fbpx
Γενική

«Η ΑΜΘ έχει όλες τις προϋποθέσεις να τρέξει μπροστά»

Επίτιμο μέλος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Ροδόπης ο απερχόμενος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Δημήτρης Σταμάτης

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπάθησα να εργαστώ μέσα στο τρίπτυχο που πρέπει να χαρακτηρίζει αυτόν που διοικεί: Να διοικεί κατά τους νόμους, να ξέρει ότι διοικεί επί ανθρώπων και να ξέρει ότι δεν διοικεί για πάντα. Η τιμητική εκδήλωση εκ μέρους του Επιμελητηρίου είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για μένα και ταυτόχρονα μια ανθρώπινη στιγμή που σε αγγίζει σε κάποιες πιο ευαίσθητες χορδές από αυτές που συνήθως παρουσιάζουμε εμείς οι πολιτικοί».
Τα ανωτέρω τόνισε ο απερχόμενος Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Σταμάτης στην εκδήλωση προς τιμή του, που διοργάνωσε το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης (ΕΒΕΡ), το βράδυ της Τρίτης, κατά την οποία, με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Κώστας Λιούρτας τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του Επιμελητηρίου και μάλιστα να σημειωθεί ότι ο κ. Σταμάτης είναι ο πρώτος «εξωθεσμικός» που του απονεμήθηκε η συγκεκριμένη τιμή στα 70 χρόνια λειτουργίας του ΕΒΕΡ.
«Τιμούμε σήμερα τον Περιφερειάρχη αλλά πάνω απ όλα τον άνθρωπο Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό των επαγγελματιών την στιγμή που όλοι οι άλλοι μας είχαν αποκλεισμένους. Ο Περιφερειάρχης μας συμπαραστάθηκε με τον καλύτερο τρόπο και γι αυτό και τον τιμούμε κάνοντας τον επίτιμο μέλος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούρτας, ενώ ο κ. Σταμάτης τιμήθηκε και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης.
Για τον κ. Σταμάτη το γεγονός ότι το Επιμελητήριο τον τιμά υποδηλώνει «κατ’ αρχήν ότι πρώτον μπορέσαμε να συνεργαστούμε αρμονικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα και δεύτερον ότι συνεργαζόμενοι αρμονικά, μπορούμε να ξεπερνούμε πολλά προβλήματα και εμπόδια που πολλές φορές εμποδίζουν την αναγνώριση κάποιου έργου».
Άλλωστε τόνισε πως ήρθε στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη για να υπηρετήσει τον τόπο και τους ανθρώπους του και ότι για τον ίδιο, ότι η καλύτερη στιγμή για έναν πολιτικό είναι όταν φεύγει, «διότι όταν έρχεσαι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν οι φιλοφρονήσεις είναι προσποιητές και απορρέουν από το αίσθημα της δύναμης της θέσης που έχεις ενώ όταν φεύγεις είσαι βέβαιος ότι αυτός που σου μιλάει, σου μιλάει ακριβώς όπως σε είδε και σε αντιμετώπισε και σήμερα λοιπόν είναι στιγμή ιδιαίτερης χαράς παρά το γεγονός ότι θα αφήσω την Περιφέρεια, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή από τις ελάχιστες ξεχωριστές στην πολιτική ζωή ενός ανθρώπου».
Πρόσθεσε πάντως ότι δεν έχει την αίσθηση του δικαιωμένου ή όχι, αλλά αυτό που τον προβληματίζει πάντα, αν ασκεί σωστά τα καθήκοντα του και αν ως αποτέλεσμα αυτό που βγαίνει, είναι θετικό για τον κόσμο και συμπλήρωσε πως όταν οργανωμένοι φορείς που εκπροσωπούν τους πολίτες μιας περιοχής «αναγνωρίζουν ότι επετεύχθη έργο, αυτό σου δημιουργεί την αίσθηση ότι δεν πήγε χαμένος ο κόπος».
Αναπτυξιακός σχεδιασμός
Ο κ. Σταμάτης σημείωσε πως η Περιφέρεια ΑΜ- Θ «είναι σε φάση ανάπτυξης, στο προστάδιο της ανάπτυξης και έχει πλέον όλες τις προϋποθέσεις να τρέξει μπροστά». Άλλωστε, όπως ανέφερε, βασική του στόχευση ήταν αφού ολοκληρώθηκε μία πολύ σημαντική δουλειά υποδομών «να τρέξουμε τώρα στο νέο στάδιο, της ανάπτυξης».
Τόνισε δε ότι τα τρία σημεία που προσωπικά τον απασχολούν είναι ποιος σχεδιάζει αυτήν την ανάπτυξη, «δηλαδή η Περιφέρεια, οι άνθρωποι της Περιφέρειας ή κάποιοι που βρίσκονται μακριά και δεν ξέρουν τι γίνεται εδώ», ποια κατεύθυνση θα έχει αυτή η ανάπτυξη, «αν θα είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική, ανάπτυξη που προστατεύει το περιβάλλον και σε ποιους τομείς» και τρίτον ποιοι θα ωφεληθούν από αυτήν την ανάπτυξη, «οι πολλοί που είναι εδώ ή οι λίγοι που είναι από μακριά γιατί και αυτό το φαινόμενο το έζησε αυτή η περιοχή και δεν επιθυμώ να το ξαναζήσει».
Καταληκτικά ανέφερε πως θα εκθέσει τις απόψεις του στον νέο γενικό γραμματέα που ελπίζει να έρθει γρήγορα «διότι η περιοχή δεν σηκώνει καθυστερήσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που υπάρχει μια οικονομική δυσκολία διεθνώς και στη χώρα μας θα πρέπει η περιοχή να βοηθηθεί εκ των έσω».
Και τόνισε, «εντάξαμε αρκετά έργα που ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ γιατί θέλουμε αυτό το χρονικό διάστημα που μοιραία θα υπάρξει μια κοιλιά μέχρι να ενημερωθεί ο νέος γενικός να μη στερηθεί η περιφέρεια όλων των οικονομικών πόρων. Θα πρέπει να βοηθήσουμε την απασχόληση, την αγορά, θα πρέπει να βοηθήσουμε την τοπική αγορά και οικονομία για να μπορέσει αυτό το χρονικό διάστημα να μην έχει κενά και προβλήματα».

Σχετικά Άρθρα