fbpx
Γενική

Ψυχρό το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου

Ίσως επιφυλάσσει εκπλήξεις ο μήνας που μας έρχεται

Με σχετικά άγριες διαθέσεις μας έρχεται ο κατ εξοχήν βροχερός μήνας Νοέμβριος. Το παράδοξο είναι ότι θα συνοδεύεται από αρκετό κρύο τις πρώτες μέρες του και μάλιστα ίσως κρατήσει παραπάνω από όσο φανταζόμασταν. Είναι μια αρκετά πρώιμη μίνι σε ένταση ψυχρή εισβολή, η οποία θα μας απασχολήσει τουλάχιστον για τις πρώτες 15 μέρες του.
Μια ψυχρή εισβολή που ίσως αποτελέσει τροχοπέδη για λιγότερες- σε προσδοκία και ένταση- βροχές που έχουμε ανάγκη.
Υπάρχουν ενδείξεις όμως, ότι φέτος αυτός ο Νοέμβριος θα μας δώσει φαινόμενα και μάλιστα κατά τόπους έντονα.
Μέσα από την εφημερίδα μας θα ενημερώνεστε έγκαιρα για την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων.
Μία με έξι Νοεμβρίου
Ισχυρότατος αντικυκλώνας στην Β.Α. Ευρώπη και σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου, θα φέρει πολύ ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας .
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση ειδικά στην κεντρική και βόρεια χώρα αλλά το κρύο θα γίνει αισθητό και στην υπόλοιπη. Είναι ιδανικές συνθήκες για καιρό ανατολικών προσήνεμων με αρκετά φαινόμενα στην κεντρική και νότια χώρα και λιγότερα στη δική μας περιοχή. Παρόλα αυτά επειδή ο υετός είναι κάτι που δύσκολα προβλέπεται οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες θα συνοδεύονται από αρκετά μεγάλα ποσοστά υγρασίας και με μια πρώτη εκτίμηση θα δώσει αρκετά χιόνια σε όλα τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας κυρίως στον ανατολικό κορμό και τη δυτική Μακεδονία. Ο καιρός θα βελτιωθεί προς το τέλος του πενθήμερου τόσο από πλευράς θερμοκρασίας, όσο και φαινομένων.
Επτά- 15 Νοεμβρίου 2009
Ο αντικυκλώνας δείχνει να επικεντρώνεται σε υψηλότερο γεωγραφικό πλάτος στην Β.Α. Ευρώπη και με το συνδυασμό ενός νέου χαμηλού στα δυτικά μας θα στρέψει τους άνεμους από νότιες διευθύνσεις και θα ανεβεί η θερμοκρασία. Το χαμηλό αυτό με μια πρώτη εκτίμηση θα φέρει αρκετά έντονα φαινόμενα από δυτικά προς ανατολικά και όλη η χώρα θα δεχτεί σημαντικές βροχές και μάλιστα τη σκυτάλη θα πάρει πολύ γρήγορα μια δεύτερη ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία θα φέρει νέα φαινόμενα πρώτα στη βόρεια Ελλάδα και μετά και στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι και η θερμοκρασία κανονική για την εποχή, αλλά με το πέρασμα αυτής της διαταραχής οι άνεμοι θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και ο αντικυκλώνας που καραδοκεί στην Β.Α. Ευρώπη θα μεταφέρει εκ νέου πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην περιοχή μας. Ο καιρός αυτός δείχνει να επηρεάζει περισσότερο την περιοχή μας και γενικότερα τη βόρεια Ελλάδα και θα δώσει αρκετό κρύο και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές και μερικές πεδινές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η εκτίμηση αυτή είναι αρκετά παρακινδυνευμένη, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης που μας χωρίζει και έχει μεγάλο ρίσκο, αλλά γίνεται μιας πρώτης ματιάς για την εξέλιξη του καιρού στις πρώτες 15 μέρες του νέου μήνα.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα