές, που συμφιλιώνουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή των γυναικών, πετυχαίνοντας την αύξηση της απασχόλησής τους, χωρίς να αποκοπούν από τη δημιουργία οικογένειας, τη γέννηση και τη φροντίδα των παιδιών.
Ειδικότερα:
1. Την επέκταση της ελάχιστης περιόδου άδειας μητρότητας στις 20 εβδομάδες , με καταβολή πλήρους μισθού για τις πρώτες έξι εβδομάδες και 85% ενός πλήρους μισθού τις υπόλοιπες.
2. Την αναγνώριση της εργασίας, την οποία προσφέρουν στην οικογένεια και στην κοινωνία, οι ανεπάγγελτες νοικοκυρές. Η απασχόληση στο σπίτι αποτελεί παρεχόμενη εργασία με οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική και εκπαιδευτική αξία.
3. Στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας, με αύξηση του μηνιαίου επιδόματος και αύξηση των ορίων ηλικίας των προστατευόμενων παιδιών από 16 ετών στα 24 έτη.
Και όλα αυτά γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο μητρικός θηλασμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλίσουμε τη σωστή διατροφή στα παιδιά μας, για την καλύτερη δυνατή αρχή στη ζωή τους».

Γεωργία Ανδρέου Μιχαηλίδη
Πολιτευτής
Νέας Δημοκρατίας Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα