Επταήμερο κοινωνικής προσφοράς από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Η Αγάπη»- Αιμοληψίες πραγματοποιούνται σε πολλά σημεία του Ν. Ξάνθης
Κάθε μέρα και κάπου αλλού, βρίσκεται πλέον ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Ξάνθης «Η Αγάπη», αφού οι αιμοληψίες αποτελούν εκδήλωση του καθημερινού του ημερολόγιου.
Αυτή τη φορά και συγκεκριμένα το απόγευμα της Τετάρτης, το συνεργείο της αιμοληψίας βρέθηκε στον Ο.Α.Ε.Δ.- Τ.Ε.Ε, όπου η συμμετοχή των αιμοδοτών ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Πλαστικά Θράκης, Διομήδεια, Λέσχη Αξιωματικών, Μαγικό και αλλού, ήταν οι σταθμοί της αιμοδοσίας το τελευταίο διάστημα ενταγμένοι όλοι στα πλαίσια του επταημέρου αιμοδοσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την κινητή μονάδα αιμοληψίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Είναι πολύ γνωστή η δράση και η προσφορά του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών στο κοινωνικό σύνολο, με διάθεση ενός πολύ μεγάλου αριθμού φιαλών αίματος και όλων των παραγώγων του.
«Ο αριθμός των αιμοδοτών χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Δυστυχώς όμως τα Νοσοκομεία όλης της Ελλάδας, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση αυτή, αφού δεν έχουν το προσωπικό», λέει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Καζαντζοπούλου.
Η αιμοδοσία είναι υπόθεση, η οποία αφορά σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν τον αφορά. Κάποια στιγμή ίσως χρειάζεται αίμα κάποιος συγγενής μας ή φίλος μας και πρέπει όλοι να καταλάβουμε, το πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε αίμα.
Η αιμοδοσία είναι για ευγενική πράξη, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, αλλά μόνο προσφέρεται.
Χρύσα Καζαντζοπούλου: «Καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο»
Η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», καλείται συχνά από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, αφού το Νοσοκομείο Ξάνθης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αιμοληψίες των αιμοδοτών. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Καζαντζοπούλου, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία όλης της χώρας και όχι μόνο στο δικό μας νοσοκομείο.
«Κάνουμε δύο επταήμερα αγάπης το χρόνο, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και τους αιμοδότες μας, ούτως ώστε να μπορούν να αιμοδοτούν, αλλά και για να προσφέρουμε στη χώρα λίγο αίμα παραπάνω. Αυτό που ζητάμε πάντοτε από την Πολιτεία είναι να επανδρωθούν τα τμήματα της αιμοδοσίας των νοσοκομείων όλης της χώρας, για να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να δώσουν αίμα», ανέφερε η κ. Καζαντζοπούλου.
Η ασφάλεια και η υγεία του δότη είναι απόλυτα εξασφαλισμένες. Ο υποψήφιος υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού, τη μέτρηση του αιματοκρίτη, της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία, διότι εξασφαλίζει την υγεία τόσο του δότη, όσο και του λήπτη. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Επομένως, κάθε φόβος για τη μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.
Νίκος Βιδάλης