fbpx
Γενική

Ανοδική πορεία ελληνορουμανικών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων

Αποστολή του ΕΒΕ Ξάνθης επισκέφθηκε το Βουκουρέστι από 25- 28 Οκτωβρίου στα πλαίσια του Συμφώνου Συνεργασίας

Το Βουκουρέστι, πρωτεύουσα της Ρουμανίας, επισκέφθηκε από 25 έως 28 Οκτωβρίου 2009 αποστολή του Επιμελητηρίου Ξάνθης αποτελούμενη από εκπροσώπους της Διοίκησης του φορέα και επιχειρηματίες της περιοχής.
Η επιχειρηματική αποστολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας το οποίο υπέγραψε το Επιμελητήριο Ξάνθης με αυτό του Βουκουρεστίου καθώς και άλλα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν επιχειρηματικές συναντήσεις την Ξανθιωτών επιχειρηματιών με Ρουμάνους συναδέλφους τους, κυρίως στους κλάδους των επίπλων και της ξυλείας καθώς και του τουρισμού.
Των συναντήσεων προηγήθηκαν χαιρετισμοί. Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βουκουρεστίου κ. Mihai Androtoiv επεσήμανε τη σημασία του Συμφώνου Συνεργασίας των δύο Επιμελητηρίων και τόνισε ότι μέσω αυτού καλλιεργείται περαιτέρω η παρούσα ανοδική πορεία των ελληνορουμανικών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Πασχάλη, Σύμβουλο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βουκουρέστι, στην Ρουμανία δραστηριοποιούνται 4.600 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ το τελευταίο 6μηνο και παρά την οικονομική κρίση στη χώρα εγκαταστάθηκαν 15 νέες ελληνικές εταιρείες. Ο κ. Πασχάλης ανέφερε ότι το 2008, οι ρουμανικές εισαγωγές από Ελλάδα ανήλθαν στα 806 εκ. ευρώ ενώ οι ρουμανικές εξαγωγές προς Ελλάδα έφτασαν τα 609 εκ. ευρώ.
Ο κ. Χρήστος Παμπουκίδης, Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Ξάνθης έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Νομού Ξάνθης και των ευκαιριών που προσφέρονται για συνεργασία ανάμεσα στις δύο περιοχές και τόνισε τη σημασία του Συμφώνου Συνεργασίας για το σκοπό αυτό.
Από πλευράς Διοίκησης του Επιμελητηρίου εκτός από τον κ. Παμπουκίδη, στην αποστολή συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος κα Ταρπίδου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κ. Κριτσίνης και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Αθανασιάδης και κα Σαλή Ογλού Ντιλέκ. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Τσιακίρογλου. Οι εκπρόσωποι 15 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εκτός από τις επιχειρηματικές συναντήσεις είχαν την ευκαιρία να έχουν κατ ιδίαν επαφές και να επισκεφθούν εταιρείες αντίστοιχων με τους δικούς τους, κλάδων.

Σχετικά Άρθρα