fbpx
Γενική

«Στο σχολείο με τα Laptop»

Ολοκληρώθηκε η αγορά υπολογιστή από τους μαθητές της Α Γυμνασίου

Ολοκληρώθηκε πλέον η πρωτοβουλία διάθεσης του δωρεάν μαθητικού φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή σε όλους τους μαθητές της Α Γυμνασίου. 125.000 φορητοί Η/Υ έχουν ήδη δοθεί, με κόστος διάθεσης 68 εκατ. Ευρώ, το οποίο επιδοτήθηκε στο 100% από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η δράση υλοποιήθηκε από την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α. Ε.» που ίδρυσε το Υπ. Οικονομίας και αναμένεται να τονώσει την έντονα «χειμαζόμενη» αγορά καταναλωτικών ηλεκτρονικών.
Η δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές της Α Γυμνασίου έχει να προσφέρει πολλά, αφού ανοίγει το δρόμο για την ουσιαστική χρήση των υπολογιστών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αναμένεται ότι θα ωθήσει σημαντική μερίδα των εκπαιδευτικών στην ψηφιακή εποχή, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει σταδιακή αλλαγή των σκοπών και στόχων του εκπαιδευτικού συστήματος αφού θα διερευνηθεί η παιδαγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην πράξη.
Χαράλαμπος Δαουτίδης: «Ένα μέρος της διδασκαλίας θα γίνεται μέσα από το laptop»
Το μέτρο προέβλεπε την επιδότηση του 100% του κόστους αγοράς του υπολογιστικού συστήματος και δεν μπορούσε κάποιος να αξιοποιήσει την επιδότηση για την αγορά ενός ακριβότερου υπολογιστή. Οι λόγοι που επέβαλαν αυτήν την «ομοιομορφία», σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, έχουν να κάνουν με θέματα διάκρισης μεταξύ μαθητών και προκειμένου ν αποφευχθούν κρούσματα κλοπών κ.λπ.
«Ένα μέρος της διδασκαλίας των μαθημάτων θα γίνεται μέσα από το laptop, με τα αντίστοιχα προγράμματα, τα οποία υπάρχουν μέσα στον υπολογιστή. Φυσικά, όπως είναι κατανοητό, δεν μπορεί να γίνεται όλη η διδασκαλία από εκεί. Ήδη ορισμένοι συνάδελφοι σε κάποια τμήματα, έχουνε κάνει και διδασκαλία μέσα από τον υπολογιστή», ανέφερε ο Διευθυντής του 7 ου Γυμνασίου Ξάνθης Χαράλαμπος Δαουτίδης.
Γενικότερα, το όλο σχέδιο, αναμένεται να προσφέρει μια σημαντική και ευχάριστη αναστάτωση στον εκπαιδευτικό χώρο. Είναι ένα νέο μέτρο που δέχτηκαν ευχάριστα οι μαθητές, αφού έχουν την ευκαιρία να «ξεκολλήσουν» από τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και οι καθηγητές, αφού «κάθε νέα κίνηση, η οποία έχει σχέση με την τεχνολογία, οι καθηγητές τη βλέπουμε θετικά», όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Δαουτίδης.
Μαθητής Α Γυμνασίου: «Μου αρέσει που έχω laptop. Αν δεν το έδινε το σχολείο, δε θα είχα»
Η είσοδος των υπολογιστών στα σχολεία είναι μια νέα πρόκληση, την οποία καλείται να διαχειριστεί η κοινότητα των εκπαιδευτικών. Όπως είναι φυσικό, θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνεχή συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών και ο βέλτιστος τρόπος είναι η χρήση του διαδικτύου.
Οι μαθητές φυσικά είδαν αυτήν την κίνηση με «καλό μάτι» και είναι κατενθουσιασμένοι που έχουν το δικό τους φορητό υπολογιστή.
«Αν δεν μας έδινε το σχολείο laptop, αποκλείεται να είχαμε δικούς μας, γιατί είμαστε ακόμα μικροί και μάλλον οι γονείς μας δε θα αγόραζαν υπολογιστή τόσο νωρίς. Τώρα, θα μάθουμε από νωρίς να δουλεύουμε τον υπολογιστή. Η ώρα του μαθήματος γίνεται πιο ευχάριστη και περνάει πιο εύκολα», λέει μαθητής της Α γυμνασίου.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα