fbpx
Γενική

Δίνουμε λόγο και ρόλο στα μέλη μας

Του Σταύρου Καρυπίδη

Αποκλειστική συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάνη στην ‘ΧΝ’

Η κούρσα διαδοχής στην Νέα Δημοκρατία συνεχίζεται και θέλοντας να σας ενημερώσουμε πληρέστερα αλλά και αντικειμενικά για τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινάμε έναν κύκλο παρουσιάσεων των θέσεων των υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκινάμε σήμερα με μια αποκλειστική για το νομό μας συνέντευξη της πρώην Υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή της πρώτης περιφέρειας Αθηνών κα Ντόρας Μπακογιάννη.

– Κυρία υπουργέ αν εκλεγείτε πρόεδρος ποιες θα είναι οι οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές που πρώτα θα προωθήσετε;
– Το πρώτο πράγμα το οποίο θα κάνουμε είναι να ανοίξουμε το κόμμα να αλλάξουμε ριζικά το καταστατικό μας δίνοντας λόγο και ρόλο στα μέλη μας. Για να δώσουμε ρόλο και λόγο στα μέλη μας πρέπει να είναι απολύτως σίγουρα ότι θα προχωρήσουμε σε ψηφοφορίες για τις μεγάλες αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται δηλαδή οι αποφάσεις σε κάποιο γραφείο στην Ρηγίλλης αλλά θα λαμβάνονται με την απόλυτη διαφάνεια και με την συμμετοχή των μελών μας. Το δεύτερο είναι ότι ο πρόεδρος θα είναι με θητεία βεβαίως, δεν θα είναι ένας πρόεδρος ο οποίος θα εκλεγεί για το διηνεκές. Οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας όπως και όλοι οι πρόεδροι των σύγχρονων κεντροδεξιών κομμάτων εκλέγονται με συγκεκριμένη θητεία και από εκεί και πέρα επαναβεβαιώνεται η εκλογή τους ή διαλέγει η βάση πρόεδρο. Υπάρχουνε πολλές καταστατικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να πείσουμε πάνω απ όλα τα μέλη μας αλλά και βεβαίως μετά τον Ελληνικό λαό ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει ένα τελείως διαφορετικό κόμμα από αυτό που είναι σήμερα.

– Κυρία Μπακογιάννη μιλάτε για ένα Ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, ο κ. Σαμαράς για ένα κοινωνικό φιλελευθερισμό και μεσαία τάξη, ο κ. Αβραμόπουλος για μια μεγάλη παράταξη που θα ξεκινάει από τις παρυφές της αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς.
– Τα ίδια λέμε όλοι ιδεολογικά μην έχετε καμιά αμφιβολία.

-Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται απλά μια νέα ηγεσία για εσάς ή ριζικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μια επανασύσταση;
– Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται αλλαγή της ιδεολογίας της αυτή είναι αποφασισμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια και την παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Και όταν την ίδρυσε είπε ακριβώς όλα αυτά τα οποία λέτε εσείς μαζί, δηλαδή ένα κόμμα μεγάλο το οποίο πάει από τις παρυφές της αριστεράς μέχρι τις παρυφές της άκρας δεξιάς, ένα κόμμα με κοινωνική ευαισθησία, ένα κόμμα που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, ένα κόμμα που πιστεύει στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα ένα κόμμα δηλαδή που χωράει ακριβώς όλους τους φιλελεύθερους τους εκπροσώπους της λαϊκής δεξιάς τους συντηρητικούς τους κεντροδεξιούς, ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι έχουνε αρχές και αξίες κοινές, διότι περί αυτού μιλάμε. Ένα τέτοιο μεγάλο κόμμα πολυσυλλεκτικό μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού. Και δέστε οι αρχηγοί που κέρδισαν εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία εκφράσανε ακριβώς το σύνολο του εύρους του ιδεολογικού της παράταξης.

– Θα ωφελήσει πιστεύετε στην διαδικασία εκλογής στην Νέα Δημοκρατία ένα ντιμπέιτ; Και αν ναι βέβαια υπό ποιους όρους;
– Ακούστε. Μιλάτε με τον άνθρωπο ο οποίος κατεξοχήν κάνει διάλογο όλη του την ζωή, από τα καφενεία της Ευρυτανίας όπου εκπαιδεύθηκα για να είμαι ειλικρινής στον διάλογο, γιατί είναι το ποιο δύσκολο ντιμπέιτ που μπορείτε να φανταστείτε το καφενείο στα ορεινά βουνά της Ευρυτανίας, μέχρι και σήμερα. Εγώ έχω κάνει διάλογο με όλους μου τους αντιπάλους στο ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνεστε ότι βεβαίως δεν θα αρνηθώ διάλογο με οποιονδήποτε μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε να προσθέσω εδώ ότι η πορεία η οποία ξεκίνησα είναι πορεία διαλόγου με τους Νεοδημοκράτες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ξεκίνησα από την Ηλεία, εχθές είχα έναν διάλογο με πάνω από 800 νέους ΔΑΠίτες και ΟΝΝΕΔίτες και μάλιστα μεταδόθηκε και διαδικτυακά αυτός ο διάλογος, αυτόν θα κάνω και στην Θεσσαλονίκη τώρα που ανεβαίνω στην Πιερία, στην Πέλλα, στην Χαλκιδική, στο Κιλκίς αυτός είναι ο στόχος, ο διάλογος με τους Νεοδημοκράτες.

– Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία;
– Μα για όνομα του Θεού!! Ποιος θα διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία, για πέστε μου; Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί παλαιότερα διασπάσεις αλλά σήμερα πέστε μου ποιος είναι αυτός ο οποίος θα μπορούσε να σκεφθεί ποτέ να διασπάσει αυτό το κόμμα και αυτήν την παράταξη, τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

– Μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη αλλά είναι γνωστές οι θέσεις των δυο από τους τρεις συνυποψήφιούς σας τα προηγούμενα χρόνια,
– Ο καθένας κρίνεται με βάση την διαδρομή του. Είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι μας θα μας κρίνουνε με βάση την διαδρομή μας και εγώ δεν πρόκειται να πω καμία λέξη περί αυτού. Ο καθένας μιλάει για τον εαυτό του και θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για τον δικό μου μόνο εαυτό. Εγώ ήμουν σε αυτήν την παράταξη από την πρώτη μέρα της πολιτικής μου ζωής. Παρέμεινα σε αυτήν την παράταξη όλη μου την ζωή, υπήρξαν στιγμές που ήμουνα στην πλειοψηφία και στιγμές που οι προτάσεις μου ήταν στην μειοψηφία, παρά ταύτα εξακολούθησα και είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με όλες μου τις ιδιότητες, είτε Δήμαρχος ήμουνα, είτε βουλευτής και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχίσουμε κιόλας.

– Κυρία Μπακογιάννη σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία.
– Εγώ σας ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα