fbpx
Γενική

Ο καρκίνος μας αφορά όλους

Εκδήλωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Νομού Ξάνθης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης: «Χαρά και υγεία» με ομιλήτρια την κα Αντωνία Κωνσταντινίδη

Μια πολύ ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, στο «Π» των καπναποθηκών, από το Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροι».
Η εκδήλωση- ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας, αλλά και στις γενικότερες εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο για τον καρκίνο του μαστού και καλεσμένη σε αυτήν ήταν η Ψυχοθεραπεύτρια- Κοινωνική και Κλινική Ψυχολόγος Αντωνία Κωνσταντινίδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί τοπικοί άρχοντες, καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία, σκοπός της οποίας ήταν η εξερεύνηση των μορφών και των λειτουργιών της χαράς, των επιπτώσεών της στην υγεία, καθώς και των τρόπων βελτίωσης των σχέσεων των ανθρώπων με τη χαρά.
Νόπη Ξενοπούλου: «Δε μιλήσαμε για αρρώστιες, δε μιλήσαμε για καρκίνο. Μιλήσαμε για την υγεία και τη χαρά»
Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ξάνθης και όπως λέει η Γραμματέας του Συλλόγου Νόπη Ξενοπούλου, ο κόσμος τον «αγκάλιασε», από την πρώτη ημέρα της σύστασής του.
«Σκοπός του συλλόγου είναι να ανοιχθεί ο κόσμος και να μιλήσει για τον καρκίνο. Να μην το φοβάται και να πει τον καρκίνο με το όνομά του. Στην Αγγλία ο καρκίνος είναι σαν το διαβήτη και εμείς στην Ελλάδα, μόλις αρχίσαμε να λέμε το όνομά του. Γίνονται βήματα και αλλάζουν τα πράγματα. Ο κόσμος αρχίζει σιγά- σιγά να γνωρίζει», ανέφερε η κ. Ξενοπούλου.
Στην Ελλάδα η λέξη καρκίνος είναι απαγορευμένη. Ο κόσμος δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, κάτι που φαίνεται από τα λόγια της κ. Δήμητρας Λεοντή, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν είχαμε κάνει μια εκδήλωση στην πλατεία, ο κόσμος δεν ερχόταν, γιατί φοβόταν να μην «κολλήσει», μια κουβέντα, που τα λέει όλα.
Ο καρκίνος είναι μια αρρώστια, η οποία αφορά σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει «εμένα δε με νοιάζει ή δε με αφορά». Όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτόν.
«Θέλω να περάσω ένα μήνυμα στον κόσμο. Να προλαβαίνουν, να γνωρίζουν, να αντιμετωπίζουν και να νικούν. Ο καρκίνος δεν είναι αδιέξοδο. Μπορεί να παρουσιαστεί κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά μπορούμε να τον ξεπεράσουμε», αναφέρει η κ. Δήμητρα Λεοντή, η οποία πέρασε τη νόσο.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα