fbpx
Γενική

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε την δράση μου»

Συνέντευξη Σ. Ξυνίδη Γραμματέα Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Real FM και στις δημοσιογράφος Κ. Μακρή και Μ. Πυργιώτη

Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ξυνίδη. Καλό μεσημέρι κ. Ξυνίδη. Πρόσωπο του Σαββατοκύριακου κ. Ξυνίδη και μάλιστα με πολλά πυροτεχνήματα γύρω- γύρω, όχι με την κανονική μόνο διαδικασία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και πιστολιές και πυροτεχνήματα, γιατί τα πυροτεχνήματα παραπέμπουν σε καλό. Εσείς κ. Ξυνίδη πώς εισπράξατε το αποτέλεσμα;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Στη μάχιμη πολιτική, έτσι συμβαίνει συνήθως, έτσι γίνονται τα πράγματα. Το αποτέλεσμα, το εισέπραξα έτσι όπως ήταν, δηλαδή ως ένα αποτέλεσμα που μας φέρνει σε μια θέση δύσκολη, σε μια σημαντική περίοδο. Βεβαίως, για να λέμε και τα πράγματα με τ όνομά τους, εκφράστηκε και μια ψήφος σε μία κατεύθυνση διαφορετική. Αυτό το έχω στο μυαλό μου, σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψω σε κάποια πράγματα, διότι προφανώς δεν είμαι ένα πρόσωπο, για το οποίο οι σύντροφοί μου στο Εθνικό Συμβούλιο έχουν την άποψη ότι θα μπορούσα να υπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη στιγμή τη θέση του Γραμματέα.

Οφείλω να τους πείσω ότι είχα δίκιο εγώ που αποφάσισα και είπα ότι μπορώ να το κάνω, και όχι εκείνοι.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Δηλαδή κ. Ξυνίδη εσείς εισπράξατε το αποτέλεσμα ως ένσταση επί προσωπικού στο πρόσωπό σας; Ή ήταν ένσταση και στη μέχρι τώρα στρατηγική και τακτική του κ. Παπανδρέου;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, δεν το εισπράττω ως ένσταση. Στο βαθμό που με αφορά, το εισπράττω σαν μια επιφύλαξη ως προς ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει μία αναγνωρισιμότητα, έτσι όπως την έχουμε μάθει μέχρι σήμερα. Γιατί θεωρώ ότι σε επίπεδο κομματικής λειτουργίας έχω αναγνωρισιμότητα, αλλά όχι μια ευρύτερη, έτσι όπως μάθαμε να είναι οι επιλογές σε τέτοιο κορυφαίο επίπεδο.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πώς σκέφτεστε τη λειτουργία του κόμματος κ. Ξυνίδη ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση; Όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση είναι σαφές πώς λειτουργεί το κόμμα. Τώρα τι ρόλο θέλετε εσείς να δώσετε στο κόμμα και τι καινούργιο κομίζετε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν είναι μια αλλαγή πορείας. Εκείνο το οποίο αλλάζει είναι ότι πλέον το κόμμα μας ασκεί την εξουσία και μέσω της κυβέρνησης εννοώ, και άρα από εκεί και μετά, θα πρέπει ν αναπροσαρμόσει λίγο τον τρόπο λειτουργίας του με βάση αυτό το δεδομένο. Δηλαδή, δεν κάνει απλά αντιπολίτευση, πρέπει για παράδειγμα να παράγει ένα πολιτικό έργο το οποίο δεν θα το υπαγορεύει στην κυβέρνηση, αλλά θα είναι ένα πολιτικό έργο το οποίο θα υποβοηθήσει το έργο στην κυβέρνηση, αν και εφ όσον ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επικροτούν αυτή τη δουλειά η οποία γίνεται σε επίπεδο θέσεων, επεξεργασίας πολιτικής.

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε καθήκον, μέσα από τη λειτουργία του κόμματος, του Κινήματος, να προασπίζουμε αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει από τυχόν στρεβλώσεις κατά την άσκηση της εξουσίας. Είναι μια συμπτωματολογία που την έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν και που εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Δηλαδή εννοείτε ότι δε θα είναι η θέση σας πάντα ταυτισμένη με την κυβερνητική θέση, ότι θ ασκείτε και ένα μέρος αντιπολίτευσης; Γόνιμης, δημιουργικής, όχι κριτικής και στείρας, αλλά θ’ ασκείτε αντιπολίτευση;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουμε ότι κάποιες κυβερνητικές επιλογές έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και τις θέσεις και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ, σαφώς κι έχουμε καθήκον πρώτον να το εντοπίζουμε στα κυβερνητικά στελέχη και, δεύτερον, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι αυτός μας ο εντοπισμός δεν γίνεται αποδεκτός, να δηλώνουμε και τη διαφορετική άποψη που έχουμε πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Νομίζω ότι είναι ευνόητο.

Και τρίτον, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε κάποια δουλειά σε σχέση με την ενημέρωση και των πολιτών και των κομματικών μας μελών, αλλά και των πολιτών ευρύτερα σε σχέση με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το κυβερνητικό έργο, αλλά να συνεχίσουμε κυρίως όλο αυτό το μεγάλο έργο της επιμόρφωσης που έχουμε κάνει σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού του Κινήματος αλλά και ευρύτερα, σε ευρύτερους χώρους στην κοινωνία.

Νομίζω ότι είναι μια αρκετά μεγάλη γκάμα πραγμάτων. Βεβαίως από εκεί και μετά, ο ρόλος του Γραμματέα, όπως είπατε κι εσείς, είναι και πιο σύνθετος, έχει να κάνει και με άλλα πράγματα.

Μ. ΠΥΡΓΙΩΤΗ: Σας εξέπληξε αυτή η πρόταση; Είχατε δηλαδή τόσο στενές σχέσεις με τον κ. Παπανδρέου; Ξέρουμε ότι έχετε φιλικές σχέσεις με τον κ. Ραγκούση. Είχατε τόσο στενές σχέσεις για να φανταστείτε ότι μπορεί να σας γίνει τέτοια πρόταση;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν είχα προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο. Είχα με τον κ. Ραγκούση μια γνωριμία, όχι στενή, μια απλή γνωριμία. Από εκεί και μετά η πρώτη μου φυσική επαφή με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν το 2006 στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν ανέβηκε στην Ξάνθη. Εκεί γνωριστήκαμε πρώτη φορά. Δεν υπάρχει μια παλιά γνωριμία ή προσωπική σχέση, δεν υπάρχει τίποτε απ όλα αυτά, υπάρχει μια πολιτική γνωριμία μέσα από τη δράση μου και νομίζω ότι ο Πρόεδρος αυτό και μόνο εκτίμησε και τίποτε παραπάνω.

Σχετικά Άρθρα