fbpx
Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Στην κατασκευή κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού και στην σύνδεσή της με τις βαλκανικές χώρες θα δοθεί προτεραιότητα κατά την ολοκλήρωση των έργων, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στα γραφεία της «Εγνατίας Οδού ΑΕ». Η Εγνατία Οδός, ανέφερε «για να αποκτήσει όμως τον αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό χαρακτήρα, που όλοι θέλουμε, θα πρέπει, μαζί με την ολοκλήρωση του βασικού άξονα να ολοκληρωθούν οι κάθετες συνδέσεις με τις Βαλκανικές χώρες, όπως και οι κόμβοι και οι οδικοί άξονες, που θα την συνδέουν με τα τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά κέντρα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης». Τόνισε επίσης ότι ενημερώθηκε για τις δανειακές υποχρεώσεις της Εγνατίας ΑΕ απέναντι σε τράπεζες και ζήτησε από την Διοίκηση της Εγνατίας την καταγραφή των πιθανών προβλημάτων σε τμήματα του Οδικού Άξονα που έχουν παραδοθεί σε χρήση είτε πρόκειται να δοθούν σύντομα, δηλώνοντας ότι «θέλουμε ποιοτικά και ασφαλή έργα».
Παρατηρητής της Θράκης

Μετά την πλήρη αποτυχία της Άγκυρας να εκλέξει τέσσερις (4) μουσουλμάνους βουλευτές της αρεσκείας της στην Ελληνική Θράκη, οι εξελίξεις μοιάζουν να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και η αναδιοργάνωση αλλά κυρίως οι επανασχεδιασμοί των think tanks της Τουρκίας, φέρνουν ως κορυφαίο μέλημα την μετακίνηση του κυρίου Σαρνίτς…! Ο εγνωσμένης αξίας τούρκος πράκτορας, αφού απογυμνώθηκε όταν ξεσκεπάστηκε το πραγματικό του παρελθόν αλλά και ο πραγματικός ρόλος του στην Θράκη, και αφού διαπιστώθηκε πως δεν μπόρεσε να εκτουρκίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης (οι οποίοι επιθυμούν να καλυτερεύσουν την ζωή τους και όχι να ζήσουν όπως ζούνε οι τούρκοι πολίτες), ανακαλείται και αποστέλλεται σε νέα «αποστολή». Οι μουσουλμάνοι της Θράκης φάνηκαν «σκληρά καρύδια» ακόμη και για τον εμπειρότατο Σαρνίτς, που αν και θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, σαφέστατα αιφνιδιάστηκε από τις πρόωρες εκλογές και δεν μπόρεσε να ετοιμάσει κατάλληλα το «έδαφος» για την πολυπόθητη νίκη της Άγκυρας. Τα αποτελέσματα των εκλογών απέδειξαν πως το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, παρά και τις αυξημένες (και παράνομες) δραστηριότητες που ανέπτυξε ελέω πλήρους αδιαφορίας της Ντόρας Μπακογιάννη (υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Καραμανλή), δεν μπόρεσε να αυξήσει την δυναμική του μικρού σκληρού πυρήνα που επί δεκαετίες εργάστηκε η Άγκυρα για να «χτίσει» στη Θράκη.
Φωνή της Ροδόπης

Το θλιβερό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και η πανηγυρική άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία έφεραν τη γαλάζια παράταξη στην κόψη του… ξυραφιού. Μετά τα 5,5 χρόνια εξουσίας και τον εφησυχασμό, επέστρεψε στο νεοδημοκρατικό «στρατόπεδο» η γκρίνια, η εσωστρέφεια και η κατήφεια, στοιχεία που έφθασαν στο φόρτε τους από την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος και να ορίσει έκτακτο συνέδριο αρχές του άλλου μήνα για την εκλογή νέου αρχηγού. Άρχισαν λοιπόν τα… όργανα και οι φωνές που ακούγονται νηφάλιες και μη δείχνουν ότι πέραν από το ποιος και ποια θα αναλάβει τα ηνία, υπάρχει αγωνία για το μέλλον της παράταξης, που δεν χωρά αμφιβολία ότι διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Τώρα ίσως είναι η χρυσή ευκαιρία για τη Ν.Δ. μετά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου να τολμήσει ένα νέο ξεκίνημα, να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων και να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία και ειδικά προς τους νέους, που επιδεικτικά στη μεγάλη τους πλειοψηφία πριν από ένα δεκαήμερο της γύρισαν την «πλάτη».
Ξυράφι

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο τάσεις. – Η μία της σκληρής γραμμής και των γρήγορων αποφάσεων, ώστε το μοίρασμα των δήμων να γίνει πριν τις εκλογές, αλλά συναντά αντιδράσεις τόσο από δημάρχους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, όσο και από τα σενάρια που φέρνουν κάποιους να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ θα εισπράξει όλη την γκρίνια και την δυσαρέσκεια ακόμα και το τοπικιστικό πνεύμα που επικρατεί. – Ακόμα και την δυσαρέσκεια από το βάρος των οικονομικών προβλημάτων και των επικίνδυνων μέτρων που θα ακολουθήσουν. – Κι η άλλη άποψη, η επικρατέστερη, είναι ότι προχωράμε σε αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το μοντέλο των υπερνομαρχιών και η διοικητική μεταρρύθμιση προς το παρόν αγγίζει μόνο τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, δίνοντας εύλογο χρόνο άλλης μιας τετραετίας για διαβουλεύσεις και συνενώσεις μεταξύ των δήμων σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα καθοριστεί. – Γιατί ο Καποδίστριας Νο2 στους δήμους, χρειάζεται και χρήμα και χρόνο, αλλά και τρόπο για να καταλαγιάσουν τα πάθη και να γίνει η μοιρασιά με κριτήρια που ευνοούν την νυν κυβέρνηση.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα