fbpx
Γενική

Πρόβλημα για την Ξάνθη οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010

Αμείλικτοι οι «αριθμοί» θέλουν κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ σε νομαρχία και Δήμους

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Πολλά τα ερωτήματα που προέκυψαν στην κοινή γνώμη της Ξάνθης μετά το αναπάντεχο για πολλούς αποτέλεσμα των εκλογών της 4 ης Οκτωβρίου. Θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να ανατρέψει την παρούσα κατάσταση σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών; Θα επιχειρήσουμε μια αυθαίρετη προσέγγιση, την οποία είμαι σίγουρος πολλοί έχουν ήδη κάνει.
Κάλλιστα λοιπόν, μπορεί κάποιος να δηλώσει αυτή τη στιγμή, ότι η στροφή ενός σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να συνεχιστεί και να επαναληφθεί σε ένα χρόνο από τώρα στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010.Για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να συντρέξουν δύο βασικές προϋποθέσεις:
Η πρώτη: Το κυβερνόν κόμμα να μην «προδώσει»- στο μεσοδιάστημα- τις προσδοκίες των πολιτών ώστε να αναγκαστούν να του στείλουν μήνυμα, μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η δεύτερη: Να ψηφίσουν οι πολίτες με κομματικά κριτήρια, κάτι το οποίο συμβαίνει, ολοένα όμως και σε μικρότερο βαθμό, ειδικά στη δημοτική κάλπη.
Από κει και πέρα, οι αριθμοί δείχνουν τα εξής:
Σε επίπεδο νομού η ΝΔ υπολείπεται πια 32,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ (ή περίπου 24.656 ψήφους). Στις νομαρχιακές εκλογές του 2006, ο Γ. Παυλίδης προηγούνταν πλέον των 20 ποσοστιαίων μονάδων του Φώτη Καραλίδη (ή 14.640 ψήφους).
Φαίνεται ότι- κομματικά- το ΠΑΣΟΚ κάλυψε μια τεράστια διαφορά, γεγονός που του επιτρέπει να ελπίζει σε μια νίκη στις νομαρχιακές εκλογές. Την πρώτη μετά από πολλά χρόνια.
Σε επίπεδο δήμου Ξάνθης τα πράγματα είναι- αυτή τη στιγμή- ακόμη πιο αισιόδοξα για το κυβερνών κόμμα. Αν και η νίκη του Μ. Στυλιανίδη (ΝΔ) επί του Χ. Πούλιου (ΠΑΣΟΚ) το 2006 κρίθηκε με μια διαφορά 6409 ψήφων ή 24,5 μονάδων, σήμερα το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πόλη της Ξάνθης κατά 23,64 περίπου μονάδες και 6801 ψήφους!!!
Πάντως, η προοπτική μιας ψήφου διαμαρτυρίας ή ψήφου αφύπνισης προς το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να διοχετευθεί προς υποψηφίους που στηρίζονται από το κόμμα που σήμερα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ίσως- στην περίπτωση της Ξάνθης- αντισταθμίζεται από τη φθορά που λογικά θα έχουν οι υποψήφιοί της ΝΔ μιας και τον Οκτώβριο του 2010 ο Γ. Παυλίδης και ο Μ. Στυλιανίδης θα ολοκληρώνουν την τρίτη θητεία τους στο νομαρχιακό και δημαρχιακό θώκο αντίστοιχα.
Από την άλλη βεβαίως, σημαντικό παράγοντα, ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές παίζουν και τα πρόσωπα των υποψηφίων που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς.
Ανεξάρτητα όμως από ψήφους, ποσοστά και συγκρίσεις (ανόμοιων) εκλογικών αποτελεσμάτων, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η διακηρυχθείσα από το ΠΑΣΟΚ κατάργηση του 42% για την εκλογή των αυτοδιοικητικών αρχόντων. Κάτι που-φαίνεται ότι- θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εκλογή των υποστηριζόμενων από τη ΝΔ υποψηφίων, με δεδομένο ότι τα ποσοστά της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, αθροιζόμενα σήμερα, παραμένουν συντριπτικά κάτω από το ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο νομού (ΝΔ+ ΛΑΟΣ = 30,62%, έναντι 58,79% του ΠΑΣΟΚ), ενώ σε επίπεδο δήμου Ξάνθης υπολείπονται αυτού (51,55% το ΠΑΣΟΚ, έναντι 34,87 ΝΔ + ΛΑΟΣ%).
Κι αυτά χωρίς να υπολογιστεί η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Αριστεράς αλλά και του μειονοτικού συνδυασμού.

Σχετικά Άρθρα