fbpx
Γενική

Λαμπρός ο εορτασμός της Εθνικής μας επετείου

Με την παρέλαση κορυφώθηκαν στην Ξάνθη οι εκδηλώσεις για το Έπος του 40

Με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, ενώπιον των επισήμων, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Ξάνθη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940. Πριν την παρέλαση πραγματοποιήθηκε πανηγυρική δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονα, καθώς και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώων της πόλης.
Την παρέλαση παρακολούθησαν από κοντά οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και πλήθος Ξανθιωτών, οι οποίοι χειροκρότησαν τη μαθητιώσα νεολαία και τους στρατιώτες της πατρίδας μας.
Αρωγός στην παρέλαση στάθηκαν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, με τον ήλιο να κάνει λαμπρά την εμφάνισή του.
Μητροπολίτης Ξάνθης: «Ο ελληνικός λαός με το «όχι» που είπε, διέσωσε την αξιοπρέπεια ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου»
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 εντάσσεται στα πλαίσια της παγκόσμιας σύρραξης που ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 1939. Η σημασία «Της Μάχης της Ελλάδας» ήταν ο θρίαμβος μιας μικρής και φτωχής χώρας και ενός λαού που πολεμούσε για την αξιοπρέπειά του, για τις βασικές αξίες του πολιτισμένου κόσμου και τα δικαιώματα του ανθρώπου που καταπατούνταν από τη βία, την αυθαιρεσία και τον καιροσκοπισμό. Το «ελληνικό παράδειγμα» έδινε θάρρος στους άλλους λαούς να διεκδικήσουν και εκείνοι την ελευθερία τους.
«Έχουμε υποχρέωση έναντι όλων εκείνων, οι οποίοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία και για να μας παραδώσουν ελεύθερο αυτόν τον τόπο, να φυλάξουμε τον τόπο μας, να φυλάξουμε την πίστη μας, την ιστορία μας, την παράδοσή μας, τη γλώσσα μας, γιατί αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή, που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε», ανέφερε στο μήνυμά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. κ. Παντελεήμονας.
Νομάρχης Ξάνθης: «Οι πρόγονοί μας, μάς παρέδωσαν μεγάλες και ισχυρές παρακαταθήκες»
Πηγή έμπνευσης για το σήμερα και τους αγώνες του παρόντος χαρακτηρίζει το έπος του 40 η πολιτική ηγεσία της χώρας.
«Οι μεγάλες και ισχυρές παρακαταθήκες, που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, από τα αρχαία χρόνια ως τα πρόσφατα, νομίζω σήμερα, με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, αλλά και της στρατευμένης νεολαίας, νιώθουμε σίγουροι ότι έχουν και ισχυρό μέλλον. Εξήντα εννιά χρόνια μετά το γενναίο «όχι», το «όχι» ενός ολόκληρου λαού, απέναντι σε μια προσπάθεια παραβίασης της ελευθερίας του, νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα, το οποίο πρέπει να διαιωνιστεί στο μέλλον», δήλωσε ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, για την ημέρα του ηρωικού «όχι».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα