Γενική

Έγραψαν οι περιφερειακές εφημερίδες

Ένα ρεπορτάζ του «Παρατηρητή της Θράκης» στα μειονοτικά χωριά της Ροδόπης ήταν αρκετό για να αποκαλύψει τις απόψεις των μουσουλμάνων συμπολιτών μας για το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με το πώς είδαν γενικά το κλίμα στη Ροδόπη πριν και μετά την κατάθεση ψήφου, διατηρούν την ανωνυμία τους -ούτως ή άλλως η αποτίμηση της κοινής γνώμης ενδιαφέρει τον αναγνώστη- και ο ΠτΘ παρουσιάζει σήμερα τις βασικές τους απόψεις. «Η προεκλογική καμπάνια απέτυχε» «Η προεκλογική καμπάνια της Συμβουλευτικής Επιτροπής, που βασίστηκε στο μότο «η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο», απέτυχε. Ως αρνητικό αποτέλεσμα έχουμε το ότι, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, πάνω από το 20% των μειονοτικών ψήφων διέρρευσαν προς τους πλειονοτικούς υποψηφίους. Συνειδητοποιούμε ότι έγιναν κάποια λάθη. Ίσως δεν ήταν αναγκαίο να στηρίξουμε τόσο πολύ ένα μόνο κόμμα».
Παρατηρητής της Θράκης

Μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος του εργοστασίου των Οικνοφύτων Βοιωτίας, από τη διοίκηση του Ομίλου Λαναρά και την απόλυση περίπου 90 εργαζομένων, την Πέμπτη (1/10) πήρε σειρά το εργοστάσιο FANCO Κομοτηνής. Η Διοίκηση του Ομίλου ανακοίνωσε την απόλυση του μισού προσωπικού του εργοστασίου, δηλαδή πάνω από 80 εργαζόμενους, με εκβιασμούς και απειλές, ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι απολύσεις , το εργοστάσιο θα κλείσει. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η «εξυγίανση» θα γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο.! Δηλαδή θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλα κλεισίματα και άλλες απολύσεις. Ο Όμιλος ΛΑΝΑΡΑ, λοιπόν, αφού χρησιμοποίησε τους εργαζόμενους, για πάνω από 10 μήνες, με στημένες κινητοποιήσεις και εξασφάλισε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ, με κρατική εγγύηση, τώρα τους πετάει στο δρόμο σαν στημένες λεμονόκουπες.
Φωνή της Ροδόπης

Αντιδράσεις, αλλά και θετικά σχόλια, προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να μετατρέψει το μέχρι πρότινος Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και να εντάξει τις αρμοδιότητές της στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Δηλώσεις για την απόφαση αυτή έκαναν ο απερχόμενος υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Στέλιος Παπαθεμελής, ενώ ανακοίνωσε εξέδωσε και η Πολιτική Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων. Σταύρος Καλαφάτης: «Η εγκατάσταση δύο υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη, δεν ισοσκελίζει την απώλεια ενός Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε πορεία αναβάθμισης» Ο πρώην υπουργός ΜΑ.-Θ., Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε τα εξής: «Η κατάργηση του Υ.ΜΑ.-Θ. συνιστά κατάργηση του εθνικού ρόλου που επιτελούσε, μέχρι σήμερα, στην πονεμένη γη της Μακεδονίας και της Θράκης.
Ξυράφι

Η αγωνία και ο προβληματισμός ήταν στο φόρτε τους προχθές το μεσημέρι για όσους περίμεναν να αξιοποιηθούν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. -Τα τηλεφωνήματα μεταξύ συναδέλφων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έπεφταν βροχή ρωτώντας ο ένας τον άλλο αν γνώριζε κάτι. -Και όμως μέχρι αργά το απόγευμα της τρίτης ελάχιστοι γνώριζαν τις προθέσεις του πρωθυπουργού που φάνηκε από τις κινήσεις του ότι είχε αποφασίσει για το κυβερνητικό σχήμα μάλλον πριν τις εκλογές. -Με ελάχιστες καρατομήσεις που έγιναν την τελευταία στιγμή όπως αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη, που βρέθηκε απολογούμενος την προηγούμενη ημέρα σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. -Η αιτία ήταν ότι μοίραζαν οι συνεργάτες του ψηφοδέλτια από το γραφείο που είχε παραχωρήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Δήμος Αθηναίων. -Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με την άνεση και την ευχέρεια που του χαρίζουν 160 βουλευτές, μάλλον δεν θα ανεχτεί κανένα στραβοπάτημα των στελεχών του και θα προχωρά άμεσα σε τιμωρία.
Ο Χρόνος

Σχετικά Άρθρα