fbpx
Γενική

Εκπαιδευτικές απο- δράσεις 2009- 2010

Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης από φέτος

Με επιτυχημένη παρουσία 12 χρόνων στην εκπαίδευση, τα εργαστήρια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ξεκίνησαν την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου τα μαθήματα τους, για το Ακαδημαϊκό έτος 2009- 2010. Οι δραστηριότητες βασισμένες σε επεξεργασμένες παιδαγωγικές παρεμβάσεις, το εμπλουτισμένο μαθησιακό περιβάλλον και οι παράλληλες δράσεις στα τμήματα εκπαίδευσης, προσδιορίζουν τα στοιχεία των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος και για τη νέα χρονιά. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν εφέτος, θα φιλοξενήσουν στον φιλόξενο και άρτια εξοπλισμένο χώρο της καπναποθήκης «Π», σχεδόν διπλάσιους μαθητές από πέρυσι, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των Θρακιωτών στο σημαντικό έργο του Ιδρύματος.
Αναλυτικά τα τμήματα ενηλίκων
ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ
Επί δώδεκα χρόνια εκεί που χτυπά η καρδιά του πολιτισμού και της παράδοσης διαφυλάττουμε και κληροδοτούμε την τέχνη της ξυλογλυπτικής στους φίλους της.
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Το εργαστήρι ζωγραφικής για ενήλικες αποτελεί τόπο συνεύρεσης εικαστικών αναζητήσεων και καλλιτεχνικών ανησυχιών, όπου προσεγγίζονται τα εικαστικά θέματα μέσω της σπουδής του σχεδίου και του χρώματος.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ
Σε καμία περίπτωση η αγιογραφία δε θα μπορούσε να θεωρηθεί μία τέχνη απλοϊκή. Εμπεριέχει την απλότητα της φόρμας, την ένταση των χρωμάτων, την ιερή έκφραση.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Μεγάλοι δάσκαλοι της τέχνης, σπουδαία έργα ζωγραφικής και πλαστικής θα είναι οι οδηγοί μας σ ένα ταξίδι συναρπαστικό μέσα στο χρόνο.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Μέσα από κείμενα της αρχαίας , μεσαιωνικής και νεότερης ελληνικής γραμματείας οι σπουδαστές του τμήματος εξοικειώνονται με την αρχαία ελληνική γλώσσα, ασκούνται στη μετάφραση και γνωρίζουν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης.
ΙΣΤΟΡΙΑ- ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Λαογραφία είναι η επιστήμη που παρακολουθεί και ερμηνεύει τις εκδηλώσεις της ζωής του λαού, πνευματικές, ψυχικές και (καλλι)τεχνικές, αυτές που αποτελούν τον πολιτισμό του ίδιου του λαού και του έθνους
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ο χώρος της φωτογραφικής τέχνης είναι πολύ όμορφος και δημιουργικός. Ένας χώρος γεμάτος μαγεία και φαντασία που δε θέλεις να τελειώσει, όπου στο τέλος αναρωτιέσαι αν θα έρθει ποτέ αυτή η στιγμή που θα νοιώσεις πραγματικά ολοκληρωμένος, πνευματικά και δημιουργικά.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ- ΣΥΝΘΕΣΗ, ΛΗΨΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΡΟΒΟΛΗ, ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η σειρά μαθημάτων εισάγει στην ψηφιακή φωτογραφία, από τη γέννησή της έως την επεξεργασία και προβολή της.
Τα μαθήματα στα Εργαστήρια Κοσμήματος, Βιτρώ και Βιβλιοδεσίας θα ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου
ΚΟΣΜΗΜΑ
Μαθήματα κατασκευής χειροποίητου κοσμήματος στο νέο πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο, όπου οι σπουδαστές θα διδάσκονται χειροποίητο κόσμημα (λίμα-σέγα-κόλληση), σχέδιο κοσμήματος, συρματερί, σφυρήλατο, καρφωτική, δέσιμο πέτρας και ιστορία κοσμήματος.
Ο σπουδαστής αποκτά την ικανότητα να εκφράζει σχεδιαστικά τις ιδέες του δημιουργώντας πρωτότυπα σχέδια και μαθαίνει να εκτελεί όλες τις απαραίτητες εργασίες για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πρωτότυπου και μοναδικού κοσμήματος.
ΒΙΤΡΩ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Βιτρώ που σε μετάφραση σημαίνει ΥΑΛΟΓΡΑΦΙΑ είναι η τεχνική κατά την οποία συναρμολογούνται μικρά ή μεγάλα κομμάτια γυαλιού συνήθως χρωματιστά δημιουργώντας επίπεδες ή τρισδιάστατες κατασκευές.
Στο Ίδρυμα θα διδαχθεί την τεχνική Tiffany με την οποία το βιτρώ πέρασε από το χώρο της εκκλησίας στο χώρο της διακόσμησης απέκτησε ανεξάντλητες εφαρμογές και καθιερώθηκε σαν διακοσμητικό στοιχείο.
ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ
Ένα από τα βασικά στοιχεία της μετάδοσης του πολιτισμού και της γνώσης είναι το βιβλίο. Η ανάγκη για συντήρηση του από τη φθορά του χρόνου άλλα και για την αισθητική του αποκατάσταση δημιούργησε την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Μια τέχνη που μεταμορφώνει το βιβλίο σε…έργο τέχνης.
Αναλυτικά τα παιδικά τμήματα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
Σε ένα περιβάλλον που εμπνέει και παρωθεί στη δημιουργική έκφραση τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες και θα αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους, την κοινωνικότητα και τις δεξιότητές τους, μέσα από το παιχνίδι, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τις κατασκευές σε ένα κλίμα ελευθερίας και ασφάλειας, εξασφαλίζοντας στο γονιό την δυνατότητα ελεύθερου χρόνου.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Το εργαστήρι αποβλέπει στη γνωριμία των παιδιών με τις εικαστικές τέχνες και την καλλιτεχνική έκφραση και αποτελεί τόπο συνεύρεσης εικαστικών αναζητήσεων και καλλιτεχνικών ανησυχιών, όπου προσεγγίζονται τα εικαστικά θέματα μέσω της σπουδής του σχεδίου και του χρώματος
ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ύστερα από το ενδιαφέρον πολλών γονέων για τη δημιουργία τμήματος Αρχαίων Ελληνικών για παιδιά δημοτικού, η Ακαδημία ξεκίνησε μια προσπάθεια με στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη γλώσσα και με το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού.
Οι εγγραφές συνεχίζονται για λίγες μέρες ακόμα. Πληροφορίες στην γραμματεία του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 ή στα τηλ. 25410- 26635 και 25410- 29282.

Σχετικά Άρθρα