fbpx
Γενική

Η ιστορία του τένις

Γράφει ο Ιωαννίδης Γιώργος*

Τα χρόνια του Μεσαίωνα σε μερικά μοναστήρια, μοναχοί έπαιζαν ένα άθλημα που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού τένις. Η προέλευση της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκινά το 1856 όταν ο Alex Ryder και ο Joao Batista Pereira έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν πελότα.
Η πρώτη λέσχη τένις δημιουργήθηκε το 1874 και καθόρισαν τους κανόνες του παιχνιδιού. Αμέσως, το παιχνίδι διαδόθηκε στην Αγγλία και από το 1881 σ όλη την Ευρώπη.
Βλέποντας τις εμπορικές προοπτικές που έχει η αντισφαίριση, πατένταρε το 1874, ο Άγγλος ταγματάρχης Γουίκφηλντ ένα παρόμοιο με την αντισφαίριση παιχνίδι, όταν υπηρετούσε στην Ινδία, με τις ονομασίες shaphairistike, από το ομώνυμο αρχαιοελληνικό άθλημα της σφαιριστικής, και τένις, αλλά απέτυχε στην καθιέρωση της πατέντας του. Η αντισφαίριση του Γουίκφηλτ βασίστηκε στο παλαιότερο γαλλικό άθλημα της αντισφαίρισης εσωτερικού χώρου γνωστό ως real tennis.
Το πρώτο τουρνουά αντισφαίρισης καταγράφεται στο Γουίμπλεντον στο Λονδίνο το 1877.
Το 1881 δημιουργήθηκε στις Η.Π.Α. ο σύλλογος UNITED STATES NATIONAL LAWN TENNIS με σκοπό να τυποποιήσει τους κανόνες και να διοργανώσει τουρνουά αντισφαίρισης.
Το πρώτο γυναικείο τουρνουά αντισφαίρισης διοργανώθηκε το 1887 στις Η.Π.Α.
Στην Ελλάδα η αντισφαίριση χρονολογείται από το 1896.

* Παίχτης τένις
Μαθητής Β Λυκείου Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα