fbpx
Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή συνέντευξη τύπου σημειώνοντας αρχικά ότι η Νομαρχιακή συνετέλεσε στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Έκανε λόγο για τιμητική επιλογή από την πλευρά του πρωθυπουργού να του αναθέσει μια θέση ευθύνης, όπως αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου και στη συνέχεια απάντησε σε μια σειρά από θέματα τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος. Το κλίμα της οικειότητας που είχε με τους δημοσιογράφους δεν άλλαξε όπως και ο τρόπος που δίνει απαντήσεις, ενώ έδειξε πως δίνει έμφαση στο να διατηρήσει τους δεσμούς που είχε και ως βουλευτής με την περιοχή, τα προβλήματα των κατοίκων της, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην ανάγξη να τα δούμε μέσα από μια περιφερειακή διάσταση.
Παρατηρητής της Θράκης

Πανό με διαμαρτυρία κατά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με σύνθημα “Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προειδοποιεί: η ελευθερία βλάπτει σοβαρά την υγεία” ύψωσαν κάποιοι συμπολίτες μας στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής την ημέρα της παρέλασης. Η επιλογή μάλιστα του τόπου και του χρόνου ήταν πολύ εύστοχη εκ μέρους τους αφού το πανό το είδαν χιλιάδες άνθρωποι που πέρασαν από την πλατεία την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου. Φυσικά και θα έπρεπε ο καθένας να μπορεί να επικοινωνεί την σκέψη και την διαμαρτυρία του και κανείς μάλλον δεν ενοχλείται από την παρουσία ενός τέτοιου ευπρεπούς πανό. Ομως ίσως να έπρεπε η δημοτική αρχή να μεριμνήσει και γι αυτό και αν δημιουργήσει έναν ανάλογο χώρο έκφρασης διαφωνίας και διαμαρτυρίας για όσους συμπολίτες ή ομάδες συμπολιτών θα ήθελαν να εκφράσουν μία σκέψη τους χωρίς να χρειάζεται να παρεμβαίνουν σε ένα δημόσιο χώρο με τρόπο που ίσως ενοχλεί κάποιους. Πάντως αξιοσημείωτος είναι ο τρόπος με τον οποίον το πανό αυτό έγινε δεκτό τόσο από τους πολίτες όσο κι από τις αρχές οι οποίες όχι μόνο δεν το αφαίρεσαν αλλά το άφησαν στη θέση του έτσι ώστε να το δούν όλοι οι περαστικοί. Και δημιουργούνται ατυχείς συγκρίσεις με μια άλλη περίπτωση πανό σε δημόσιο χώρο, όταν πολίτες ύψωσαν σύνθημα κατά του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και εντός ολίγων λεπτών, όπως οι ίδιοι καταγγέλουν στα Μέσα κατέφθασε η Αστυνομία ζητώντας τους να το κατεβάσουν ενώ μετά τις εκλογές τους ασκήθηκε και (πολιτική όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν) δίωξη από την εισαγγελέα. Προφανώς σύμφωνα με κάποιους οι πολίτες μπορούν να διαμαρτύρονται για τις αρχές της Ελλάδας αλλά απαγορεύεται να διαμαρτύρονται για της αρχές της Τουρκίας…
Φωνή της Ροδόπης

Ανοικτή επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την επίσκεψή του στην Καβάλα. Κύριε Υπουργέ, Σας καλωσορίζουμε στην πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και στην πόλη της Καβάλας. Η περιοχή αυτή, εδώ και χρόνια συνθλίβεται ανάμεσα στην πραγματική εθνική αναγκαιότητα στήριξης της Θράκης και τον πρωτευουσιάνικο εγωισμό της Θεσσαλονίκης. Από την αρχαιότητα, η περιοχή αυτή ήταν το φυσικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας μετά τη Θεσσαλονίκη και η όποια οικονομική ευμάρεια υπήρχε από την φυσική ανάπτυξή της, διαχέονταν και στις άλλες γειτονικές περιοχές. Χρειαζόταν βέβαια και η παρουσία της πολιτείας για να στηρίζει τις μειονεκτικές περιοχές της ορεινής Θράκης, που όμως για πάρα πολλά χρόνια απουσίαζε. Ξαφνικά, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, έγινε μόδα να ανταγωνίζονται, μέχρι και σήμερα, οι κυβερνήσεις, ποια θα προσφέρει τα περισσότερα στη Θράκη. Σχεδόν, όμως πάντα, η ανάπτυξη που προσέφεραν στη Θράκη χωρίς πρόγραμμα, ήταν μεταφερόμενη από την Καβάλα και τη Δράμα γιατί αυτή ήταν η πιο εύκολη λύση. Επί πολλά χρόνια αντιμετωπίσαμε την αναλγησία των κυβερνήσεων στο αίτημά μας, να μην μας παίρνουν την ανάπτυξη από τον τόπο μας. Δυστυχώς δεν είχαμε και δυνατές φωνές στα Υπουργικά συμβούλια, αφού οι ελάχιστοι υπουργοί και υφυπουργοί από την Καβάλα και τη Δράμα, δεν ήταν στους πρωτοκλασάτους των κυβερνήσεων. Έχουμε απογυμνωθεί από κάθε είδους μεγάλες επιχειρήσεις (βιοτεχνίες-βιομηχανίες), έχουν φύγει όλες οι διαπεριφερειακές υπηρεσίες που είχαν έδρα την Καβάλα, καμιά νέα σχολή (στρατιω¬τι¬κή, αστυνομική, πανεπιστημιακή κλπ.) δεν δημιουργήθηκε στην Καβάλα ή στην Δράμα, εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε δυστυχώς όσα περιμέναμε, αν και ο αρχηγός της ήταν βορειοελλαδίτης και ελπίζαμε ότι θα γνωρίζει τα προβλήματά μας για να σκύψει επάνω τους. Δυστυχώς δεν έκανε τίποτα, ή όσα έκανε, δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν την κατάσταση στον τόπο μας και να βγούμε από τη μιζέρια. Γενικότερη ήταν η απογοήτευση, όταν ο Κώστας Καραμανλής δεν έγινε θεματοφύλακας των παροτρύνσεων προς το πρώτο του Υπουργικό Συμβούλιο, πάταξη της διαπλοκής, για διαφάνεια, για σεμνότητα, για εργατικότητα και μη πλουτισμό από την πολιτική. Κύριε Σαμαρά. Είναι πολύ πιθανόν να σας αναδείξουν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τα μέλη της.
Ξυράφι

Ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του και τις προθέσεις του κρατά ο συντοπίτης μας πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης στην εσωκομματική διαμάχη για την εκλογή νέου αρχηγού στην Νέα Δημοκρατία, ενώ είναι γνωστές οι προθέσεις των δύο βασικών διεκδικητών της αρχηγίας της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά, να τον δεχτούν στο επιτελείο τους. Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εθεάθη πριν λίγες ημέρες στο μπαρ κεντρικού ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος τετ-α-τετ με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνάντηση που διήρκησε σχεδόν μια ώρα που βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητη, τόσο για την διάρκεια της, όσο και για το φιλικό και συναινετικό κλίμα που υπήρξε. Μάλιστα, όπως μας πληροφορούν αυτόπτες μάρτυρες, στο ίδιο καφέ βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΘ Αλέξανδρος Μπακατσέλος που βέβαια δεν άφησε ασχολίαστο ένα τέτοιο γεγονός. Απευθύνθηκε με χιούμορ στην Ντόρα Μπακογιάννη ρωτώντας την «εάν φλερτάρει τον Ευριπίδη Στυλιανίδη». Η απάντησή ήταν το χαρακτηριστικό αφοπλιστικό της χαμόγελο και οι φιλοφρονήσεις της, αλλά όχι οι τελικές προθέσεις του Θρακιώτη υπουργού και αν τελικά το πολιτικό φλερτ καταλήξει σε συνεργασία.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα