fbpx
Γενική

Αφιέρωμα στον δικό μας Μάνο

Απόψε στις 9 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο η συναυλία της Νένας Βενετσάνου και της Έλενας Μουζάλα

Η ΦΕΞ με αφορμή τη γενέθλια ημέρα του Μάνου Χατζιδάκι (23 Οκτωβρίου) οργανώνει ένα πρόγραμμα με πολλές εκδηλώσεις.
Απόψε στις 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί συναυλία- Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι με τη Νένα Βενετσάνου και την Έλενα Μουζάλα.
Η ΦΕΞ έχει την τιμή να παρουσιάσει στην Ξάνθη σε μια μοναδική βραδιά αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, το ρεσιτάλ δύο ξεχωριστών κυριών. Η Έλενα Μουζάλα στο πιάνο και η Νένα Βενετσάνου στο τραγούδι θα ερμηνεύσουν έργα του Μάνου Χατζιδάκι.
Πληροφορίες- κρατήσεις θέσεων στο τηλ 25410 25421 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ.
ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Άρχισε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 χρονών. To 1973, έφυγε για τη Γαλλία για πανεπιστημιακές σπουδές. Σπούδασε στη Besason Ιστορία της Τέχνης και πήρε μαθήματα τραγουδιού στο Παρίσι, από την Ίρμα Κολάση.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1977 για να συντάξει μια εργασία μεταπτυχιακή πάνω στο έργο του Γ. Τσαρούχη, ξαναέρχεται σε επαφή με την νέα, μεταδικτατορική πραγματικότητας της Ελληνικής κοινωνίας. Εντάσσεται σε διάφορα κοινωνικά κινήματα και ενσωματώνεται τελικά στο Φεμινιστικό Αυτόνομο Κίνημα, όπου γράφει και τα πρώτα της τραγούδια που γίνονται σημείο αναφοράς του Γυναικείου Κινήματος στην Ελλάδα. Γνωρίζεται με την Ελένη Καραϊνδρου και τον Χρήστο Λεοντή. Εμφανίζεται στην τηλεόραση και δίνει το πρώτο της υπαίθριο κονσέρτο σε μπροστά 3000 άτομα. 0 Χρήστος Λεοντής την προσλαμβάνει για μια δίχρονη περιοδεία. Η συμμετοχή της σ ένα τηλεοπτικό διαγωνισμό που είχε στόχο την προβολή νέων ταλέντων, της δίνει ένα βραβείο. Την επομένη, την προσκαλούν στο τρίτο πρόγραμμα του ραδιοφώνου για να τραγουδήσει στην πετυχημένη εκπομπή του: «Εδώ Λιλιπούπολη». Εκεί συναντιέται με τον Μάνο Χατζιδάκι, επικεφαλή του Τρίτου και με μια πλειάδα νέων συνθετών και διανοούμενων. Συνεργάζεται σε ηχογραφήσεις και συναυλίες.
Μια άλλη όμως συνάντηση θα είναι καθοριστική για την καριέρα της, η συνάντηση με τον Αλέκο Παπατσιφά, τον καλύτερο έλληνα παραγωγό. Ενθουσιασμένος της προτείνει να ηχογραφήσει έναν δίσκο με δικές της συνθέσεις, μελοποιήσεις 5 ποιημάτων του Paul Eluard στα γαλλικά και 6 ελληνικά τραγούδια. Έτσι λοιπόν η Νένα Βενετσάνου σε ηλικία 24 χρονών ξεκίνησε δημιουργώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην κλασσική τεχνική και το λαϊκό τραγούδι και κατορθώνει να επιβάλλει ένα υποδειγματικό τρόπο τραγουδιού που την οδήγησε στην πρώτη σειρά των Ελλήνων καλλιτεχνών.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες και τραγουδιστές, αλλά οι συνεργασίες που την καθιέρωσαν είναι των: Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Μαμαγκάκη και Μίκη θεοδωράκη. Επί σειρά 15 ετών, η Νένα Βενετσάνου συνδέθηκε με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, όταν αυτός μετά την παραίτηση του από το ραδιόφωνο, αποφάσισε να παρουσιάζει κύκλους τραγουδιών σε μορφή κονσέρτου, διαλέγοντας από τα όψιμα έργα του και συνθέτοντας νέα. Έτσι η Νένα Βενετσάνου άρχισε συγχρόνως με την περιοδεία της με τα Μουσικά Νιάτα που έκανε τότε, να περιδιαβαίνει την Ελλάδα με τη Μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, συνδέοντας τ’ όνομα της με την προσπάθεια του συνθέτη να αναδιοργανώσει τη μουσική ζωή του τόπου την κατασπαραγμένη από τη δικτατορία. Τραγουδά όλα σχεδόν τα τραγούδια του συνθέτη και συμμετέχει σε μια πλειάδα συναυλιών εκτός Ελλάδος, αλλά και στα προγράμματα του Σείριου.
Η συνάντηση της όμως με τον Νίκο Μαμαγκάκη είναι εξίσου σημαντική για την πορεία της. Τραγουδά στη «Οδύσσεια» και στον «Ερωτόκριτο», ερχόμενη έτσι σε επαφή με ένα άλλο είδος μουσικής που μέχρι τότε αγνοούσε. 0 Νίκος Μαμαγκάκης ενορχήστρωσε για τη φωνή της τα «12 Λαϊκά Τραγούδια» του Λόρκα.
Με τον Μίκη θεοδωράκη έχει εμφανιστεί κατά καιρούς στο βασικό ρεπερτόριο με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τα Μουσικά Σύνολα. Συνεργασίες της με τους Ν. Μαυρουδή, Luis Luch, Αγγελική Ιονάτου, Michel Moutanaro, Ν. Κυπουργό, Λ. Πλάτωνος, Μαρίζα Κώχ, την έχουν κάνει ευρύτερα γνωστή.
Η Νένα Βενετσάνου σαν τραγουδίστρια και τραγουδοποιός επιμένει σε μια εικόνα που αρνείται την τρέχουσα «ροζ» αντίληψη για το τραγούδι. Με ένα τραγουδιστικό πρότυπο, διαμορφωμένο από τη χρυσή εποχή του Ελληνικού τραγουδιού επιλέγει συνειδητά τη στάση της μέσα σ ‘αυτό συνδυάζοντας τη σοβαρότητα με την αμεσότητα για να υπερασπιστεί το καλό ελληνικό τραγούδι. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ μουσικής, έχει τραγουδήσει σε πολλές ξένες χώρες κερδίζοντας την αναγνώριση. Ο Σύλλογος Φίλων θεάτρου Λαμίας το 86 την τίμησε για την προσφορά της στο Ελληνικό τραγούδι. To 91 τιμήθηκε με το βραβείο Charles Cross. To 92 από το International Peace Bureaux (Διεθνές Γραφείο Ειρήνης) για την προσφορά της στη Ειρήνη και τον Πολιτισμό στον τόπο της.
EΛENA MOYZAΛΑ- ΠΙΑΝΙΣΤΑ
Η Έλενα Μουζάλα, Ελληνοκυπριακής καταγωγής, άρχισε τα πρώτα της μαθήματα πιάνου με την μητέρα της σε ηλικία τριών ετών. Σε ηλικία πέντε ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ, ενώ σε ηλικία επτά ετών της απενεμήθη «Τιμητικό Δίπλωμα» στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Μουσικά Νιάτα» στο Δυτικό Βερολίνο.
Το 1970 πήρε το Πρώτο Βραβείο στον 1 ο «Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου».
Το 1971 αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Κρινώ Καλομοίρη) με Πρώτο Βραβείο παμψηφεί.
Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία με υποτροφίες της Γαλλικής Κυβέρνησης, του Ιδρύματος Ωνάση και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων (Ίδρυμα A.Γ.Λεβέντη).
Το 1975 κέρδισε το Δεύτερο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Gian Battista Viotti» στο Vercelli της Ιταλίας.
Το 1976 αποφοίτησε από το Conservatoire National Superieur de Musique των Παρισίων με Πρώτο Βραβείο Πιάνου (τάξη P. Sancan) και Πρώτο Βραβείο Μουσικής Δωματίου (τάξη C. Lardé).
Το 1977 της απoνεμήθηκε Τιμητικό Δίπλωμα στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Reine Sophia» στην Μαδρίτη.
Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια στην Ελβετία με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Georgy Sebok.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Η.Π.Α, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Καναδά, Αγγλία, κλπ.
Σαν σολίστ έχει συμπράξει με τις εξής ορχήστρες: Φιλαρμονική Ραδιοφωνίας Παρισίων, Κρατική Βρυξελλών, Μουσικής Δωματίου Tirgu- Mures της Ρουμανίας, Νέων της Βιέννης, Δωματίου της Τουλούζ, Ακουϊτανίας του Μπορντώ, Συμφωνική των Κανών, Collegium Academium της Γενεύης, Ιle de France, Metropolitain του Μόντρεαλ, Ραδιοφωνίας του Βερολίνου, Φιλαρμονική Νέων της ΕΟΚ, την London Mozart Players, Φιλαρμονική της Βουδαπέστης και του Στρασβούργου, Συμφωνική της Σιγκαπούρης, Κρατική Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.ά.
Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, του Καναδά, Βερολίνου, της Ουγγαρίας, Ελλάδας, Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε όλες της τις εμφανίσεις, οι κριτικοί μιλούν με τα πιο θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για το εξαιρετικό μουσικό της ταλέντο και την κατατάσσουν ομόφωνα μεταξύ των καλύτερων εκτελεστών της γενιάς της.
Έχει ηχογραφήσει με δισκογραφικές εταιρίες της Ελλάδας και της Γαλλίας έργα Ελλήνων συνθετών καθώς και των συνθετών Ηaydn, Beethoven, Martinu, Mozart,Weber κ.α.
Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Ωδείου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Παρισίων και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης».
Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια πιάνου στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου στην Κέρκυρα και τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Toν Μάρτιο του 2008, βραβεύτηκε από την Οργάνωση «F.E.M.»- Γαλλία- Ευρώπη- Μεσόγειος που τελεί υπό την αιγίδα της Γερουσίας της Γαλλίας, για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δράσης της.
Τον Μάιο του 2009 αναδείχτηκε στους εκατό σημαντικότερους Έλληνες από την παγκόσμια ψηφοφορία που συνδιοργάνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΙ και ΒΒC.

Σχετικά Άρθρα