fbpx
Γενική

Χωρίς εκδηλώσεις γιορτάσαμε στην Ξάνθη την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Κανένας προβληματισμός για την καταπολέμηση της πείνας

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ήταν η 16 η Οκτωβρίου, αφορμή για προβληματισμό αλλά και εγρήγορση για την καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη. Η επισιτιστική κρίση σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση απειλούν τα φτωχότερα κράτη της υφηλίου. Η Ελλάδα και η Ξάνθη δεν αποτελούν εξαίρεση.
Ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως και η διακύμανση των τιμών της ενέργειας είναι μεταξύ των παραγόντων που εντείνουν το πρόβλημα οδηγώντας σε ανεπάρκεια τροφίμων αλλά και σε αύξηση της τιμής των βασικών ειδών διατροφής.
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού της γης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Το πρόγραμμα Επισιτιστικής Διευκόλυνσης με κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, διανέμει στους μικροκαλλιεργητές των αναπτυσσόμενων χωρών τους σπόρους και τα λιπάσματα που χρειάζονται προκειμένου να αυξήσουν τη γεωργική παραγωγή τους.
Συμπληρωματικά, η Ε.Ε. ανέλαβε τη δέσμευση για την εξασφάλιση πόρων άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Όπως δήλωσε η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η αειφόρος ανάπτυξη και η προώθηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών θα πρέπει να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων στη μάχη κατά της παγκόσμιας πείνας και της εξαθλίωσης. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αρωγός και ένθερμος υποστηρικτής ώστε να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης».
Στην Ξάνθη πάντως καμία σχετική εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή που μας πέρασε, γιατί πιθανότατα οι πολιτικοί μας αλλά και οι διάφοροι σύλλογοι έχουν σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούν!!!

Σχετικά Άρθρα