fbpx
Γενική

«Στον αέρα» οι Ξανθιώτες συνταξιούχοι του ΕΚΑΣ

Του Σταύρου Καρυπίδη

Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι έχουν βγει φέτος στην σύνταξη Εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η αναδιαμόρφωση των εισοδηματικών κλιμακίων και κριτηρίων του φετινού Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής του γνωστού ΕΚΑΣ με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι του ΙΚΑ Ξάνθης να ανησυχούν μήπως το χάσουν.
Η Νέα Δημοκρατία είχε εντάξει την αναπροσαρμογή των κλιμακίων στο πακέτο των παροχών και δεν είχε προχωρήσει στον καθορισμό των εισοδηματικών ορίων με αποτέλεσμα όσοι βγήκαν φέτος στη σύνταξη αλλά και οι «παλαιοί» συνταξιούχοι, που είχαν χάσει το επίδομα (και με βάση την οικονομική τους κατάσταση θα μπορούσαν να το ξαναπάρουν), να μην έχουν εισπράξει ακόμη το επίδομα!!!
Για τους συνταξιούχους Ξανθιώτες πάντως που βγήκαν το 2008 στη σύνταξη εφόσον είναι δικαιούχοι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και παίρνουν έως και σήμερα το ΕΚΑΣ. Όσοι βγήκαν φέτος, επειδή δεν έγινε η μηχανογραφική ταυτοποίηση τους και δεν έχουν καθοριστεί τα αφορολόγητα όρια είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν. Οι πληροφορίες από τη νέα κυβέρνηση λένε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου επιθυμεί να καταβάλει γρήγορα το ΕΚΑΣ στους φετινούς δικαιούχους και για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε η ρύθμιση να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.
ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΣ
Θυμίζουμε πως σήμερα τα κλιμάκια του ΕΚΑΣ είναι τέσσερα ενώ το ποσό που εισπράττουν οι δικαιούχοι εξαρτάται από την οικονομική τους κατάσταση και μπορεί να φτάνει έως και τα 230 ευρώ. Με την αναπροσαρμογή, τα κλιμάκια θα γίνουν επτά ενώ θα διαμορφωθούν διαφορετικά και τα εισοδηματικά κριτήρια (ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα).
Σημειώνεται ότι για να είναι (σύμφωνα με όσα ισχύουν από πέρυσι), ένας συνταξιούχους δικαιούχος του ΕΚΑΣ πέραν του ότι απαιτείται η συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας (για τους συνταξιούχους αναπηρίας, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας), θα πρέπει:
α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις κύριες και επικουρικές, καθώς και από μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.750,42 ευρώ ( ήταν στα 7.452,3 ευρώ).
β) Το συνολικό ετήσιο ατομικό καθαρό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.042,16 ευρώ (ήταν 8.694,38 ευρώ) και
γ) Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό καθαρό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 14.070,73 ευρώ ( ήταν στα 13.529,5 ευρώ).
ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ
Το ποσό του ΕΚΑΣ, κυμαίνεται από 57,50 ευρώ έως 230 ευρώ και παρέχεται κλιμακωτά. Τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
– Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα μέχρι 7.058,41 ευρώ παίρνουν ΕΚΑΣ 230 ευρώ.
– Για ποσά από 7058,42 έως 7.335,25 ευρώ δίνονται 172,50 ευρώ.
– Για ποσά από 7.335,26 έως 7.519,74 ευρώ καταβάλλονται 115 ευρώ.
– Τέλος για ποσά από 7.519,75 έως 7.750,42 ευρώ δίνονται 57,50 ευρώ.
Τέλος να σημειώσουμε πως για τους συνταξιούχους συμπολίτες μας που δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση για χορήγηση του ΕΚΑΣ, εφόσον πληρούν τα οικονομικά κριτήρια εισοδήματος κατ έτος, σύμφωνα με τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, υπάρχει δυνατότητα αναδρομικής καταβολής του ΕΚΑΣ για μια πενταετία πριν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης.

Σχετικά Άρθρα