Γενική

«Ρομπότ+φοίνικας+σκουπιδοτενεκές»

Γιατί οι Πολίτες για την Ξάνθη δεν θέλουν τον ρομποτικό κάδο των 80.000 ευρώ

Η δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΞΑΝΘΗ» καταψήφισε την πρόταση για αγορά ενός ρομποτικού κάδου αξίας 80.000 ευρώ στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Σχετικά με τη διαδικασία θέλουνε να επισημάνουνε: «Ότι η αγορά στηρίζεται σε μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου η οποία είναι ευθεία και ακριβής αντιγραφή του διαφημιστικού φυλλαδίου του πωλητή. Αν και υπάρχουν διαφορετικές και αντίθετες γνώμες για το θέμα, αυτές δεν ερευνήθηκαν ούτε παρουσιάστηκαν. Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης μας βρίσκει αντίθετους διότι δεν δικαιολογείται από το μονοπώλιο της εταιρείας. Απόδειξη αποτελεί η πρόσφατη (29/9/09) προκήρυξη διαγωνισμού από το Δήμο Κιλκίς για τρεις ίδιους κάδους.
Διαφωνούμε επίσης στην προτεινόμενη τιμή αγοράς (80000 ευρώ) αφού μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα φανέρωνε ότι ο Δήμος Κιλκίς τους προμηθεύεται στην τιμή των 62000 ευρώ, ο Δήμος Πειραιά για τον πρώτο πλήρωσε 37000 ευρώ όπως και άλλοι δήμοι της χώρας. Τέλος, δεν υπάρχει καμιά μελέτη σκοπιμότητας για αυτή την αγορά ούτε εξηγείται η αναγκαιότητά της».
Σχετικά με την ουσία του θέματος σημειώνουν: «Η τοποθέτηση ενός τέτοιου κάδου σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στο προτεινόμενο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας, παρά μόνο «αντικαθιστά» 30, 40 ή 50 κάδους (είναι ασαφής ο αριθμός) με τη μέθοδο της συμπίεσης των απορριμμάτων. Επιπλέον, η χρήση του αποχετευτικού συστήματος για την αποστράγγιση των υγρών προκαλεί καταστροφές εξαιτίας της φύσης των υγρών που ρίχνονται ανεξέλεγκτα από διάφορους.
Το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι η χρήση τέτοιων κάδων οδηγεί σε βλαβερές επιλογές όπως η καύση των απορριμμάτων και απομακρύνεται από την οικολογική λύση της ανακύκλωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα δείχνουν πως το σύστημα των μπλε κάδων που εφαρμόζουν πολλοί δήμοι της χώρας μας τους έχει οδηγήσει σε πολύ καλά συστήματα ανακύκλωσης και τυχαίνει της υποστήριξης όλων των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αντίθετα, κατασκευαστές και μεγάλες εταιρείες που σκοπεύουν σε εργοστάσια καύσης, υποστηρίζουν λύσεις ρομποτικών κάδων οι οποίοι προσφέρουν τα απορρίμματα συμπιεσμένα και έτοιμα για επεξεργασία- καύση».
Τέλος, τονίζουν: «Η εταιρεία που προμηθεύει τους φοίνικες- κάδους δεν κατέχει τεχνογνωσία σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων αφού κύριο αντικείμενό της είναι τα οπλικά συστήματα. Δεν κατανοούμε λοιπόν γιατί ο δήμος Ξάνθης απευθύνεται σε μια εταιρεία για μια ακριβή αγορά χωρίς προηγούμενη μελέτη και σχέδιο. Δεν κατανοούμε την αναγκαιότητα αυτής της αγοράς, ούτε και την χρησιμότητά της. Επίσης δεν κατανοούμε τη σύμφωνη γνώμη και υπερψήφιση της πρότασης από τη δημοτική κίνηση «Πολίτες για την αλλαγή».
Είναι προφανές ότι τέτοιες αποφάσεις απομακρύνουν το Δήμο Ξάνθης από την εφαρμογή της Ανακύκλωσης και δεν συνδέονται με το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί στην περιφέρειά μας. Όλοι αυτοί οι λόγοι καθώς και το γεγονός ότι η δημοτική αρχή εμφανίζεται να αγνοεί σημαντικές παραμέτρους του θέματος μας οδήγησαν στην καταψήφιση της πρότασης».

Σχετικά Άρθρα